Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '22

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İşlenmiş gıdalar bunama sebebi

Bunama dünya genelinde yaklaşık 47 milyon, Türkiye’de ise 1 milyon kişiyi etkiliyor. 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan uzmanlar, hastalıkla ilgili yapılan son araştırmaların sonuçlarını paylaştı.

Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Bilgiç, işlenmiş gıdaların zihinsel sorunlara yol açtığını açıkladı. Brezilya’da 8 bin 160 kişi ile yapılan bir çalışmanın sonuçlarını paylaşan Prof. Bilgiç, “Günlük olarak tüketilen gıdaların yüzde 20’sinden fazlasını salam, sosis, cips, hazır çorba ve gıdalar, meşrubat, pakette satılan dondurma ve şekerlemeler gibi ultra işlenmiş fabrika üretimi gıdalar oluşturuyorsa bellek sorunları ve diğer zihinsel gerilemelerin ortaya çıkma riski artıyor” dedi.

Beslenme ve beyin sağlığı arasındaki ilişkiye dikkat çeken Bilgiç, bunama hastalığının önlenmesinde en etkili beslenme şeklinin Akdeniz tipi beslenme olduğunu hatırlattı.

Yapay zeka yüzde 100’e yakın doğru teşhis koyabiliyor

Alzheimer hastalığının özellikle erken dönem teşhisinde zorluklar yaşandığını belirten Prof. Dr. Bilgiç, son yıllarda yapay zekânın önemli bir etkisi olduğunu dile getirdi: “İngiltere’de yapılan bir çalışmada sadece standart beyin MR görüntülerinin yapay zeka ile incelenmesi ile hastalara yüzde 98 oranında doğru tanı konuldu. Bu, şimdiye kadar ulaşılmış en yüksek tanı oranı.”

‘Düşük maaş, bunama riskini artırıyor’

Sosyoekonomik şartların bunama riskine olan etkileri ile ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulunan Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türker Şahiner, “Çalışmalar fakir semtlerde büyüyen ve düşük ücretlerle çalışan kişilerde bunama riskinin daha yüksek olduğunu ve bu kişilerin zihinsel işlevlerde gerileme gösterdiklerini ortaya koymuştur.

“Sosyoekonomik seviyesi düşük bireylerin (gelir/varlık, işsizlik oranları, araba/ev sahipliği ve hane halkı aşırı kalabalıklığı gibi parametreler ile ölçümlendiğinde) daha iyi sosyoekonomik statüye sahip bireylere (ki bunlar yüksek genetik riskli bireyler olsa bile) kıyasla yaşlılıkta demans geliştirme olasılığı önemli ölçüde daha yüksek saptanmıştır. Bu bulgular ışığında; yoksulluğun ortadan kaldırılması ve daha adil bir gelir dağılımı ile tüm dünyada bunama riskinin de azaltılacağı aşikardır” açıklamasını yaptı.