- Kategori
- Kültür - Sanat
İÜDK Opera Şan Bölümü Efsun Öztoprak Sınıfı Öğrencileri Yıl Sonu Konseri
Konser sonrası öğrenciler sahnede
İÜDK OPERA ŞAN BÖLÜMÜ EFSUN ÖZTOPRAK SINIFI CAFÉ OPERA KONSERİ
2017-18 Eğitim ve Öğretim Sezonunun sonuna yaklaştığımız şu günlerde, okulların yıl sonu etkinlikleri de hızlanmış oluyor. Bunlardan da biri olan İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera Şan Bölümü Efsun Öztoprak Sınıfı öğrencilerinin yıl sonu konseri 3 Mayıs 2018 Perşembe günü, Ataşehir Belediyesi, Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Efsun Öztoprak’ın değişik sınıflardan oluşan öğrencilerinden oluşan opera şarkıcısı adaylarının sundukları şarkılar, belli bir mizansen içinde ve dekor-kostümlü olarak, sanki sahnede opera temsili yapar gibi şarkılarını, solo ve ansambl olarak profesyonel ağabey ve ablalarını aratmayacak şekilde icra ettiler.
Programda W.A.Mozart, J.S.Bach, R.Favlo, G.Rossini, E.Humperdinck, S.Ada, S.Rachmaninov, F.Lehar, G.Verdi ve G.Puccini’nin eserlerinden bölümlere yer verildi. Konsere, Efsun Öztoprak’ın değişik sınıflardan oluşan öğrencileri Deniz Nas, Yağmur Koç, Lisa Ünel, N.Deniz Korkmaz, Öykü Tutku Keskin, Sedatcan Öztoprak, Nazlıcan Karakaş, Hasan Katırcı ve son olarak da Bengisu Çimen sahnede yer alarak, sanki bir opera temsilinde oynuyormuş gibi, özel kostümleri ve basit dekor tasarımı ortamında şarkılarını icra ettiler. Öğrencilere piyanist Verda Karaçil Cerit ile viyolonselci Ilım Yeşilyurt eşlik ettiler.
Efsun Öztoprak’ın Şan Sınıfına devam eden bir tiyatro öğrencisi olan N.Deniz Korkmaz, kapalı perdeyi aralayıp seyirciye ‘’Oyunumuz başlıyor’’ demesiyle perde açılır ve oyun düzeni içindeki konser başlar. İlk dört parça W.A.Mozart’ın operalarından oluşan bir sunumdu. Sahneye ilk çıkan Deniz Nas’ın söylediği arya, bestecinin Türkiye’de, henüz konservatuarlar kurulma aşamasında ve operalar kurulmamışken, öğrencilerin, Tatbikat Sahnesi’nde 1941’ de sahnelediği Bastien ve Bastienne operasıydı. O zamanların Carl Ebert’in önderliğindeki konservatuvar, bu kez Efsun Öztorak’ın öğrencisi tarafından, aynı operadan Bastienne’nin aryası olarak sahnedeydi. Figaro’nun Düğünü operasından Kontes-Susanna (Yağmur Koç-Lisa Ünel) ile Marcellina-Susanna (Deniz Nas-N.Deniz Korkmaz) düetlerini güzel bir şekilde icra ettiler. Bestecinin İdomenoe operasından İlia’nın aryasını Yağmur Koç da aynı güzellikte yorumladı. J.S.Bach’ın çok sevilen bir Kahve Kantatı vardır. Bundan bir bölümü de elinde bir kahve fincanı ile Öykü Tutku Keskin yorumladı.
R.Falvo’nun çok sevilen Napoliten şarkısını da, Efsun-Sedat Öztoprak’ın oğulları tenor Sedatcan Öztoprak tarafından zarif bir şekilde icra edildi. İtalyan Besteci G.Rossini’nin II. Mehmet operasındaki Anna’nın aryasını söyleme sırası Nazlıcan Karakaş’a aitti. Yine Rossini’nin ‘’Müzikal Akşamları’’ndan Il Riprevero Lisa Ünel, E.Humperdink’in Hansel ve Geretel’den düeti Öykü Tutku Keskin - Nazlıcan Karakaş, Selman Ada’nın Ali Baba ve Kırk Haramiler operasından Ali Baba’nın aryasını tenor Hakan Katırcı seslendirirken, S.Rachmaninov’un Tablo Op. 39 5 No.lu Etüdünü piyanist Verda Karaçil Cerit seslendirdi.
