- Kategori
- Yemek - Mutfak
İnce belli bardakta bir de demli olursa...
İster sıcak olsun hava ister soğuk bir bardak demli çaya kimse hayır diyemez. Bir de ince belli bardakta taze ve tavşan kanı olursa. Hep ince belli diyorum lafın gelişi aslında ben büyük bardakta içmeyi severim. Ama mutlaka cam bardak olacak. Eski nostaljik bardaklar olursa daha iyi. Hani üstünde "günaydın" yazan, kuşlu bardaklardan.
Çay tabakları da süslüydü eskiden. Şah Rıza'nın karısı mahsun Prenses Süreyya çay tabaklarını süslerdi, ne anlam ifade ediyorsa? Ondan sonra hiçbir ünlü giremedi o tabaklara... Bir ara Kıbrıs haritasını taşıdık ellerimizde çay yudumlarken.
Çay benim vazgeçilmezlerimdendir. Çaysız kahvaltı yapamam, illa ki çay, hiçbir şeye değişmem. Kahve alışkanlığım yok. ( Ama hamilelik dönemlerimde ilk tiksindiğim çay oldu ve hiç içmedim, kahve içmeye başladım.)Yolculuklarda, gezilerde gözümde tüter.10-12 saati geçince çay içmezliğim bir başağrısı başlar, ilaç bile fayda vermez...Bu nedenledir ki nereye gidersek gidelim, ilk önce çay takımlarını hazırlarım. Piknik ve gezilerde de çay görevini bana yüklerler her zaman. Tembeller!!!
Öyle her yerde içemem çayı. Plastik bardakta, çay makinalarında yapılan veya sallama poşet çayları içmeyeyim daha iyi. Şekersiz de içemem. Kesme şeker çayın tadını değiştiriyor, bu nedenle çay kaşığı ile bir kaşık katarım çayıma. Herkesin çayını da içemem. Çay demlemek ayrı bir beceri istiyor sanırım, bazıları hiç özenmez gereksiz bir iş gibi görür. Ama ben çay demlemeyi özenilecek bir iş olarak düşünüyorum. İçtiğimize değmeli.
Çayı karışım yaparak kullanırız ve içine biraz tomurcuk çayı varsa eğer dışarıdan gelen Seylan çaylarından da karıştırırız.Onların da fazlası çayın tadını bozuyor. 5-6 farklı paket çayı önceden harmanlayıp kullanmak en güzeli.
Bir diğer püf noktası demlerken sürenin iyi ayarlanması. Uzun süre kaynayan suyun çayı da güzel olmuyor.
Peki nasıl demliyorum çayı? Önce demlikteki toz çayı soğuk suyla ıslatırım ve süzerim, çaydanlığa fazla su doldurmam, kaynadıktan birkaç dakika sonra demlerim. Altına soğuk su eklerim. Ocağın ateşini kısarım. Eklediğim su kaynayınca çay hazır demektir. Böylece hem yakıttan tasarruf oluyor, hem de demlenme zamanı iyi ayarlanıyor. Şimdi canınız çay içmek istedi değil mi? Haydi kalkın benim tarifime göre bir çay demleyin kendinize!
Ben de size "Afiyet olsun!" diyeyim. Sevgilerimle...
Not:Yemek değil ama yazımı eklerken kategorilerde uygun birşey bulamadım. Çay bizim içeceğimiz olduğu halde adı yok. Kahvenin kategorisi bile var.
Resim alıntıdır: