Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '12

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

İngilizim O halde farklı olmam gerek!

İngilizim O halde farklı olmam gerek!
 

British Flag


 
İngiltere daha doğrusu Büyük Britanya Avrupa değildir sanki. Ne Avrupa ne de başka bir
kıta, o bir ada. Asiller mi, bence değiller. Ama tabiki sir ünvanını hakeden de var. Halk içinde çok cahil insanların olduğunu görürsünüz.Bazen Türkiye' nin yerini  bilmeyenlere kızarız. Bu ülkede de böyle kişiler çok var. Fakat biz biliriz. Kenya, Sırbistan, Peru bizden daha büyük ülke değiller. Yine de bu isimler geçtiğinde birkaç cümle sıralayabiliriz. Türkiye' yi bilmemek açıklanamaz. Futbol, basket, sinema, tarih, güncel haber, kıyafet bir yerden yakalarsanız Türkiye' yi. Sırtını devlete dayamış, işçizlik maaşı ve çocuk bakım maaşı alarak geçinenler çok sayıda. Pub-cafe-ev dieyerek semtten çıkmazlar. Bu cahilliğin yanında bir de gerçekten özel bir kesim var. Dünyaya hükmediyorlar, icatlar yapıyorlar, savaşlar kazanıyorlar...
 
Ülkeye gelen turistlerin şaşırtan birçok şey vardır. Kullandıkları priz üçlüdür. Mutlaka dönüştürücü almanız gerekir. Fişlerin üstünde açma kapama düğmesi olur. Bu alet çalışmıyor mu diye bocalarken düğmenin kapalı olduğunu farkedersiniz.
 
Trafik sağdan akar. İlk günler evden çıktığımda arabanın sol tarafını oturduğumda direksiyon olmadığını farkederek inip diğer taraftan bindim. Dışarıdan biri gördüyse çok gülmüştür. Yola çıktığımda direkt sol şeride geçmek bir alışkanlık olduğundan kornalar havada uçuştu. Araç olarak opel in tüm sınıfları bulunur. Fakat Vauxhall isminde satışa sunulmuştur.
 
Özgürlükler ülkesi  Büyük Britanya' yı bir bayanın yönetmesi çok ilginç. Hala nasıl Kraliçenin emirleri altındalar anlamak güç. Yine devleti yöneten seçimle başa gelmiş bir yönetim vardır. Kraliçe direkt kararlara karışmaz. Ama varlığı bile yetmez mi?
 
Ailerle içiçe yaşadağımda  çocuklarının yanında alkol içtiklerini farkettim. Ama kesinlikle sigara içilmez. Kiraya verilmiş evlerde bile sigara içmek yasaktır ibaresi olur.  Çocuklarını nanny ve au-pair lere emanet ederler. Sosyal yapı bizlerden çok farklı.
 
Ölçü ve ağırlık birimleri de farklıdır. İlk tartıldığımda 10 lu rakalmları görünce  kafam karışmıştı. Ayakkabı almaya giderken de 6-7 gibi rakamlarla karşılaştım. Aynı
şekilde  para birimleri de euro değil sterlindir. Türkiye cumhuriyetle beraber  Avrupa' ya yaklaşmak için başta dil olmak üzere çok sayıda devrim yaptı. İngiletere ise hep farklılığını korudu. Bu farklılık onları hiçbir zaman geride bırakmadı. Şu anda dünyanın en büyük krallığıdır. British Commonwealth veya Commonwealth of Nations olarak bilinen birlik ile 54 ülke United Kingdom' a bağlıdır.
 
Ülke Kuzey İrlanda, Galler, İskoçya ve İngiltere olmak üzere 4' e ayrılır. Kendi meclisleri var. Olimpiyatlarda İngiltere ismini görmezsiniz. Büyük Britanya olarak katılırlar. Fakat diğer şampiyonalarda kendi ülkeleri adına yarışırlar.
 
Okullarda klise bulunur. Çocuklar at binicliği, rugby, golf oynarlar. Hatta Amerkian futbolu değil rugby diye bir spor vardır. Mezhepleri Anglikan olarak diğerlerinden farklıdır.Futbolu bulmuşlardır.   Göğüslerini gererek  İngilizce' nin kendilerine ait olduğunu söylerler. Zaten adından da bellidir. Ama bu Abd den üstünlük belirtisidir. Siyah bira  (guiness) içerler. Rowling J.K dünyanın en çok kazanan kadınıdır. Harry Potter' ın yazarı kendi mekanlarınını doğa üstü güçlerle daha da mistik hale getirmiştir. Abd' den de çok önemli insanlar çıkmıştır. Ama bunlar Avrupa veya Latin kökenlidir. Hatta Amerikalı diye bildiğiniz bir sürü sinema oyuncusu yönetmen aslında adadan gelmedir.
 
Dünyaya o kadar çok özel insan kazandırmışlardı ki, eğitim de bir farkları olduğu kesin. Beatles, George Best,Sir Isaac Newton William Shakespeare, Charlie chaplin, Charles Dickens, Agatha Christie, Thomas More, Winston Churcill, Stephen Hawking, Elton John, Bertrand Russell, Charles Robert Darwin bunlardan bazıları. Bir ırkın üstün olduğuna asla inanmam. Bazı gelenek, görenek ve adetlerin de üstünlük kazandırdığını kabul etmem. Yer sofrasında yemek yemeyi geri kalmış kültür, masa da yemek yemek yemeyi gelişmiş kültür görmemek gerekli. Kültür üstünlük belirtisi olamaz. Sadece insanları farklılaştırır. Yine de açıklayamadığım bir duyguyla bu beyaz ırka bir saygım var. Göremesem de , kabul etmesem de birşeyler farklı...
 
İngiltere-İskoçya-İrlanda-Galler gezi rehberi: http://emirergin.blogspot.com/
 
İngiliz yemekleri: http://emirergin.blogspot.com/2012/02/ingiliz-yemekleri.html
 
Londra' nın  imgeleri: http://emirergin.blogspot.com/2012/07/seytan-ayrntlarda-gizlidir-istanbul.html
 
Londra Metrosu Detayları: http://emirergin.blogspot.com/2012/07/londra-metrosu-kullanma-klavuzu.html
 
İngiltere-İskoçya-İrlanda-Galler resim galerisi: http://blog.milliyet.com.tr/BloggerGaleri/?UyeNo=1262441
 
Toplam blog
: 56
: 1239
Kayıt tarihi
: 14.11.11
 
 

30 ülke ve yüzlerce şehir gezisi için tatiliyet İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Tarih bölümü, ..