Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Isparta’nın lezzet markası; Ferah Kebap Salonu

Isparta’nın lezzet markası; Ferah Kebap Salonu
 

Günümüz dünyasında artan şehirleşme ile birlikte yaşama renk katan, şehri farklı kılan mekânlar ve iş yerleri önem kazanmaya başlamıştır. Bu iş yerleri kendine özgü özellikleri ile ilgi görmüşler, sosyal ve ekonomik hayatın içinde farklılık yaratmışlardır. Bu özellikleri nedeni ile şehirde gördükleri ilgi yanında şehrin sınırlarını aşan, şehre cazibe katan üne sahip olmuşlardır. O şehirde yaşayanlar kadar turistik rota içinde gezginler için gezilmesi ve görülmesi gereken bir uğrak yeri olmuşlar, insanlar için yaşamın renk alanı haline dönüşmüşlerdir. Yaratılan böylesi mekânlar ve ürünlerin hepsi şehri tanıtan bir marka değeri haline gelmişlerdir. 

İşte şehirleri farklı kılan değerlerden biride o şehirdeki lezzet markalarıdır. Bu lezzet markaları tarihsel geçmişi, yaratılan yemek çeşitlerinin pişirme ve sunuş şekli ile o şehri bazı damak zevkleri ile hatırlanacak şehir haline getirmektedir. Ne zaman bir misafiriniz gelse yemek için gururla o mekânı seçersiniz. Eğer bir gezgin iseniz o şehirde acıktığınızda aklınıza ilk gelen o şehirdeki lezzet markaları olur. Bu markalar şehre ve ürünlerine değer katar, tanıtımına ve ekonomisine katkıda bulunur.

Isparta’ya yolunuz düştüğünde tanımanız ve denemeniz gereken lezzet mekânlarından biri Ferah Kebap Salonudur. Şehrin merkezinde, kapalı bir çarşı görünümüne sahip eski üzüm pazarında mütevazı, sade, gösterişten uzak ağırbaşlı bir mekândır. Parlar ailesince işletilen bu kebap salonunun 1800’lü yıllara varan bir geçmişi vardır.  Baba Kebapçı Ali Hafız ile başlayan hizmet süreci oğlu Nuri Parlar tarafından 1944 yılından itibaren günümüzdeki yeri olan Üzüm pazarında yaşatılmaya başlanmıştır. Nuri Parlar’dan sonra üçüncü nesil oğulları İbrahim ve Ali İhsan Parlar mesleği öğrenerek devam ettirmişlerdir.

Başlangıçta küçük bir dükkânda faaliyet gösteren kebap salonu zaman içinde büyümüş ve şehrin tanınmış mekânlarından biri haline gelmiştir. İbrahim Parlar sadece Kebap salonunu yürütmekle kalmamış, 1956-84 yılları arasında Isparta Lokantacılar Odasını kurmuş ve kurucu başkanlığını üstlenmiştir. Aile sektörde mesleki örgütlenmeye de katkı vermiş, öncü olmuştur İbrahim Parlar’ın vefatından sonra Ali İhsan Parlar işi yine ayni işyerinde yetişen oğlu Nuri Parlar’a devretmiştir. İşletmede dördüncü nesil olan oğul Nuri Parlar eğitimini makine mühendisliği konusunda yapmasına rağmen baba mesleğinde karar kılmıştır.

Nuri Parlar 1985 yılında devraldığı işyerini bugünkü haline getirmiştir. İsmi de özenle seçilen bu mekân insanların rahat edecekleri, zengin damak zevkini tadacakları lezzet markası haline gelmiştir. Yeni neslinde benzer tarihsel süreç içinde olduğu gibi gelecek için yetişmekte, Ferah çalışanı ve işvereni ile birlikte geleneklerine bağlı bir aile işletmesi olma özelliğini korumaya devam etmektedir.

Ferah kebabı farklı kılan yarattığı gelenekleri ve yıllardan beri devam ettirdikleri pişirme tekniği ve işletmecilik anlayışıdır. Değişmeyen kalitelerinin en önemli özelliği etlerini ve malzemelerini yıllardan beri ayni kaynaktan temin etmeleri, işletmede uzun yılların deneyimine sahip olan değişmeyen kadroları ve aile bireylerinin de ayni işyerinde yetişmekleridir.

Ferah kebabın başlıca lezzet çeşitleri, Isparta Fırın Kebabı, Şiş Köftesi, Pidesi ve kendi geleneksel yöntemleri ile ürettikleri tahin helvasıdır. Belki ülkemizin birçok yerinde bu yiyecekleri bulabilirsiniz. Ama Ferah Kebap bu yiyecekleri çok farklı ve beğeneceğiniz lezzete sunmaktadır. Kebap salonunda ne bir iş nede duman göze çarpmaktadır. Adı gibi ferah bir ortamda menüler sunulmaktadır.

