- Kategori
- Yemek - Mutfak
İTALYAN PİZZA

İTALYAN PİZZA
İTALYAN PİZZA
Çocukluk yıllarımdaki yemek yapmaya karşı olan merakım nedeniyle her ülkenin ve yörenin değişik lezzetlerini öğrenerek onları kendi damak tadıma uygun bazı değişikliklerle hazırlamayı çok severim.
1971 senesinde 20 yaşımda Almanya da tahsilim sırasında sömestr tatilinde misafir olarak gittiğim italyan arkadaşım fernando nun babasının Freiburg da ki pizza restoranında üç ay İtalyan pizzası yapımını öğrenmiştim.
Pizza yapımının en püf noktası hamuru ve sosudur.
Biraz meşakkatli ama pizza seviyorsanız, biraz uğraşla elde edeceğiniz, , aileniz ya da dostlarınıza
Sunabileceğiniz güzel bir akşam yemeği.
5 kişilik Malzeme
Hamuru için
3 su bardağı pizza unu
1 su bardağı ılık süt
1 paket kuru toz maya
1 fincan sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı su
Unu geniş bir kaba alın, tuz, şeker ve, mayayı un ile harmanlayın.ortasını açarak süt, su ve yağı dökerek katlaya katlaya yoğurarak kulak memesindan daha yumuşakça bir hamur elde edin. Gerekirse azar azar un ilave edebilirsiniz. Üzerini bir bezle örterek, 1 saat oda sıcaklığında dinlendirin.
Sosu için
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı ufalanmış kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kişniş
1 adet dövülmüş sarımsak
1 tatlı kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı z. Yağı
1 adet yumurta sarısı
1 fincan krema
Tüm malzemeyi bir kabın içinde iyice karıştırın
Üzerine döşeyeceğiniz malzemeyi damak tadınıza göre ( margarita, mishrom, marios, spesial olarak)kendiniz tercih edebilirsiniz
Öncelikle kaşar ve mantar pizzanın olmazsa olmazıdır.
İnce doğranmış sucuk, salam, sosis, jülyen kesilmiş jambon siyah zeytin, ançuez, yuvarlak ince dilimlenmiş kuru soğan,
Bu malzemelerin dilerseniz hepsini dilerseniz birkaçını kullanabilirsiniz.
Mayalanmış hamurumuzu ikiye bölelim. Tezgahımız üzerine biraz un serpelim ve el yordamıyla (oklava ve merdane kullanmayınız) fırın tepsinizin şekline göre yarım parmaktan daha kalın açalım.
Tepsinizi hafifçe yağlayın ve hamurunuzu yerleştirin..
Üzerine az rendelenmiş kaşar serpin.
Sosunuzu elinizle her tarafına yayın.
Tekrar bu sefer bol kaşar serpin.aynı miktarda kaşarı bir kenara ayırın.
Dilediğiniz malzemeyi en üste mantar gelecek şekilde yerleştirin.
Üzerine dilerseniz domates ve biber dilimleride koyabilirsiniz
Önceden kızdırılmış 180 derecedeki fırına sürün.
20 dakika sonra ayırdığınız kaşarı da üzerine serpiştirin ve 10 dakika kadar daha kaşar eriyip, hamurun altı kızarana dek pişirin.
(daha gevrek bir hamur olmasını isterseniz biraz daha fırında tutabilirsiniz.
Fırından aldıktan sonra 5 dakika dinlendirin ve kesiciniz ile dilimleyerek servis yapın.
Güzel bir yeşillikli mevsim salatası eşliğinde sunabilirsiniz.
Afiyet olsun.
dilerseniz vejeteryan olarak sadece taze yeşillik(ıspanak, roka, tere ) karışımları ilede hazırlayabilirsiniz.
(not: İtalyanlar mayalanması için özellikle suyun yarısı kadarını bira kullanır)