Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '08

 
Kategori
Sosyoloji
 

İlkel köle ticareti kalktı , modern köle ticareti sürüyor...

İlkel köle ticareti kalktı , modern köle ticareti sürüyor...
 

Siyahların tarihini hatırlama ayı, hangi aydır, bilen varmı?

İngiltere’de;

Her yıl Ekim ayı, siyahların tarihini hatırlama ayıdır.

Dönemine damga vurmuş, siyahların özgürlüğü için mücadele etmiş siyahi liderlerin konuşmaları dinletilir ve bir dizi anma töreni gerçekleştirilir.

Marthin Luther King gibi, Malkolm X gibi siyahi liderlerin mücadeleleri ve siyahların özgürlük için vermiş oldukları mücadele süreci, belgeseller ve filmler eşliğinde gösterilir.

Sonuçta İngiliz burjuvazisi, 400 yıl boyunca, onca acılar çektirdiği, işkencelerden geçirdiği siyahlardan ve Kara Afrika’dan, güya özür dilemiş olur.

Anma törenleri aslında günah çkarmanın ta kendisidir.

Ama yansıtılmaya çalışılan ve esasen verilmeye çalışılan mesaj, tüm yapılanların ve siyahların çekmiş olduğu tüm zulümlerin, geçmişe ait bir olgu olduğunu zihinlere yerleştirmektir.

Köleliğin İngiltere’de kanunen yasaklanması 25 Mart 1807’dir.

Ne varki kölelik, yasal olarak kaldırılmasına rağmen, İngiltere’de 1833 yılına kadar bir şekilde devam etmiştir.

ABD’de ise kölelik, 1861-1865 yılları arasında yaşanan iç savaştan hemen sonra yasaklanmıştır.

Günümüzde ise halen köle ticareti farklı şekillerde sürdürülmektedir ve sadece Afrika ile sınırlıda değildir.

Yoksulluğun pençesindeki bir çok dünya ülkesinde, farklı niteliklerde köle ticareti alabildiğine devam etmektedir,

Doğu Avrupa ülkeleri, Çin, Hindistan, Tayland gibi Asya ülkelerinin yoksul insanları, içinde yaşadıkları koşullardan kurtulmak adına ve daha iyi iş ve yaşam vaadleri ile kandırılarak, modern köle tüccarlarının eline düşmektedir.

Günümüzde yüzbinlerce genç, kadın, erkek ve çocuk, modern köle tacirlerinin, kirli ticaretinde, bir mal gibi alınıp, satılmaktadır.

Hatta ve hatta, köle ticaretinin kaldırıldığı İngiltere’de, yakın zamanda bir örnek yaşanmıştı.

Ülkeye yurtdışından getirilen kadınların, havalimanlarında açık arttırma ile satıldığı ortaya çıkmıştı. Ve bu kadınlar, 8000 Sterlin gibi rakamlara satın alınıp, bir eve kapatılmak sureti ile seks kölesi olarak kullanılıp, sık sık tecavüze uğruyorlardı ve 800 Strelin gibi rakamlarada, başkalarına pazarlanarak, sahibine para kazandırıyordu ve karlı bir yatırım aracı olarak görülüyordu.

Sonuç olarak günümüzde, modern kölelik dediğimiz, insan kaçakçılığı yapılmaktadır ve yapılan araştırmalar, günümüzdeki köle ticaretinin hangi boyutlara ulaştığını göstermektedir.

Her yıl 600 bin ilâ 800 bin kişi, insan kaçakçılığının kurbanı oluyor ve bunların yüzde 80’i kadın. Sadece Avrupa Birliği ülkelerine yasadışı yollarla getirilen kadın ve çocukların sayısı ise 120 bin.

Her yıl 1 milyon 200 bin çocuk, Akdeniz’deki çocuk ticaretinin kurbanı oluyor. 8, 5 milyon çocuk, cinsel istismara uğrayarak köle muamelesi görüyor. Çocuk ticareti bu sektördekilere yılda 10 milyar Euro gelir sağlıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) raporuna göre ise, dünya genelinde 246 milyon çocuk sömürülüyor. Avrupa’ya her yıl Doğu ülkelerinden getirilen 18 yaşın altındaki 400 bin kız çocuğu, her geçen gün daha da büyüyen fuhuş sektöründe zorla çalıştırılıyor. Kız çocuğu trafiğine yön veren tacirler, çocukları 200 Euro’dan satın alıyor.

Günümüz Kapitalist, Emperyalist dünyasının gerçek yüzüdür, yukarıdaki rakamlar.

 
Toplam blog
: 1509
: 1145
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Yazarım... Okurum... Öğrencilik yıllarımda çok yazdım... Kompozisyon derslerinde yazdım... Duvar ..