Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '21

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İnsani Bazı Bilgiler

Yıllar önce okuduğum bir kitapta beni çok etkileyen bir cümle vardı. Belki daha önce de yazmışımdır: "Bu Dünyaya Matematikte mükemmelleşmek için gelmediğimizi biliyorum"

Az ve öz, anlamlı bir tespit.

Matematik, fizik, kimya, elbette hayatımız için çok önemli bilim dalları. Ancak unutmamalıyız ki hayatımızda araç olan şeyler olduğu gibi amaç olanlar da vardır. Bilim, para, enerji, eşyalar, evler bizler için araçlardır.

Bunların bir  veriliş amacı ve anlamı da vardır oysa. İmkanlar farklı olsa da bu amaç Afrika kabileleri için de, ABD veya  refah içindeki Kuzey Avrupa ülkeleri için de değişmez.  Amaç: İnsanların sağlık, huzur ve refah içinde yaşayabilmeleri. Bütün insan toplumunun da sağlık,  huzur, saygı ve barış içinde geçirdiği yıllar boyunca tekamülünün sağlanması..

Bütün bir insanlığın karnının doyduğu, asla hastalıkların olmadığı, savaşan hiç  kimsenin kalmadığı bir Dünya hayatı ütopiktir.   Bütün insanlık tarihinde bunlar hep vardı çünkü.

Ancak burada genel bir durumdan bahsediyoruz. Bunu şu an güncel olan  toplumsal bağışıklık konusuna da benzetebiliriz. Dünya nüfusunun %80 inin sağlık, huzur, refaha ulaşması bana kötü enerjiye karşı bağışıklık sağlandığını,  hedefe ulaşıldığını düşündürürdü.

Her neyse buradan yazının konusuna gelirsek; insanlığın huzur ve refahı için, sadece bilim öğrenmek bize yeterli gelmeyecektir. Gelmemiştir. 

Öğrenilmesi- içselleştirilmesi gereken  çok önemli  bazı kişisel davranış  bilgileri de vardır. Bu bilgiler, insanların fıtratı ve yetişme tarzıyla ilgilidir. (Fıtratında çevreye zarar vermek olan, yaygın suç ortamlarda yetişen insanlar için de her zaman bir değişim ihtimali olduğunu düşünüyorum)

Bu hayati insani bilgilerden bugün yazacağım ilki her bireyin ta çocukluktan kaybetmeyi öğrenebilmesidir. Maddi, duygusal veya şahsi çıkar anlamında kaybedebilmek. Dünyanın sadece kendi istekleri çerçevesinde dönmediği, başkalarının da  onu altedip kazanabileceği bilgisi.

Çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren;  hayatın hep kazanımlardan ibaret olmayabileceği, onun sevdiği kızın ya da erkeğin  başkasına aşık olabileceği, mesleki bir sınavda kendisinin başarısız olup yakın arkadaşının kazanıp  o işe girebileceği,  aksilikler sonucu hayat yarışında kimi zaman  yenilip gerilerde kalabileceği bilgisini  söz ve davranışlarımızla vermeliyiz.   Kaybetmeye tahammül etmek, başarısızlığı hazmetmek. İçi  yansa da,   kaybedişiyle yüzleşmek, zamanla "iyileşmek".  Yani yenilginin ardından, asla gözü dönmüş şekilde çevresine,kendisini yenen kişiye ya da kendisine zarar vermemek olgunluğu. 

Diğer  önemli insani bilgi Empatidir. Empati de çok kıymetli bir bilgidir ve bence merhamet duygusunun annesidir.  Kendi sırtında paltosu varken ayazda  üşüyen birisini gördüğünde karşısındakinin sıkıntısını hissedebilmek (hatta yardım etmek), birisi bir suç işlediğinde kendisini onun yerine koyarak nihai vicdani kararını ona göre vermek, bir olay sonucunda arkadaşına karşı nefret beslerken  önce, "o arkadaşının yerinde kendisi olsa nasıl davranırdı?"  sorusunu dürüstçe objektif olarak cevaplandırmak. "Sana yapılmasını istemediğini başkasına yapmamalısın" prensibi.  Empatisi gelişmiş bir çocuk büyüdüğünde   her ne meslekten olursa olsun davranışları empatiden yoksun olanlara kıyasla çok daha vicdana uygun ve adil olacaktır..Klişe anlamda eğitim ve kariyeri nasıl olursa olsun,  "Hayırlı insan" olacaktır.

Birkaç önemli insani bilgi-özellik  daha var ancak şimdilik bu kadar.

Sağlıkla kalın.   Neslihan....

 

 
Toplam blog
: 148
: 384
Kayıt tarihi
: 21.09.07
 
 

Merhaba...  Üniversite mezunu Kamu İdaresinde  çalışan bir bayanım. Ankara'da iki oğlumla yaşıyorum..