F.Lehar’ın Şen Dul operetinden Lippen Schweigen adlı düeti Nazlıcan Karakaş ile Sedatcan Öztoprak, G.Verdi’in Maskeli Balo operasından Oscar’ın aryasını N.Deniz Korkmaz, G.Puccini’nin Madama Butterfly operasından Pinkerton’un aryasını Sedatcan Öztoprak, La Boheme operasından Mimi’nin final aryasını da Bengisu Çimen son derece başarılı ve teknik açıdan yerinde bir yorumla seslendirdi.
Konser bu şekilde sona erdi, ancak, sanatçı adayı öğrenciler, son olarak G.Verdi’nin La Traviata operasından Brindisi ile kapanışı yaparak bol alkış aldılar. Salonu dolduran izleyiciler tarafından defalarca sahneye davet edildiler.
Konserle ilgili olarak görüşüne başvurduğum İÜDK Opera Şan Bölümü öğretim Üyesi soprano Efsun Öztoprak öğrencileri ve konser ile ilgili olarak şunlara değindi:
‘’Bu etkinliğimiz bir kafeteryada ortamında geçiyor. Tüm öğrenciler bu kafenin müşterisi. Genel olarak yaygınlaşmış konser türü piyano başında ve hareketsiz bir uygulama olan bu konsepti biraz değiştirip, öğrencileri belirli bir mizansen ve dekor-kostüm ile ışık tasarımlı ortamında sahneye hazırlamak için bu uygulamayı oluşturduk. Operada sanki bir eser sahneye koyuyormuş gibi hazırlandık. Bir kafeterya hazırladık, masa, sandalye vs çeşitli malzemeler derledik. Sahne ışığımız da var. İmece usulü ile malzemelerin bir kısmını buradan, bir kısmını ben temin ettim, bir kısmını da öğrenciler derledi. Cıvıl, cıvıl bir sahne oluştu. Çocuklar burada sahneyi öğreniyorlar. İçlerinde henüz 1 yıllık, hatta hazırlık sınıfı bile olmak üzere her seviyeden öğrenci var. Ben onların önlerini açtım, son derece güzel çalıştık. Yarın operaya girip sahneye çıktıklarında hiç yabancılık çekmeyecekler. Bu konser repertuvarını hazırlarken öğrencilerime sordum, kim hangi şarkıyı söylemekten mutlu olacaksa onu söylesin dedim. Yani seçimi öğrencilerim yaptı. Onların tercihleri doğrultusunda mizansen ve kurgumu yaptım. Çok güzel bir şekilde sınıf piyanistimiz Verda Karaçil Cerit ile çalıştık. Bu konserde ayrıca viyolonseli ile Ilım Yeşilyurt da eşlik etti.
Tüm provalarımızı burada yaptık. Burada iki tane güzel prova salonu var. Bu mekanın Genel Sanat Yönetmeni Oben Özkan gencecik bir çocuk, bir ara bizim konservatuvarda yarı zamanlı müzikal okumuş, bize çok yardımcı oldu. Kendisine buradan teşekkür ediyorum.
Opera öğrencilerime güvenim sonsuz, umutsuz asla olmadım ve değilim. Umarım her biri okullarını bitirince gönüllerine göre bir kurumda çalışma olanaklarına kavuşacaklar. Yolları açık olsun.’’
Konservatuvarlarımızdan öğrenciler yetişiyor. Her biri büyük umutlarla ve sanat aşkıyla dolu olarak. Geleceklerine umutlu bakmak istiyorlar, çünkü eğitini aldıkları sanat türü, tüm sanat dallarını içinde barındıran ve ünlü Alman opera bestecisi Richard Wagner’in de operayı tanımlarken dediği gibi Gesamkunswerk (Top yekün sanat) adını alan bir sanat dalının eğitimindeler. Bir opera temsilinde müzik, şarkı, dans, tiyatro, mim, resim, mimarı hatta teknoloji de yer almaktadır. O nedenle bu sanat dalına çok önem verilmelidir. Diğer konservatuvarlarda olduğu gibi, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera Şan Bölümü soprano Efsun Öztoprak sınıfı öğrencileri ile öğretmenlerine çok teşekkür ederim. Çocuklar yolunuz açık olsun.
İsmail Hakkı Aksu