Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İspanya'dan sonra İtalya da sıraya girmek üzere. Dr.Ali Topçubaşı

Aylardır ekonomisi alarm zilleri vermekte olan İspanya, direndiği yardıma ihtiyacım yok sözünü yutmak zorunda kaldı.  İspanya hükümeti AB grubuna resmen başvurarak yardıma ihtiyacı olduğunu kabul etti. Avrupa birliği komisyonuna başvuran İspanyol hükümeti , uluslararası para fonu ve Avrupa merkez bankası ile yardımın büyüklüğü, ne kadar zamanı kapsayacağı ve faizinin nekadar olacağını kararlaştırılacak.

İspanya ekonomisindeki alarm zilleri geçen yıldan beri çalıyordu. Ancak, 2012 yılında ekonomisindeki daralmanında yanısıra,  yükselen faizlerin  sürdülemeyecek boyutlara varması,  Hükümet yetkililerini istemeye istemeye gerçeği kabul etmek zorunda bıraktı. 2011 yılında yüzde 3 lerde gezinen hazine tahvilleri faizinin psikolojik sınır olarakda kabul edilen yüzde 7 yi aşması, ekonomideki gerçeklerin su yüzüne
çıkmasına neden olmuştur. İspanya nın 2012 yılı ilk yarısında sanayi üretiminin yüzde 8.2  ve milli gelirlerinde yüzde 2 ye yaklaşan daralmanın yanısıra, faizlerin ,  tüketici enflasyonu nun yüzde 1.9 olmasına karşın, kritik seviye olan yüzde 7 yi aşması, hertürlü ekonomi mantığına aykırı bir gelişmedir. Yani, gerileyen milli gelirlerine karşın, enflasonun 4 katına yakın tahvil faizinin olması mümkün
değildir. AB ortalamasında 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 1.46 düzeyindedir. Almanya da sanayi üretimi ve milli geliri yüzde 1 e yakın artış göstermesine karşın, 10 yıllık devlet tahvilinin faizi yüzde 1.46 düzeyinde gezinmektedir. Yani İspanya daki hazine faizinin düzeyi, Almanya dakinin yaklaşık 4 katını aşan bir düzeyde olmaktadır.
AB nin diğer sağlam ülkesi olan Avusturya nın 2012 yılı ilk yarı milli geliri yüzde 1 e yakın artıda iken, 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi de ancak yüzde 2.46 larda gezinmekrtedir.

İtalya nın 2012 yılı ilk yarısında sanayi üretimi ve milli geliri yüzde 2 ye yakın daralma gösterirken, bu ülkenin de 10 yıllık devlet tahvillerinin faizi yüzde 6.23 lerde gezinmektedir. Yıllık enflasyonun yüzde 3.2 olduğu ve milli geirlerinin düşüş trendinde olduğu bu ülkede radikal tedbirler yoğunlaşmadğı taktirde, İspanya nın arkasından sıraya gireceği muhakkakdır. Çünkü, ekonomilerde bozulma
başladığında, yokuş aşağı inen araba gibi hızlanarak tüm parametreleri karşılıklı etkileşimle bozmaktadır. Yunanistan'da da bu bozulma kendini göstermiştir. Ekonomisi birkaç yıl evvel AAA olan bu ülke, hızla çöp seviyesine düşmüştür.  Yunanistan'ın  2012 yılı milli gelirleri yaklaşık olarak  yüzde 7 daralmasına karşın, 10 yıllık tahvillerinin faizi yüzde 29.06 olmaktadır.

2008 yılında ABD başlayıp, sonrasında İzlanda, İrlanda, Portekiz, Yunanistan derken, İspanya,'nın da kurtarma paketine ihtiyaç duymasının ardından, gözler  rasyoları hızla bozulan İtalya ya çevrilmiştir. Tuzu kuru Almanya nın işi ağırdan alması, tüm AB nin yanısıra dünyayı da ateşe atmaktadır. Cari açık ı çok yüksek olan ülkemizin yaklaşan krizi iyi okuyup, radikal yapısal  tedbirler almadığı taktirde, çok olumsuz etkileneceğimiz açıktır.

 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..