Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '12

 
Kategori
Siyaset
 

İlahi Ufuk hoca; kim emperyalizme hizmet ediyor?

İlahi Ufuk hoca; kim emperyalizme hizmet ediyor?
 

Tarihi gerçekleri tersyüz eden a-siyazar!


İlahi Ufuk hoca ben sana ne diyeyim,  bilindik ezberleri tekrar etmekten yorulmayacağın belli. ‘Kemalizm’i netten okumuyorum. Arşivinde yoktur istersen (Türkiye Kemalist Yazarlar Ve Sanatçılar Derneği Yayınları no.4/Ayyıldız Matbaası A.Ş.1969) KEMALİZM adlı kitabı göndereyim, oku.

İsmimi yazmaktan arada kalan boşluklarda öne sürdüğün ifadelerinde diyorsun ki, “Benim başlattığım, Kemalizm / Atatürkçülük tartışmasına NECATİ TÜFEKÇİ da müdahil oldu. Ben ne yazdıysam tersini söyleyerek...Kemalizm'i   "WİKİPEDİ" den öğrenirse olacağı da bu elbet...

Düşünce ifade ederken asla olmaması gereken bir zaviyede kullandığı dil ile seviye sorunu yaratıp ahkam kesmeyi iyi çeviriyorsun da, nedense yazıda verdiğim kaynakları, ileri sürdüğüm eleştirileri görmezden geliyorsun. Herhangi bir tartışmada tartışmanın taraflarının bir birini ikna etmek gibi bir zorunluluğu ol(a)mayacağını biliyor olmalıydın. Karşı çıktığın yazıdaki ifadeler, kullanılan dil ile senin yanıt verdiğin yazını ve kullandığın dili okurun takdirine bıraktıktan sonra istemeyerek devam edeyim...

 

Benim yazıma "1923 yılında Atatürk..... " diye başlamamı eleştirirken Atatürk adını 11 yıl sonra aldığına vurgu yapıyor. Atatürk’ün Söylev ve Demeçlerinden alıntıladığım ve aynı zamanda okumasını önerdiğim ‘Kemalizm’ kitabında da ana ilke olarak söz edilen “Tam bağımsızlık ve hakimiyetin kayıtsız şartsız milletin olduğu” sözünün sonradan üretilecek olan ‘Kemalizm’in temel prensibi olduğu ifademe yanıt yok!

 

Kemalizmi savunanlar ana ilke olarak; “Tam bağımsızlık ve hakimiyetin kayıtsız şartsız milletin olduğu” fikrini temel alırlar, diğer ilkeler bu ana bağlamda değerlendirilir ve gerekçelendirilip savunulur! “Tam bağımsızlık ve hakimiyetin kayıtsız şartsız milletin olduğu” fikri ‘Kemalizm’ savunucularının amentüsüdür! ‘Kemalizm ve Atatürkçülük’ üzerine ileri sürdüğüm görüşler, ifadelerim Cumhuriyet dönemi -“İnönü Kemalizmi- pratik okumasıdır; Mustafa Kemal’in Atatürk soyadını aldıktan sonra ‘Atatürkçülük’, öncesini de ‘Kemalizm’ olarak değerlendirmek o çok bildiği ‘Kemalizm’i açıklamaz, nokta.

 

U.hoca’nın yazımda eleştirdiği düşüncelerimi daha önce yazdığı yazısına yorum  yazarak aslında dile getirmişim:

Kemalizm'in Atatürk'ü ifade etmediğini, iktidarı elinde bulunduranların icadı olduğunu düşünürüm hep. Bana göre Atatürk, emperyalizme karşı kazanılan zafer, anadolu aydınlanması, kalkınma hamlesidir Atatürk.Ve sol'un sülalesinin ve de liberallerin o günün koşullarında kurulan cumhuriyeti, iktidarın gökten yere indirilişini, kulluktan birey olmayı savunmaları gerektiğini dahası 'namus borçları' olduğunu düşünürüm. Atatürk en aydın geçinenlerin mandacılığı kurtuluş olarak gördüğü iklimde kimsenin hayal edemeyeceği bir mücadele süreci sonucunda zafer elde etmiştir. Bugün ona saldıranların siyasi kökleri Atatürk'ü vatandaşlıktan çıkarmak dahil TBMM'ye önerge verip, halife, padişah olmasını salık veriyorlardı. Beni okuyanlar için tekrar olacak ama cumhuriyet tarihini 'din istismarcıları ile Atatürk istismarcılarının' mücadele tarihi olarak görürüm. Kusura bakmasınlar; liberaller ve Atatürk'ü bugünün koşullarından bakarak eleştirenler, ona 'diktatör' diye saldıran çukurlar Atatürk'ü anlayamazlar, anlamak istemezler.Siyasi kökleri ülke işgal altındayken 'mandacılığı, işgalci Yunanlıları çiçeklerle karşılamayı, Atatürk'ün peşinden gidenleri 'hain' ilan ediyorlardı. İstikballerini işgalcilere ve onların arkasındaki emperyalistlere bağlamışlardı...Uzattım, ilk yorumumda söylediğim gibi 'Kemalizm' iktidarı elinde bulunduranların icraatlarını meşrulaştırmak için oluşturdukları 'ideoloji'dir. Ve cumhuriyet tarihi de 'Kemalizm' adına uygulanan siyasi linçlerin, darbelerin koruma kalkanıdır;emperyalizmin taşeronluğunun vücut bulmuş halidir ve asla Atatürk'ü ve onun ideallerini kapsamaz...”

