Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji (Sosyal Antropoloji) mezunu 1971; Fırat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Anabilim Dalı'nda doktora (1981); aynı bölümde yardımcı doçent (1986); Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesinde Kurumlar Sosyolojisi doçenti (1999); aynı üniversitenin..

Devamı
 
 

Yazdığım Kategoriler

 
Sedat Veyis örnek ve Türk Halkbilimi

ETNOLOJİ SÖZLÜĞÜ Prof. Dr. Sedat Veyis Örnek, Ankara-1971 Bu tarihe kadar böylesine, bu alanda bir sözlük yazılmamıştı. Gerçekten o yıllarda olduğu gibi günümüzde de Etnoloji ve Sosyal-Kültürel antropoloji alanında araştırma yapacaklara çok gerekli olan bir sözlük. Önsüzünden birkaç cümle ile tanımlamaya çalışayım: " Öteki sosyal bilim dallarına bakarak yeni sayılan etnoloji ve sosyal antropoloji, özellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yabancı ülkelerde önemini iyiden iyiye duyurmuştur. Gelişmiş ülkelerle az gelişmiş ülkeler ve sömürgeler arasındaki kültürel, ekonomik ve siyasal ilişkilerin düzenlenmesinde bu alanda çalışanlara büyük görevler düşmüştür. İlgi alanı gittikçe genişleyen bu bilimin temel kavramlarını;terimlerini, önemli araştırıcıları, çeşitli kuram ve görüşleri ve ana malzemesi olan toplumları kapsayan Türkçe bir sözlüğe uzun bir süreden beri ihtiyaç duyulmaktaydı. Etnoloji Sözlüğü, bu alanda dilimizde yazılan ilk sözlüktür." Okuyalım, öğrenelim!

08 Mayıs 2022 17:15
Sedat Veyis örnek ve Türk Halkbilimi

ETNOLOJİ SÖZLÜĞÜ/ANKARA-1971 Belki de böyle bir sözlüğü hiç görmediniz ya da adını bile duymadınız.Olabilir, bizim görevimiz duymayanlara duyurmak, görmeyenlere göstermek.Saygıdeğer Halk bilimci Prof. Dr. Sedat Veyis Örnek'in, ölmeden önce yazdığı en önemli kaynak kitabıdır diyebilirim. Zaman zaman kitaplarını da bu sütunlarda tanıtmaya çalışacağım. ÖNSÖZ'DEN: " Öteki sosyal bilim dallarına bakarak yeni sayılan etnoloji ve sosyal antropoloji, özellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yabancı ülkelerde önemini iyiden iyiye duyurmuş; savaş sonrası, gelişmiş ülkelerle az gelişmiş ülkeler ve sömürgeler arasındaki kültürel, ekonomik ve siyasal ilişkilerin düzenlenmesinde etnolog ve sosyal antropologlara büyük görevler düşmüştür. İlgi alanı gittikçe genişleyen bu bilimin temel kavramlarını; bunları karşılayan terimleri, önemli araştırıcıları,çeşitli görüşleri ve ana malzemesi olan ilkel toplumları kapsayan Türkçe bir sözlüğe uzun bir süreden beri ihtiyaç duyulmaktaydı.."

07 Mayıs 2022 15:22
Kültür Sözcüğü...

"KÜLTÜR BİTİNCE İNSANLIK BİTER" Yaşar KEMAL(27 Mayıs 1999) Bu özdeyiş kimsesinin aklında, belleğinde var mıdır, yok mudur, bilinmez..Bundan tam 23 yıl önce, TRT-2'de, " Akşama Doğru Programı"nda Yaşar Kemal Söylemişti. Ben de defterime not almıştım. Çünkü insanbilim için çok önemli bir sözdü.O güne dek kimseden duymamış, ne de bir kaynaktan okumuştum! Yaşar Kemal'in ölümü üzerine yazdığım makalede bu özdeyişini kullanmıştım. İnsanın, ya da okuyucunun aklına şu soru gelebilir. “Neden kültür bitince insanlık da biter? Çünkü kültür, insanın yarattığı yaptığı; onu toplum halinde bir arada tutan bilgi, inanç, sanat, etik, hukuk, adet, gelenek, görenek ve öteki toplumsal değerlerdir.Doğaldır ki insanlığın, uygarlığın var olması, yaşaması, varlığını sürdürmesi bu değerlere bağlıdır. Bunlar bitince, elbette insanlık da bitecektir. Geriye kalan, insanlık dışı değerler, çatışmalar, savaşlar, vahşice insan ölümleri, kadın cinayetleri, iktidar-muhalefet kavgaları olacaktı!

07 Mart 2022 13:56
 
Toplam blog
: 46
: 225
Kayıt tarihi
: 27.03.13
 
 
 
 

 
"Söylemek yetmez, durdurmak gerek!" başlıklı blog yazım neden sayfamda yayınlanmadı?