Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

22 Ağustos '11

 
Kategori
Deneme
 

İnternet devrimi

İnternet devrimi
 

“Bir kelebeğin kanat çırpmaları bile belli bir süre sonra atmoferin durumunu tümden değiştirebilir”

Edward Lorenz

Kelebek Etkisi Teorisi

1960'larda askeri ve bilimsel araştırma ve geliştirme alanında, bilgisayarlar henüz çok ilkelken, yine de bilgi paylaşımında çok etkin olabileceklerini gören bir grup vizyonerin aklına bilgisayrları bir birleri ile tkileşim içine koymak fikri geldi. İşte internet fikri bu ilkel bilgisayarları birbirine bağlmak fikri ile doğdu. O zamanlar henüz hiç kullanıcı dostu olmayan bilgisayarlar için yeni protokoller hazırlandı. İlk başlarda 4 ayrı üniversiteden bilgisayarların grafik temeli olmayan bir sistem ile birbirine bağlanmaları kelebeğin ilk kanat çırpışları, yada kar topunun kendi etrafında ilk yuvarlanışı olarak tanımlanabilir. Daha sonra o kar topu çok kısa bir süre içerisinde büyüyerek bır çığa dönüştü. Hayatımızın hemen her alanını işgal etti.

İnternet teknolojisini diğer teknolojik buluşlardan farklı kılan ve bu kadar hızlı gelişmesine olanak sağlayan yanı ise kullanıcıları ile etkileşim halinde olması ve kullanıcıların bu teknolojiyi geliştirmeye açık olmasıydı. Bu fark internetin akıl almaz bir süratle gelişip kendini evirmesine ve sessiz sedasız hayatımızı işgal etmesine neden oldu. Ancak ilginçtir ki bir çamaşır makinasına eklenen yeni durulama özelliği bile büyük gürültü koparırken internetteki gelişim hızı çok ses getirmedi. Aslında o kadar hızlı gelişip yayılıyordu ki belki hızına yetişilemiyordu bile.

Dünyada ve ülkemizde internetin yayılma hızı da baş döndürücüydü. Öyleki daha kablolu bağlantılar yerleşmeden bağlanmanın kablosuz yolu yayılmaya başlıyordu. Üstelik diğer teknolojiler gibi pahalıda değildi. İlk üretildiğinde yanına yaklaşılmayan teknolojilerin aksine hızla ucuzladı ve halk tabanlarına kadar ilerledi.

Sanırım İnternet insanlığın yaptığı en büyük devrim oldu bile. Kansız, sessiz sedasız hayatımızda vazgeçilmez yerini aldı internet. İnsanlar arasında fikir ayrılıklarına, kuşak çatışmalarına sebep olmaya bile başkladı. Kimimiz en etkin şekilde kullanmaya başlarken, kimimiz daha haberdar bile değildi.

İnternet doğal hayatımızın sanal bir kopyası haline geldi. İnternet üzerinden alış veriş, internetten flört, internetten sohbet, internetten iş, internetten para kazanma kavramları hayatımıza girdi. Hatta internet üzerinden yürütülen siyasi bir kampanya Amerika’a ilk siyahi başbakanını seçmekte çok etkili oldu.

Daha bu devrimin nasıl gerçekleştirdiğini düşünemeden yanında getirdiği sorunları tartışır olduk. Bilgisayar başından kalmayan çocuklar, asosyalleşme sorunları gündemimizin başında yer almaya başladı.

İnternettin etkisini en çok İran’da Ahmedinehjad’ın seçim zaferinden sonra çıkan olaylarda, Arap Baharı olarak bilinen sosyal hareketlerde etkin bir biçimde kullanılması ve kitlelerin internet araçları üzerinden örgütlenmeleri ile hissetmeye başladık. İnternet artık sosyal hareketlerin tartışıldığı, örgütlendiği, dev şirketlerin ve sermayelerin çarpıştığı hatta sanal savaşların çıktığı bir alana dönüştü. İşin en güzel tarafı tüm bunları evimizin konforunda yapabilmemiz oldu.

İnternetteki bu muzcize gelşmeler bir gün gelecek artık kabına sığamayacak bir hal alacak. O gün geldiğinde interneti her alanda etkin kullanmış olanlar avantajlı olacaklar. Günümüzde internetten her şey mümkün oldu. İnternetten iş kavramı artık yabancı olmadığımız bir kavram.

Bence bir gün gelecek, dedelerimizin bizlere şehrimizin en gözde yerlerini göstererek "bir zamanlar buralar bom boştu. Bana bilmem kaç akçeye buraları parsellediydiler de ben almadıydım" dediği bu cümleleri bizde torunlarımıza internetten bahsederken kuracağız ve “bizim zamanımızda internetten bir yer almak (bir site kurmak, bir blog açmak,bir işe soyunmak ve ya gelişen teknoloji artık nereli getirirse) o kadar kolaydı ki... diye başlayan cümleler kuracağız. İşte tek mesele bu devrimi erken fark etmek. Çünkü torunlarımıza kurduğumuz cümlenin sonunda "ben de hemen kurabildiğim kadar İnternet sitesi kurdum (blog açtım ve ya yine teknoloji karşımıza neyi çıkarırsa artık) " demekte var, "Ama ben hiç bir yer almadım, hiç internete bulaşmadım" demekte var.

 
Toplam blog
: 2
: 1151
Kayıt tarihi
: 18.08.11
 
 

1980 doğumluyum. Yapım firmasında editörüm. Sinema, televizyon ve internet dünyası ile yakından i..

 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara