Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '09

 
Kategori
İnternet
 

İnternete sansür uygulayan ilk 10 ülke

İnternete sansür uygulayan ilk 10 ülke
 

Tim Berners-Lee, 1989 yılında HTML adlı metin işaretleme dilini bulan kişidir. Temel amacı, bilginin hypertext (zengin metin) dokümanları aracılığıyla özgürce paylaşımını sağlamaktı.

Bilgisayar profesörü olan Berners-Lee, ilk ağ tarayıcısı yazılımını 1990 yılında geliştirmiştir. WEB’in babası olarak kabul edilir.

İnsanlık kültürüne katkılarından dolayı 2004 yılında İngiltere Kraliçesi tarafından sör unvanı verilmiştir.

Berner-Lee, böyle bir buluşu ortaya çıkardığında sör unvanını alacağını elbette bilmiyordu. Buluşunun ortaya çıkardığı bilginin özgür dolaşımının bazı ülkelerde sekteye uğrayacağını, hatta yasaklanacağını da bilmiyordu.

Ama öyle oldu.

Atoma sahip olmak için kılı kırk yaranlar, bilgi denilen en güçlü enerjiye sahip olmaya çalışanların önüne duvarlar yükseltiyordu. Bazı ülkeler, üstelik amaca uygun kullanılsa da, ağda yer alan bilgileri kontrol etme adına bilgiyi sansürlediler, erişimi engellediler. Bu ülkelerin sıralaması aşağıdaki gibidir:

10.Pakistan’da sansür 2000 yıllarında uygulanmaya başlandı. Hedef anti-İslami içerikli yazılardı. İlk başlarda yapılan ufak tefek sansür işlemleri, zamanla artarak devam etti.

09.Ağır insan hakları ihlalleriyle dünyanın hep gündeminde olan Myanmar’da açık ve güvenilir internet kullanıcısı bulunmamaktadır. Nüfusunun sadece %1’i internet kullanıcısı olan ülkede, kullanıcılar sıkı bir gözetim altında tutulmaktadır.

08.Genel olarak medyanın özgürlüğüne karşı olan Yemen’de internet kullanıcıları da bundan nasibini almaktadır.

07.Kuzey Kore’de de durumun farksız olduğu söylenebilir. Bağımsız medyaya sahip olmayan ülkede, ülke sınırlarının dışından gelen interneti yayınları toptan sansürlenmiştir.

06.Suriye’de pornografik içerikli web siteleri ve siyasal açıdan hassas bilgiler otomatik olarak engellenmektedir.

05.Küba’nın halkın yasaklı sitelere erişmeyi bile denememesi, sansürün olduğu kadar korkunun boyutlarının da açıklaması bakımından önemlidir. Bu ülkede korku, insanlara neredeyse otosansür uygulatmaktadır.

04.Ortadoğu’nun en fazla internet kullanımına sahip ülkelerinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde internetteki bilgi akışı sıkı bir şekilde denetlenmektedir. Ülkenin siyasal, ahlaki veya dinsel değerlerine karşı çıkan, bilgi ve fikirlere ulaşım engellenmektedir.

03.Diğer Arap ülkelerine nazaran internetle geç tanışan Suudi Arabistan’da, yasaları veya İslami değerleri bozduğu düşünülen bilgilere erişim engellenmektedir.

02.İran’da ise durum daha da vahimdir. Bütün, İslami olmayan web siteleri engellenmiş durumdadır.

01.Çin’de, Great Firewall of China adlı bir ağ yardımıyla rejimi koruma adına, hem ülkeden dışarıya hem de dışarıdan Çine’e doğru internet akışı kontrol edilmektedir. Bilgi akışını engelleyen bir sansür ağı vasıtasıyla yasaklı kelimeler girildiği an bağlantı kesilmektedir. Çin'in, arama motorunun sansürlü bir uyarlamasını yapması konusunda Google'u zorladığı gelen bilgiler arasındadır.

Ülkemizde ise sansür youtube ile başlamıştır. Zamanla artarak bir yıl içinde binin üzerinde web sitesine erişim engellenmiştir. Facebook’a ne olacağı bilinmemektedir. Kaynakçada yer alan siteye gelen yorumlar bu konuda ülkemizin durumunu ortaya koyması bakımından önemlidir.

Kaynakça: http://www.dailybits.com/top-10-countries-censoring-the-web/

 
Toplam blog
: 340
: 1591
Kayıt tarihi
: 10.03.08
 
 

Basınla ilgili bir kuruluşda çalışmaktayım. Uzun yıllar basınla ilgili konularda danışmanlık yapt..