Ferah Kebap güne erken başlamaktadır. Sabah 6-6.30 civarlarında bacası olmayan fırının orta yerinde ateş yakılmakta, fırında pişirmede iş çıkarmayan, fazla duman yapmayan köz haline gelen meşe odunu kullanılmakta, ayrıca köz ön tarafta yer alan mangallarda kebapların pişirilmesinde kullanılmaktadır. Mevsimsel olarak fırın kebabı için nisan ayından itibaren servis dönemi başlamakta, bunun için kuzu veya oğlak etinin kaburga kısmı seçilmektedir. Yörede yetişen ve özel bir kasaptan temin edilen yarım kuzu veya oğlak büyüklüğündeki etler kaburga kısmından şişlere özenle geçirilmekte, fırının ortasında yanan ateşin çevresine özenle dizilmektedir.

Ayrıca şişlerin altına etin suyu ve yağının akması için içi su dolu bakır tavalar yerleştirilmektedir. Bu tavalardaki su bir taraftan etin pişerken ortaya çıkardığı yağı ve suyu toplarken diğer taraftan etin kurumadan pişmesini ve yumuşamasını sağlamaktadır. Fırında ağır ağır 3 saat pişen etler servis kıvamına gelmekte, fırından çıkarılan nar gibi kızarmış, lokum kıvamına gelmiş etler, ortaya çıkardığı lezzet kokuları içinde bıçaklarla kesilerek servise hazırlanmaktadır. Fırın kebabı bir bakır tabak içinde lavaş pide arasında, bakır bir kase içinde sunulan üzüm hoşafı ve salata eşliğinde ile servise sunulmaktadır.

Şiş köfte yapımında ise sadece dana kıyma ve tuz kullanılmaktadır. Burada en önemli unsur etin yıllardan beri ayni kasaptan alınması ve bütün olarak alınan etin Ferah Kebap salonunun mutfağında yıllardan beri geliştirilen teknik ile özenle işlenmesidir. 2-3 saati bulan işleme süresi içinde et sinirlerinden arındırılmakta, 2 kez çekilmekte, sadece içine tuz katılmakta ve 1-2 gün dinlenmeye bırakılmaktadır. Tabii şiş köfteye lezzet veren önemli bir hususta pişiren ustanın yeteneğidir. Mangallardaki meşe odunu közünde pişen şiş köfteler yanmadan  olarak pişirilmekte, diğer köfte çeşitlerine göre daha sağlıklı görünmekte, lezzetin doruğunda servise pide arasında bir bakır tabak ile sunulmaktadır. Tabii diğer çeşit kebaplar da ayni özen içinde hazırlanmakta ve servis edilmektedir.

Pide yapımında ise ince hamur kullanılmakta, yine yöreden temin edilen un ve malzemeler ile pideler yapılmaktadır. Etler ve diğer malzemeler Ferah’ın mutfağında işlenerek uzun yıllardan beri çalışan deneyimli kadronun elinde pide olarak bir lezzet harikası haline dönüşmektedir. Diğer yörelerden farklı olarak da peynirli künefe tadında yapılan şekerli peynirli pidenin bir tatlı menüsü olarak sunulmasıdır.

Ferah’ı farklı kılan diğer bir özellikte diğer yörelerden farklı olarak geleneksel tahin helvası yapımına devam etmeleri ve ürettikleri lezzetler içinde helvaya da özel önem vermeleridir. Mutfaklarında eski usulde ürettikleri tahin helvasında yine yıllardan beri seçtikleri malzemeleri kullanmakta, hazırlanan şeker ağdasını tahinin ayarını elle ustalıklarını ortaya koyarak hazırlamalarıdır. Yıllardan beri olduğu gibi kebap ve pide menüleri arasında kendi ürettikleri helvaya da yer vermeleridir.

Tabii bu tatlı lezzetleri içinde yöre ürünü olan kaymak ile ikram edilen kadayıf tatlısını da unutmamak lazımdır. Kadayıfı ve cevizi özenle seçilen kadayıf tatlısında cevizler kırılma yerine özel bir kesme yöntemi ile açılmakta, cevizin zaman zaman ortaya çıkardığı acı lezzet ortadan kaldırılmakta, yılların verdiği deneyimler ışığında en iyi şekilde işlenerek yöresel kaymak ile servis edilmektedir.

Her şehirde fark yaratan, şehre renk katan lezzet markaları vardır. Bu yerler şehrin turizm hareketinin önemli kaynaklarından biridir. Çağımızda hızla yükselen yemek kültürü ve bu yönde yapılan görsel ve yazılı dokümanlarda şehrin gülen yüzünü oluştururlar. İşte Isparta içinde fark yaratan lezzet markası Ferah Kebap Salonu’dur. Dört kuşaktır taşınan bu marka artık şehre olduğu kadar ülkeye mal olmuş durumdadır. İçeride ve dışarıda yerli ve yabancı insanlara şehrin tanıtımını sağlamakta, ekonomisine katkı vermektedir. 

Aslında bir lezzeti ve böylesi mekânları anlatmak oldukça güç iştir. Gelmek, görmek ve damak zevkini tatmak gereklidir. Yolunuz Isparta’dan geçtiğinde sizde gelin ve bu lezzeti tadın. Çatısında büyükçe Ayyıldızlı bayrağımızın dalgalandığı Ferah Kebabın güleç yüzlü, mütevazı çalışanları ve sahiplerinin elinden bu lezzetleri tattığınızda yazdıklarımın ne kadar doğru olduğuna siz karar verin. 

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..