Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '12

 
Kategori
Tarih
 

İşte! geleceğin Atatürk'ü

 Falih Rıfkı ATAY/ Dünya gazetesi

Şimdi gençliğimize Atatürk’ün her bakımdan insanlığı fikir vermek üzere, ölümünden bir yıl önce Romanya Dışişleri Bakanı’na söylediklerini aktarayım.

‘Milletler gam ve keder bilmemelidir. Şeflerin vazifesi, hayatı neşe ve şevkle karşilamak hususunda milletlerine yol göstermektir..

‘Vaktiyle kitaplar karıştırdım. Hayat hakkında filozofların dediklerini anlamak istedim.Bir kısmı her şeyi kara görüyordu. ‘Mademki hiçiz ve sıfıra ineceğiz, dünyadaki geçici ömür ve sırasında neşe ve saadete yer bulmaz ‘ diyorlardı.

Başka kitaplar okudum bunları daha akıllı adamlar yazmışlardı. Diyorlardı ki,’ Madem ki sonu nasıl olsa sıfırdır , bari yaşadığımız müddetçe şen ve neşeli olalım’.

Ben kendi karakterim bakımından ikinci hayat anlayışını tercih ediyorum. Fakat şu kayıtlar içinde: Bütün insanlığın varlığını kendi şahıslarında gören adamlar bedbahttırlar. Her hangi bir şahsın yaşadıkça, memnun ve mesut olması gereken şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalismaktir. Makul bir adam, ancak bu sürette hareket edebilir.Hayatta tam zevk ve saadet ancak gelecek nesillerin şerefi, varlığı saadeti için çalismakla bulunabilir.

Bir insan böyle hareket ederken, ’ Benden sonra gelecekler acaba böyle bir ruhla çalistigimi fark edecekler mi? ’ Diye bile düşünmemelidir . Hatta en mesut olanlar, hizmetlerinin bütün nesillerce meçhul kalmasını tercih edecek karakterde bulunanlardır.

Bahçesinde çiçek yetiştiren adam bir şey bekler mi? Adam yetiştiren adamda çiçek yetiştirendeki hislerle hareket edebilmelidir. Ancak bu tarzda düşünen ve çalisan adamlardır ki memleketlerine ve milletlerine ve bunların geleceğine faydalı olabilirler.

Terbiye ve ögretimle uygulanacak usul, bilgiyi insan için fazla bir süs, bir baskı vasıtası yahut medeni bir zevkten ziyade maddi hayatta başarılı olmayı sağlayan tatbiki kullanması mümkün bir cihaz haline getirmektedir.

En önemli ve verimli vazifelerimiz milli eğitim işledir. Milli eğitim işlerinde muhakkak zafere ulaşmamız gerekir. Bir milletin gerçek kurtuluşu ancak bu surette olur.

En büyük davamız en medeni ve en müreffeh millet olarak varlığımızı yükseltmektir. Dünyanın her tarafında ögretmenler insan cemiyetinin fedakar ve muhterem unsurlarıdır.

Silahla olduğu gibi dimağ ile de mücadele zorunda olan milletimizin birincisinde gösterdiği kudreti ikincisinde de göstereceğine asla şüphem yoktur.

Memleketimizin gelişmesi ve bu sayede laik olduğu medeniyet sayesinde yükselmesi tabii ki, meslekleri bilenleri yetiştirmekle ve milli kültürümüzü yükseltmekle mümkündür.

Yarın tedbirlerin verimsiz olduğuna şüphe yoktur.Bütün işlerimizde olduğu gibi milli eğitimde ve kurulan üniversitelerde de radikal tedbirlerle yürümek kesin kararımızdır.

K. ATATÜRK

 ve .....................ve tarih bize şunu öğretmiştir ki, gerçek bir lider geçmişle övünen değil geleceği görendir. (m.ali şirin tarih öğrt)

 
Toplam blog
: 124
: 736
Kayıt tarihi
: 28.06.08
 
 

Kelebek için kanat neyse insan için kelime odur. (m.ali şirin) 1969 senesinde  Tunceli/ pülümürde..