Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '08

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İş Başvurularının Sonrasındaki Süreç Nasıl Değerlendirilebilir?

İş Başvurularının Sonrasındaki Süreç Nasıl Değerlendirilebilir?
 

2007- 1. Ulusal Kariyer Panayırı'ndan.../ www.kariyerpanayiri.com


İlki 24 ve 25 Nisan 2007 tarihlerinde düzenlenen Ulusal Kariyer Panayırı’nın ikincisi, 18 ve 19 Nisan 2008 tarihlerinde İstanbul Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleştirildi. 1. Ulusal Kariyer Panayırı’nda olduğu gibi, 2. Ulusal Kariyer Panayırı da yine ziyaretçilerinin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Ziyaretçiler bir yandan panayıra katılan firmaların standlarına uğrayıp, bir anlamda kendi yaşamlarının rotasını çizecek olan mesleği belirlemek üzere başvuru formlarını doldurup, CV’ler bırakırken, diğer yandan da iyi bir gelecek ve parlak bir kariyere sahip olabilmek için belki de en önemli evreler olan iyi bir CV yazımı ve başarılı bir iş görüşmesinin püf noktalarını aktaran ve bunun dışında iş dünyasında ideal ve tercih edilir bir eleman olabilmek için insanlara gerekli olan önemli detayları anlatan uzmanların konuşmalarını, çalışmayı düşündükleri veya çok istedikleri sektörler hakkındaki önemli bilgileri, sektörlerin önde gelen isimlerinden dinleme ve firmalar hakkındaki bilgileri, firmaların önde gelen temsilcilerinin düzenlediği oturum panellerinden edinme fırsatını buldular.

İyi yazılmış bir CV ve iyi geçen bir iş görüşmesi her ne kadar önemli olsa da; parlak bir kariyer ve daha rahat, mutlu bir yaşam standardının sadece küçük bir parçasıdır. İstediğimiz bir işte çalışıp, parlak bir kariyer yapmak uzun bir süre alabileceği gibi, bir o kadar da sabır ve yüksek moral gerektirmektedir.

Her gün onlarca iş ilanına başvurular yapıp, randevu alabildiğimiz iş başvurularına gidip, çeşitli firmalar ve şahıslarla iş görüşmeleri yaparız. Doğal olarak yaptığımız her iş görüşmesinin, anında ve arzu ettiğimiz şekilde sonuçlanmasını bekleriz. Ama yaptığımız bir iş görüşmesi, daha ilk görüşmede istediğimiz şekilde sonuçlanabileceği gibi; ya iş görüşmesi ve yapılan değerlendirmelerin sonunda aranan aday kriterlerine uygun özelliklere sahip olamamamızdan ötürü elenip, gideriz, ya da iş görüşmesini başarıyla sonuçlandırdığımız halde, bu kez de başvurumuzun firma içinde ileride açılabilecek pozisyonlar için, firmanın insan kaynakları departmanının aday bilgi bankasında saklı tutulacağını öğrenir, donup, kalırız. Çoğu zaman adayların iş başvurularındaki düşünceleriyle, firmaların işe alma politikaları birbirini tutmayabilir.

Ne zaman ki adayların iş başvurularındaki düşünceleriyle, firmaların işe alma politikaları birbirini tutabilirse; işte o zaman firmaların işe alım faaliyetleri, adayların da işe girme hayalleri gerçekleşir.

Şüphesiz her iş başvurusunun sonrasında, hepimiz aynı süreci yaşarız. Belki de en çok böylesi bir bekleyiş sıkar bizi. Her iş başvurusunun sonrasında, zamanın nasıl geçeceğini bir türlü bilemeyiz. Yapılan her başvurunun sonrasında hep aynı soru kemirir, durur kafamızı: “Acaba ne zaman ararlar?” diye. Ve günler geçtikçe, giderek artar ümitsizliğimiz. Yapılan her iş başvurusunda da bu tekrarlanır üstelik. Ama çözüm değil.

Hayattaki en kârlı yatırım, belki de insanın kendine yaptığı yatırımdır. İnsanlar hangi şart ve durumda olursa olsun; kendilerini geliştirmeye fırsat yaratabilmeli. Ve her şeyden daha çok kendine zaman ayırmalı.

Ya bir yabancı dili öğrenme ve ilerletme, ya da bilgisayarın yeni programları üzerine olan kurslara gitme… Aslında içinde yaşadığımız toplumda insanın kendini geliştirebileceği o kadar çok alternatifi var ki.

Ve en önemlisi de toplumdaki sosyal ilişkiler… Çoğumuz belki de şu an çalışmakta olduğu işini; zamanla geliştirdiği sosyal ilişkilere ve tanımış olduğu birtakım insanlara borçlu. Sahip olduğumuz yetkinlikler ne kadar fazla olursa olsun; yine de bazen toplumda istediğimiz noktalara ulaşmada tek başına yeterli olamayabiliyor. Bir işe girmek için, bazen birilerinin desteğine, torpiline ihtiyaç duyabiliyoruz.

Kendi yakınlarımız ve bir vesileyle tanıştığımız insanlardan başka, toplumda sosyal bir çevre edinebilmenin bir yolu da; sivil toplum örgütlerine üye olmak ve sivil toplum faaliyetlerine katılmaktır. İnsanlar bir araya gelerek, içinde yaşadıkları toplumun yararına ortak payda eylemlerde bulunabilecekleri gibi, birbirleriyle sosyal bir etkileşimin içinde de olabilirler. Toplumsal faaliyetlerle değerlendirilen bir süreç, belki de en olumlu iş referansı olabilir.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..