Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '16

 
Kategori
Dilbilim
 

İngilizce öğrenme yolları

İngilizce öğrenme yolları
 

aymoli.com


Aslında belki de başlığı “Yabancı dil öğrenme yöntemleri” diye bağlamak gerekirdi ama, bugün yabancı dil deyince milletin aklına “İngilizce geliyor”, İşin gerçeği bu. Ve devlet de ister istemez İngilizce ağırlığı olan okullara önem veriyor.
 
Araştırmalar gösteriyor ki, yabancı dil öğrenmeyi geç yaşlara bırakmamak gerekir. Bir zamanlar dil öğretimine ortaokulda başlanırdı ve haftada 2 saatlik sürelerle öğretildiği sanılırdı. Tabii bütün öğretmenler de bu yabancı dil öğretim işini küçümserlerdi. Çünkü sonunda bir şey çıkmazdı.
 
Sonra anlaşıldı ki, yabancı dili öğretmeye ne kadar önce başlarsanız, o kadar etkili oluyor, resmi izlencelerde, İngilizce öğretimi ilkokul 3. cü sınıfa kadar inmişti. Fakat bazı özel okullar , işin gerçeğine bağlı kalarak öğretim işine anaokulunda başladılar. Ve etkili sonuçlar aldılar.
 
Şimdi ise, Prof. Dr. Sinan Canan, “Özellikle 7 yaşına kadar kişi kaç dil öğrenirse onları ana dili gibi kullanabiliyor. 7-10 yaşından sonra ise yeni dili beyin tercüme usulüyle öğreniyor ve ancak 3-4 sene kullanırsa akıcılık kazanıyor” diyor. (milliyet.com.tr)
 
Yabancı dil öğrenmek için sayısız yöntemler var. Bu yöntemlerden bir kısmı zaman zaman moda oluyor; yayınevleri ve öğretmenler tarafından tutuluyor.. Daha sonra yeni kuramların peşinden yeni kitaplar yazılıyor, yeni yöntemler benimseniyor. 
 
Bu bakımdan diyebiliriz ki, yabancı dil öğretiminde mutlak tek bir yöntem yoktur. Buna karşılık.. Dil öğretiminde en geniş olarak, yönelinen veya amaç alınan beceri çeşitine göre oluşturulan yöntemler varoluyor. Nedir bu temel beceriler:
1. Dinleme-anlama becerisi,
2. Konuşma becerisi,
3. Okuyup anlama becerisi,
4. Yazma becerisi 
 
Bu beceriler yabancı dil öğretiminde temel beceriler olarak alınır. Bazen bunlar ek olarak “Çeviri” becerisi de katılabilir.
 
Bazı insanlar için “Konuşma” anlaşma çok önemlidir. Onun için dil öğrenme izlencelerinde konuşmanın ağır bastığı derslere önem verir.
 
Bazıları ise, okuyup-yazma’la daha ilgilidirler; onlar için yazılı dil çok önemlidir. Burada amaç yine değişiyor.
 
Kimisi de bu dört beceriye eşit ağırlıklı olarak yer verilmesini istiyorlar. Genel olarak okulların izlenceleri de buna göre düzenleniyor.
 
Ama şimdiye kadar, haftada 2 saattle hiçbir becerinin doğru dürüst kazanılması mümkün olmuyordu. Daha sonra, bu dersleri seçmeli almak da mümkün oldu, şimdi ise dersler ilkokula kadar inmiş bulunuyor.
 
Bazı okullarda  “kur” düzeyi hesaba katılarak, öğrencilere düzeylerine göre ders veriliyor.
Bu düzeyler:
1.Başlangıç,
2.Orta-altı,
3.Orta,
4.Orta-üstü
5.İleri, düzeylerde olabiliyor.
 
Yabancı dil öğretiminde çok çeşitli yöntemler vardır. Genellikle bu yöntemler, okul kitabı yazarlarının eğilimlerine bağlı olarak ortaya çıkıyor. Fakat kitabın bağlı olduğu yöntemleri bir öğretmen istediği gibi zenginleştirebilir, katkıda bulunabilir. Burada dikkat edilecek şey, Bakanlığın belirlemiş olduğu izlencelere uymak ve oradaki kelimeleri, yapıları öğretmektir. Bunun dışında yeni araç gereçlerin gelişmesiyle, internetin yabancı dil öğretiminde geniş ölçüde kullanılmasıyla, aşağıdaki yöntemlere de bireysel olarak başvurmak mümkündür. Bunlar:
 
1. Internette chat gruplarında konuşma:
 
Dünyanın herhangi bir yerinden online pratik yapmak isteyecek birilerini bulabilirsiniz.
 
