Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Isırgan otlu köy ekmeği

Isırgan otlu köy ekmeği
 

Mayalı hamurla yapılan pamuk gibi yumuşacık ısırgan otlu köy ekmeğini kahvaltılarda veya beş çaylarında kahvaltılık malzemelerle tükettiğiniz zaman tadına doyum olmuyor. Bu ekmeği yapabilmek için bir demet ısırgan otu kafi geliyor eğer ısırgan otunu taze kullanacaksanız mutlaka eldiven kullanmalısınız yoksa elleriniz kızarır. Ben kurutulmuş ısırgan otu kullandım, lazım olur diye birkaç demet tepside kurutmuştum o zaman eldiven kullanmaya gerek kalmıyor. Bir de ısırgan otlarının incecik doğranması gerekiyor.

Malzemeler:

4 bardak orta boy su bardağı un ( 1 su bardağını ısırgan otlarını ilave ettikten sonra koyacağız.)

1 demet taze veya kurutulmuş ısırgan otu(ince doğranmış)

Yarım paket yaş maya veya 1 paket instant maya

Zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz ve toz şeker

1 su bardağı su(mayayı eritmek için)

Yapılışı:

Metal olmayan bir kabın içine 1 su bardağı ılık su konulur, içine maya ve toz şeker konularak tahta veya plastik bir kaşıkla karıştırılır ve kabın ağzı kapatılarak 15 dakika beklenir.

Daha sonra tuz ve 3 su bardağı un ilave edilir ve biraz daha unu yoğurmak için gerekli ılık su ilave edilir. Hamur ele yapışmayan bir hamur olmalıdır.

1 saat ağzı kapalı kapta mayalanan hamuru mıncıklayarak önce gazını çıkarırız ve ince doğranmış veya kurutulmuş ısırgan otlarını yıkanmış halde hamura ilave edip yoğurarak 1 su bardağı un daha ilave ederiz. Hamur hala elinize yapışıyorsa biraz daha un ilave edin.

Hamuru 1 saat daha mayalanmaya bırakarak ara sıra hamurun gazını çıkarmalıyız.

Daha sonra hamurdan istediğimiz büyüklükte parçalar kopararak bir merdane ile üzerine ve altına un serperek tabak büyüklüğünde açarız.

Teflon tavayı ısıtırız ve ısınan tavaya hamurdaki unları hafifçe silkeleyerek tavaya koyarız ve altını biraz kısarak pişiririz.

Pişen yüzü ters çevirerek diğer tarafını pişiririz ama pişirirken tavayı biraz yüksek ateşte ısıtıp  tekrar altını kısarız.

Hamurun diğer yüzü pişerken pişmiş olan yüze bir fırçayla zeytinyağı süreriz, diğer yüzü de pişince tabağa alarak ikinci yüze zeytinyağı süreriz.

Diğer hamurları pişirmeden her seferinde tavada hafif biriken unları havlu kağıtla veya bir bezle almalıyız ki hafif yanmış unlar diğer hamurlara yapışmasın.

Bu nefis ısırgan otlu köy ekmeğini mutlaka yapmanızı tavsiye ederim.

Afiyet olsun, sağlıklı ve mutlu kalın.

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..