- Kategori
- Alışveriş - Moda
İstanbul AVM ve Elit sitelerle işgal edildi ama...
İstanbul, avm lerle işgal edildi ama esas istanbul Türkçesi dediğimiz konuştuğumuz dilimiz yok olmaya başlamış durumda.
Bakın, örnek verelim:
Airport Outlet, Arena Park, Armina, Astoria, Atrium, Blackout, Carausel, Flyinn, Fox City Premium, Historia, Olivium, Optimum, Palladium, Paradise, Perla Vista, Prestige Mall, Sopphire, Torium, Verde Malino, ...
Bu avm içinde binlece mağaza var, binlece çalışan var. Alışverişe gelen yüzbinlerce insan var. Bu insan topluluğuna hangi avm ye gittiği, hangi mağazalara gittikleri sorulduğunda verilecek cevapların tamamı bu avm adları ve içinde dünya markaları denilen mağazaların isimleri olacaktır.
Tarihi bir zenginliğe sahip olan Türkçemizdeki kelime sayısı gittikçe azalmakta. Kurduğumuz cümlenin içinde Türkçe kelimeler artık dolgu malzemesi durumuna geldi.
Farkında olmadan Türkçenin dışındaki dillerin baskısı altındayız. Özellikle İstanbul' da insanlarımız elli- altmış kelimeyi geçmeyen bir türkçeyi yabancı diller içine serpiştirerek konuşur hale gelmiş durumdalar.
Milletimizi ayakta tutan ve bizi millet yapan ögelerden biridir Türkçe. Dilden uzaklaşararak batı medeniyetini yakalamak mümkün değildir. Türkçe bu milletin çatısını oluşturan önemli bir parçadır. Dilimize sahip çıkmak geleceğimize de sahip çıkmakla eş anlamlıdır.
İstanbul içi ve çevresinde yapılan ve adına site denilen konut projelerinde de avm gibi Türkçe haricinde isimler seçilmesi yoğunluk kazanarak devam etmektedir.
Bakın örnek verelim:
Aqua City, Meridian, Uptwins Deluxe Residense, innovia, Elsium Fantastik Bomonti, Elegan, Bosphorus City, Corner Town, İrvington Teras,...ve daha öncede yapılmış onlarcası.
İşin garip tarafı insanların hergün alışveriş yaptığı, saçını kestirdiği, söküğünü diktirdiği küçük esnafında dahil olduğu mini mini dükkanların adı dahi Türkçe seçilmemiş görüntüsü var.
İstanbulun kenar semtlerinde başka bir gariplik hakim
Buralarda da tamamen Arapça kelimelerin hakim olduğu bir yapı mevcut. Cadde ve sokak isimleri, cami isimleri, dükkan isimleri nerdeyse Arapça ve Farsca isimlerle donatılmış durumda.
Hem batı hem Arap dillerinin baskısı altında kalan İstanbul Türkçesini günün birinde mumla arayacağız.
Sonuç olarak şunu söylemek mümkün:
Biz gelişmişlik adı altında gökdelenler ve kaliteli siteler, yollar , köprüler yaptık ama bu eserlere yakıştırdığımız bizim olmayan isimleri koyarak başta İstanbul Türkçesini de kaybeder duruma geldik.
Bu projelere izin veren yetkililer acaba işin farkında değiller mi?