Yoruma verdiği yanıtta kıyasıya eleştirdiği yazımdaki ileri sürdüğüm düşüncelerime dair bir eleştiri yok. Yazacağı yazıyı okumamı öneriyor: “Necati Bey, son yazımı okursanız, Kemalizm - Atatürkçülük arasındaki farklar sizde daha iyi netleşebilir... Saygılar 15.11.2012 19:57”

Şimdi  Ufuk hoca’nın adımı sürekli tekrarlanması nedeniyle pek yer kalmayan   bloğunda  ileri sürdüğü görüşlerine bakalım: Aynı paragraf içerisinde benim yanlışımı buluyor, hem de onaylıyor! Nasıl onayladığına geleceğim de önce Ufuk hocadan aynen alalım:

"WİKİPEDİ" den öğrendiğini yazarak diyor ki : "Kemalizm sözcüğü 1930'lar da kullanılmaya başlandı... "

 “Yanlıştır Necati Tüfekçi... "KEMALİZM" sözcüğü ilk kez kullananlar Batılı gazeteciler ve dönemin İsatanbul hükümetleridir. İngiliz Royter muhabirleri Kurtuluş Savaşı sırasında kendi ajanslarına haber geçerken, Mustafa Kemal ve ondan yana olanlara "Kemalist" diyorlar. İlki bu. Sonra saray ve İstanbul hükümeti de Anadolu'da savaşanlara  "Kemalist" diyor...  Tarih  bu... 1930 nere Kurtuluş Savaşı nere?

Ben yazımda ‘Kemalizm’ sözünün 1930’larda kullanıldığını ifade etmişim. Söz konusu paragrafta ileri sürdüğüm ifadeye de wikipediayı kaynak göstermişim. Haklılığımı Ufuk hoca teyit ediyor. Onaylıyor. ‘Kemalizm’ ile ‘Kemalist’ sözcüğünün aynı anlama gelmediğini ilkokul öğrencileri bile biliyor da... “İsmet İnönü Kemalizm’i” ve onun taraftarları veya senin ‘iyi bildiğin üzere’ liberalizm-liberal gibi farklılık kadar fark var, komünizm-komünist, ‘Kemalizm’ile ‘Kemalist’ arasında değil mi?

Ufuk hoca yazımın özünü tekrar edeyim; “İktidarları ellerinde bulunduranlar onun “İstiklali tam, bila kaydüşart hakimiyeti milliye..Tam bağımsızlık ve egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu” temel prensibinden uzaklaştıkça; uygulamalarını meşrulaştırmak için oluşturdukları ‘otoriterliğin’adıdır Kemalizm.”

 

Tekrar tekrar söylüyorum; Atatürk tam bağımsızlık demek, Anadolu aydınlanması demek, eğitim, kültür, zihniyet devrimi demek Ufuk hoca.

 