2. Yabancı dil öğrenme izlencelerine katılma:
 
İzlenceye bağlı olarak, yabancı bir ülkeye yerleşebilir, bir ailenin yanında dil öğrenme amacıyla bir süre yaşayabilirsiniz
 
3. Yaygın kullanılan bin kelimeyi ezberleme:
 
Araştırmalara göre en yaygın kullanılan bin kelimeyi ezberlemek konuşma dilinin %90'ını öğrenmek anlamına geliyor. Günde sadece 5 dakikanızı harcayarak 10 yeni kelime öğrenebilirsiniz.
 
4. Konuşma sınıflarına katılma:
 
Yeni insanlarla tanışmaktan ve yeni diller öğrenmekten hoşlanıyorsanız “conversation class” Konuşma Sınıfı” yöntemi sizin için uygun olabilir. Haftada bir gün, birkaç saatliğine sizinle aynı dili öğrenmek isteyen kişilerle konuşarak, bildiğiniz dili uygulamaya koyabilirsiniz. 
 
5. Internetten özel ders alma:
 
Dil öğrenmek için yeterince zamanınız yoksa online özel dersleri düşünebilirsiniz. Böylece çok fazla zaman ve para harcamadan evinizden dil öğrenebilirsiniz. Birebir ders alacağınız için daha da kolay öğrenebilirsiniz.
 
6. Hedef dilde çevre düzenlemesi
 
Evinizde, iş yerinizde, veya sınıfınızda günlük kullandığınız eşyalarınıza öğrenmek istediğiniz dildeki anlamlarını yazabilirsiniz. Bu şekilde çok kolay bir şekilde kelime haznenize yeni kelimeler ekleyebilirsiniz.
 
7. Yabancı dilde filmler izleme
 
Sevdiğiniz filmleri bir de yabancı dilde izlemeyi deneyin. Sadece dinleyerek anlamak zor gelirse aynı dilde altyazılar ekleyebilirsiniz. (milliyet.com.tr)
 
Görüyorsunuz, yalnızca sınıfta 2 saat yabancı dilde ders yapmanın ötesinde kişiler kişisel girişimleriyle çok çeşit dil öğrenme yolları keşfedebilirler ve bunları günlük hayatlarına uygulayabilirler. Yeter ki öğrenmek istensin…
 
Bir, hatta iki yabancı dil bilmek günümüz çağdaş iş dünyasında kaçınılmaz olmaktadır. Hangi üniversite bitirilirse bitirilsin, iş hayatına girecek adaya sorulacak ilk soru genellikle “Hangi dili biliyorsunuz? Hangi düzeyde biliyorsunuz?”
 
Arkasından da genellikle bir sınav uygulanmaktadır. Yabancı bir dili, özellikle İngilizce’yi çok iyi bilmedikçe meslek hayatında ilerlemenin imkanı yoktur. Çünkü bütün büyük ticari şirketlerin bir eli dış dünyadadır. Kendi bünyesine katacağı insanların dış dünyada kendilerini iyi temsil etmelerini istemektedirler. 
 
Varsıl ailelerin çocukları, eğitim dili İngilizce olan Liselerde okuyup, İngilizce’yi (veya bir başka yabancı dili çok iyi derecede bilerek mezun olmaktadırlar. Bunlar genellikle Özel okullardan mezun gençlerdir. Diğer, Devlet lisesinden mezun gençler bu konuda dezavantajlıdır. Yabancı dilleri çat pat düzeyindedir; hiçbir zaman ötekilerle yarışamazlar.
 
Bir öneri olarak, nasıl “Spor Liseleri”, “Güzel Sanatlar Liseleri” vb… varsa , bana göre “Yabancı Dil Liseleri” de kurulmalıdır. “İngilizce Devlet Lisesi”, “Fransızca Devlet Lisesi”, “Arapça Devlet Lisesi”… Bu Liselerin izlenceleri bu konuda uzman kişiler tarafından hazırlanmalıdır. 
 
Yoksa, insanlarımızın yabancı dili  çok iyi bilen yabancılar karşısında ezilmeleri, vazgeçilmez bir durum olarak sürüp gidecektir.
 
Unutmayalım:
 
“Bir dil bir insan,” demektir.
 
Aynı zamanda, Yabancı dil, hayatta başlı başına bir meslek olarak ortaya çıktığı gibi, her mesleğin de adeta giderek ön koşulu olarak belirmektedir.
 
Onun için anne babalar, çocuğumuz yabancı dil öğrensin diye çabalamaktadırlar ama, geç kalınırsa ne yazık ki bu mümkün olmamaktadır.
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..