Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '13

 
Kategori
İstanbul
 

İstanbul'da erguvan mevsimi

İstanbul'da erguvan mevsimi
 

Her yıl Boğaz sırtlarında bu aylarda çiçek açan ve bulunduğu çok kısa sürede İstanbul Boğazını bir mücevher gibi süsleyen Erguvan Ağaçları gene çiçek açmaya başladı.

  Nisan sonunu mor mevsime dönüştüren Erguvan ağacı Baklagiller familyasından,10 metreye kadar boylanabilen,tek gövdeli, yaprak döken bir ağaçtır.Tohumu bol olan bu ağaç, uzun saplı çiçekleri ile çok dekoratiftir. Anavatanı Güney Avrupa ve Batı Asya'dır.Türkiye'de Ege, Marmara Bölgesinde yayılış yapar. Erguvan ağacı yapraklanmadan önce nisan sonu, mayıs başı yalnızca bir kaç haftalığına baharın müjdecisi kabul edilen morumsu pembe renkte çiçekler açar.

 Boğazın simgesi haline gelen bu ağaç için mevsiminde Boğaz'da geziler tertip edilir, şenlikler yapılır. Ama bazen Marmara Bölgesinde ıssız bir yoldan geçerken kayaların arasından fışkırmış bir Erguvan ağacı görebilirsiniz. İşte o an bu görüntü, sizi birden içinde bulunduğunuz karamsar ruh halinden çıkarıp mutluluğa doğru koşturur. Kayalar arasında tesadüfen yetişmiş o garip Erguvan, Boğazdaki asil, azametli cinslerinin yanında daha mütevazi ve daha garibandır.

 Bence bu mevsimi kaçırmadan Boğaza gidelim ve Erguvanları izleyelim. Bir dahaki yıl tekrar çiçek açana kadar o harika görüntüyü hafızamıza hapsedelim. Ama belli mi olur .Belki Erguvan bir sokak arasında ansızın karşınıza çıkabilir Boğaza gitmeden.

 

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..