Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İş dünyasının göbeğinde bunların yaşanması tesadüf mü?

MERKÜR: DONDURUCU SOĞUKLAR, WİKİLEAKS, KÜL BULUTLARI  

Merkür geri giderken kim en çok etkileniyor diye iş çevrenize bakın. Kontrolü elden bırakmak istemeyenler değil mi?... 

2010 senesi içinde Dünya’da Avrupa merkezli iki kere kriz dönemi yaşandı. Bu krizler siyasi veya ekonomik değildi... Ama iş dünyasını ulaşım ve iletişimle yerden yere vurdu...  

Nisan 2010’da tam Merkür geri gitmek üzere yavaşlamışken İzlanda’da yaşanan volkanik hareketlilik sonucunda kül bulutları, her geçen gün ilerleyerek Avrupa’yı etkisi altına aldı. Hava ulaşımı büyük ölçüde uzun bir zaman aksadı. Uçuş planlarının beklenmedik değişimi, tüm sektörleri, taşımacılığı, ticareti, iş toplantılarını etkiledi. Almanya Başbakanı Merkel, uçaklar çalışmadığı için İspanya’dan karayoluyla dönmek zorunda kaldı.  

10 Aralık 2010 tarihinde kışı temsil eden Oğlak burcunda geri gitmeye başlayan Merkür, bu kez de Avrupa’nın ve daha sonra ABD’nin donmasına sebep oldu. Soğuk ve etkili yağışlar Avrupa’da sadece hava ulaşımını değil, demiryolu ve karayolu ulaşımını da felç etti. Kargolar yerine ulaşamadı, taşımacılık büyük ölçüde etkilendi, toplantılar ertelendi, iş için gidilen seyahatlerden geri dönülemedi, haftasonu gezilerinden geri dönülüp işbaşı yapılamadı. Amsterdam civarında, toplantılara ulaşmak için takım elbise ile karların içinde debelenen iş adamlarına rastlandı.  

Wikileaks Olayı 

Aralık 2010’da yine Merkür geri giderken Wikileaks sitesi tüm Dünya’yı sarstı. Ay tutulmasının da tetiklemesi ile iletişim alanında büyük çamlar devrildi, bilgi kirliliği ve dedikodu aldı başını gitti...  

Adeta büyük güçlerin topluca bindiği arabanın frenleri patladı ve olan oldu. Artık geri dönülemez...  

Wikileaks sonrasında tüm Dünya hangi ülkenin, hangi şirketin nasıl bir tavır aldığına bakarak, aslında gerçek ilişki ağlarını keşfetmeye başladı.  

Tüm bu kirlilik sonrasında, Merkür düzelip hızlanınca, Ocak 2011’de verilerin gerçek olanları, yanlışlardan yavaş yavaş ayıklanmaya başlayacaktır.  

Peki ulaşım ve iletişim gezegeni Merkür bize neler söylemek istiyor ?.... 

Merkür ulaşım, ticaret, haberleşmeyi, gazeteciliği, tüccarları yönetir. Dört ayda bir 20 gün boyunca geri gider. Geri gitmek üzere yavaşlamaya başladığı andan, düzelene kadar geçen süre içinde yönettiği konularla ilgili yavaşlamalar, aksaklıklar başlar.  

İş dünyasının göbeğinde bunların yaşanması tesadüf mü? 

Bu kül bulutları ve dondurucu soğuklar Orta Asya’da olsaydı, herkesin dikkatini çeker miydi? Medya’da haftalarca yer alır mıydı?  

Avrupa’da yaşanan majör olaylar, global etkiler yaratır. İki kriz dönemi de Avrupa ile iş yapan, gidip gelen tüm iş dünyasını etkilemiştir. Ülkeler, iş dünyası, modern, teknolojik(!) ve gelişmiş dünyanın ne ölçüde bir parçası olmuşlar ise o kadar Merkür’ün yavaşlatmalarından etkilendiler. Kül mesajından sonra bir de dondurucu soğuk mesajı geldi...  

İş dünyası, arkasına teknolojiyi aldığını sanarak kontrolü de eline aldığını düşünüyor olabilir mi? Egolar, ünvanlar ile, maddi kazançlar ile, yönetim gücü ile giderek büyümedi mi?  

Merkür iş dünyasına sesleniyor: Merkür’e direnmek ve söylenmek yerine, ona kulak vermek yapılacak en doğru şey..  

· Herşey planlandığı gibi yürümeyebilir, ajandaları esnetelim  

· Doğa’nın hala bir parçasıyız, onun hakimi değiliz,  

· Bazen yavaşlamak ve geriye dönük yaptıklarını düzeltmek daha doğrudur.  

İş arkadaşlarımın başından bu dönemlerde birçok hikaye geçti:  

· Seyahat planları alt üst oldu,  

· Beklediği o çok önemli iş adamları bir türlü gelemedi, en sonunda toplantılar iptal oldu,  

· Seyahatlerinden dönüp ofislerine kavuşamadılar. Havaalanlarında süründüler.  

Yalnız, içlerinden bazıları işin keyifli taraflarını görüp dinlenmeye zaman ayırdılar. O andan sonra sorunlar yavaş yavaş çözüldü, hem de daha iyi şekilde...  

 

 
Toplam blog
: 35
: 1716
Kayıt tarihi
: 18.01.11
 
 

Doğan Holding İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı ..