Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '13

 
Kategori
Dünya
 

İran güvende ama neden?

İran güvende ama neden?
 

ABD Dışişleri Bakanı Suriye'ye harekat ile ilgili açıklama yaptığında belki de tarihin en komik cümlelerinden birini sarf etti; "biz her zaman insancıl düzeni korumaya çalıştık".

Buna inanacak insan çoktur Türkiye'de. ABD'nin kuruluşundan beri gerçekleştirdiği işgallerden, katliamlardan bahsetmeye gerek yok. Herkes bilir ama çoğunluk demokrasi ve özgürlük için gerekliydi der.

Peki ABD Ortadoğu'da hedeflerinin çoğuna ulaşmışken en büyük düşmanı İran'a neden müdahale edemiyor? Sürekli nükleer füzeleri bahane ediyor, saldırı tehdidini gündeme getiriyor ama çok istese de işgale yönelemiyor.

Buna engel olan sizce Rusya ya da Çin mi? Hayır. Eğer onlar engel olmayı başarabilselerdi Afganistan ve Irak işgallerine engel olurlardı. Peki İran'ı bu işgallerle iki taraftan da kuşatan ve çembere almış olan ABD neden bir türlü savaşmaya cesaret edemiyor?

Bunun tek sebebi var; İsrail'in güvenliğini tehlikeye atmamak. 1948'de ABD izniyle kurulan İsrail ABD'nin Ortadoğu'daki işbirlikçisi, varlığının garantisi ama ileri hamleler yapmasının da engelidir. Bugün üçüncü dünya savaşı çıkmıyorsa, Ortadoğu bu kadar buhrana rağmen topyekün savaşla sarsılmıyorsa bunun sebebi İsrail'in varlığıdır. Diyeceksiniz ki zaten İsrail yüzünden bu kargaşa var. Evet öyle ama yine İsrail'in varlığı geniş çaplı bir savaşa engel teşkil ediyor.

ABD müdahale edeceği ülkeleri önce sınar. Kaşısındaki devletin askeri gücünü, karşılık verebilme kabiliyetini ölçer. İran ve Kuzey Kore savunma amaçlı nükleer silah geliştirmiş ve hiç çekinmeden bu silahları kullanabilecek ülkelerdir. Kuzey Kore olası BM saldırsına Güney Kore'ye göndereceği füzelerle cevap verecektir. Bu nedenle işgal risklidir.

İran'a saldırı ise İsrail ve Türkiye'yi riske atacaktır. İran'ın daha önce de açıkça söylediği gibi ABD saldırısına vereceği karşılık Türkiye ve İsrail'in bombalanması olacaktır. Hele NATO uçakları İncirlik'ten kalkarsa - ki öyle olcaktır -İran'ın her türlü cevabı hak olacaktır. Zaten Malatya'da yapılan füze kalkanı İranla girilecek savaşa hazırlıktır. Ama bu hazırlık Türkiye için mi yapılıyor yoksa Türkiye'nin daha çok hedef haline getirilmesine mi sebep oluyor orası tartışılır.

ABD için önemli olan Türkiye değil, İsrail'dir. ABD Türkiye'yi müttefiklikle kandırdığı zavallı bir kukla olarak görüyor. Türkiye NATO'nun ve ABD'nin Ortadoğu'daki kışlasıdır.

İran bin kilometre menzilli füzelere sahiptir. Bunlara yerleştirilecek nükleer başlıklar İsrail'in tamamına, Türkiye'nin ise büyük bir kısmına zarar verebilir. Ankara bile menzil içindedir. Yani ABD'ye karşılık veremeyen İran direkt olarak Türkiye'yi hedef alacaktır.

Bugün İsrail dünyanın en önemli askeri güçlerinden biri olabilir. Ama bu nükleer saldırıya karşılık verebileceği anlamına gelmez. Öyle olsa bile bir nükleer füze zaferi kazansa da İsrail'e yeterli zararı verecektir.

Üçüncü dünya savaşının çıkmamasının sebebi İsrail'dir ama tezatlık bu ki eninde sonunda çıkacak savaşın sebebi de İsrail olacaktır. Kısacası İsrail'in emniyeti için ertelenen savaş yine İsrail'in emniyeti tehlikeye düştüğü için başlatılacaktır.

Öncekiler de olduğu gibi bu savaşta da ABD karlı çıkacak, Ortadoğu cehenneme dönecektir. En büyük bedeli ABD'nin uşakları ödeyecek.

 
Toplam blog
: 45
: 1915
Kayıt tarihi
: 28.03.12
 
 

1981 yılında Bursa'da doğdu. İnönü Üniversitesi Tarih Bölümü ve Uludağ Üniversitesi Türkçe Eğitim..