- Kategori
- Yöresel Yemekler
Ispanaklı ekşili köfte çorbası

ISPANAKLI, KÖFTELİ ÇORBA
Erzurum’da rahmetli annem haftada 3 kez pişirirdi. Çünkü biz çok severdik. Vitamin bakımından çok zengin bir çorba.
YAPILIŞI:
I kâseYeşil mercimek yıkanıp haşlanır ve siyah suyu süzülerek bekletilir. Yarım kilo ıspanak saplarından ayrılır, yaprak kısımları (saplar ayrıca yemek yapılır atılmaz) ince, ince doğranır. İyice yıkanarak sirkeli suda 10 dakika bekletilir ve bir süzgeç içerisine alınarak suları süzülür. Yarım kg kıymaya 1 büyük baş soğan rendelenir. I bardak sıcak suda yıkanmış bulgur, 1 çay kaşığı karabiber, isteye bağlı tuz, 1 yumurta 1 çay kaşığı kimyon ilave edilerek 1 fincan su yardımı ile iyice yoğrulur. Harçtan küçük köfteler yapılarak bir tepside unlanır. Bir tencereye 1 kaşık tereyağı konularak eritilir, içine 5 su bardağı su isteye bağlı tuz, yarım limon suyu, 1 çay kaşığı sumak konularak kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya köfteler teker, teker atılarak bir taşım kaynatılır. İçine süzülmüş ıspanak, yeşil mercimek eklenerek birkaç dakika pişirilir. Üstüne 1 kaşık tereyağında kızdırılmış kırmızıbiber, 1 çay kaşığı nane eklenir. Servis kâsesine boşaltılarak servis yapılır. Afiyet olsun.
NAHİDE ÇELEBİ