Yazımın editörlerin önerilerine alınmasına da içerlemiş;“Dedim ya, "DEĞERLİ" bulup editörlerimiz önerdiğine göre vardır bir hikmeti...” diyor. Devam ediyor; “Bir de resim asmış yazısına. Denizgiller bir 19 Mayıs'ta yürüyorlar resimde... Tüfekçi'nin bilgisi yok sanırım... O gençler kendilerine idam cezası veren mahkeme heyetine : "Biz Mustafa Kemal'in (Kemalizm'in) bize verdiği cumhuriyeti koruma görevini yerine getirmeye çalıştık"  demişlerdir. O gençlerden hiçbiri "Biz ATATÜRKÇÜYÜZ" dememiştir...” diyor. “Biz Mustafa Kemal’in bize verdiği cumhuriyeti koruma görevini yerine getirmeye çalıştık” ifadesine parantez içerisinde ‘Kemalizm’   ekleyince Denizler, ‘Kemalist’ oluyor(!),  ‘Biz Atatürkçüyüz’ dememiş oluyorlar U.hoca’nın yorumu. Doğru kabul edilsin, istiyor, ben ciddi ciddi anlamaya çalışıyorum. Gülmüyorum, düşüncesini ifade ediyor, kabul etmesem de emeğe, ortaya konulan düşünceye değer vermek demokratlığın, tartışmanın gereğidir. Neyse.

Ufuk hoca’nın ezberi eleştirdiği görüşlerimin olduğu yazıya yorum olarakta gelmişti. Kemalizm, Atatürkçülük okuması... başlıklı yazımın altında, ne diyor bakalım; “Sizin ne Kemalizm'den ne Atatürkçülük nedir den haberiniz yok... Bir de "Kemalist İnönü" demişsiniz ya ne güldüm akşam akşam... Allah aşkına 1923'te "Atatürk" mü var ? Mustafa Kemal'in "Atatürk" soyadını almasına daha 11 yıl var... Nerden çıkardınız, "1923'te Atatürk... " lafını... Siz Kemalizm' i google abimizden mi öğreniyorsunuz... Yapmayın allahaşkına.... O resmini koyduğunuz devrimci geçler, kendilerine KEMALİST derdi bilmez misiniz ? Hay sizi hay, güldürdünüz ya beni sağ olun... U. KESİCİ15.11.2012 20:47”

 

Yoruma verdiğim yanıttan sonra fazla söze gerek yoktu;“Tam bağımsızlık ve egemenliğin kayıtsız şartsız milletindir" Atatürk'ün temel ilkesi/prensibidir. Kemalizm diye bir ideoloji yoktur. Ben bilinçli olarak Atatürkçülük ifadesini kullanıyorum. Cumhuriyetin kurucu felsefesinin temel direkleri olan bağımsızlık, laiklik, aydınlanmacılıktan ödün vermenin topluma yutturulmasının adıdır İnönü Kemalizmi!

 

Atatürkçülük kapsayıcıdır; yaşamı ve yaptıklarının toplamıdır... Deniz’ler İnönü’nün ‘Kemalizmi’ ile yetiştiler, bugün yaşıyor olsalardı karşı çıkarlardı kuşkusuz.Sizin gibi düşünmediğim, farklı değerlendirmelerde bulunduğum için ‘...haberiniz yok!” diye kestirip atıyorsunuz, Kemalist kafa tamda bu...Doğrusunu biliyorsunuz, farklı düşüncelere tahammülünüz yok. Atatürk’ten bi haber ‘İnönü Kemalizmi’ile avunmaya devam edin, perspektifiniz sizi mutlu ediyorsa sorun yok”

 

Kemalist kafa tamda bu diyorum ya, gerçekten anlamıyor!

Eleştirdiği yazımda İnönü’nün, ‘İnönü Kemalizmi’nin uygulamalarından örnekler vermişim. Atatürk’ün vasiyetine rağmen İnönü’nün Emperyalist ABD ile yaptığı ‘utanç verici’ anlaşmalardan söz etmişim. Daha ne demeliyim? Bilindik ezberlerin dışına çıkarak; “‘Kemalist İnönü ve CHP’si tarafından gerçekleştirilen uygulamalardır. Kemalizm örtüsü ile ‘Milli Şeflik’, Atatürk’ün resmini Türk parasından çıkaracak kadar ‘Kâmâlist’ İnönü’nün  ‘otoriter’ yönetimi, cumhuriyetin kurucu felsefesinin temel direkleri olan bağımsızlık, laiklik, aydınlanmacılık gibi ilkelerden ödün vermenin meşrulaştırılması için ‘Kemalizm’ ile toplumun gözünü bağlamıştır.” !

 

Bağlayayım Ufuk Hoca, Atatürk antiemperyalisttir, cumhuriyetin ilk dönemine tekabül eder! ‘Kemalizm’ ise  İnönü, Menderes, Demirel, Evren, Ecevit, Özal, Tansu, M.Yılmaz, Erdoğan’dır. Kimin neye hizmet ettiğine tarih elbet eder biçecektir.

 

Ve iyi ki MB’de editör değilsin! Yoksa tek sesli, megolaman monologcuların cirit attığı bir site olurdu burası. 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..