Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '09

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

İnsanın mutluluğu çiçekler ve leylak

İnsanın mutluluğu çiçekler ve leylak
 

Yaşamınızı renklendirmek birazda sizin elinizde, bunun içinde maliyeti düşük, verdiği mutluluk çok fazla olan çiçeklerden bahsediyorum. Bir düşünün; çiçeksiz, ağaçsız, kokusuz bahçeleri, parkları caddeleri, ne kadar sıkıcı ve kasvetli olurdu. Hayatın bu denli sıkıcı ve deprasif olduğu bugünlerde gerek balkonumuzda gerekse penceremiz önünde yetiştirebileceğimiz mevsim çiçekleri yaşamımızın siyah beyaz geçmesini önliyeceği gibi renkli ve mutlu geçmesinide sağlıyacaktır.

İlkokula gidişimizi hatırlarım, öğretmenimize çiçek götürmek için yarışırdık. Mahallenin çocukları okula giderken muhakkak bize uğrarlar, Halide teyzelerinden, güllerden leylaklardan oluşan çiçek demetlerini alıp öğretmenlerine götürürlerdi.

Birçok çiçek görsel güzelliklerinin yanında, şarkılarada konu olmuştur. Bunlardan biride LEYLAK'tır, salkım şeklinde çiçekleri ve çok güzel bir kokusu vardır.

Leylak (Syringa vulgaris); Zeytingiller familyasından, 20 ye yakın çeşidi olan ve 3-4 metreye kadar boylanabilen, bahçelerimizi süslüyen, yaprakları yeşil ve parlak olan, düz, katmerli, beyaz, pembe, kırmızı, açık ve koyu mor, ebruli renkte çiçek açan bir bitkidir. Her türlü toprakta rahatlıkla gelişir, nemli kireçli toprakları sever. Doğrudan güneş alan yerlerde kaliteli ve iri çiçekler verir. Çok sıcaktan ve aşırı rutubetten hoşlanmaz, çok su istiyen bir bitki değildir. Budama çiçeklerin bitiminde yapılır böylece seneye daha fazla çiçek açması sağlanmış olur. Çiçeklenmesi Mart- Mayıs aylarındadır.

Çiçekler üzerine yazılmış güfteleri, besteliyen bestekarların eserlerini zevkle dinleriz. Onlar bizi alır götürür eskilere, maziyi anımsatır, Bunlardan Zekai Tunca'nın bir bestesini hatırlıyalım;

Leylakları sümbülleri, / Soldurdun gonca gülleri, / Aşkla yanan gönülleri, / Öksüz koydun sen giderken.

Mesela, Bora Ayanoğlu'nun güller ve dudakları ne güzel anlatır aşkı.

Gülünce dudakların bir gonca güle benzerdi, / Ben dudaklarını sense gülü severdin./ Güller ve dudaklar şimdi, ne kadar acı ve gizli./ Eski bir aşkı anlatır./ Güller ve dudaklar şimdi.

''Mevsimler Yas Tutup Çöller Ağlasın''

Güfte, Mustafa Sevilen,

Beste, Yıldırm Gürses

Bu güzel eserle çiçekler ve leylaklar yazımızı noktalıyalım. Günleriniz leylak kokusunda ve güzelliğinde geçsin.

Mevsimler yas tutup çöller ağlasın, / Ahımdan inleyen teller ağlasın, / Madem sen yoksun şimdi yanımda, / Leylaklar dökülüp, güller ağlasın, / Sevgilim bu yerden gittin gideli, / Ilgıt ılgıt esen sevdanın yeli, / Şu öksüz ruhumun sensiz emeli, / Leylaklar dökülüp, güller ağlasın, /Bu aşkın emeli sarmış gönlümü, / Rüzgarlar söylesin bu son sözümü, /Ne çare kaybettim nazlı gülümü, / Leylaklar dökülüp, güller ağlasın.

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..