Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '15

 
Kategori
Güncel
 

İzmir, CHP midir; yoksa "Aziz" midir?

İzmir, CHP midir; yoksa "Aziz" midir?
 

internetten alınmıştır


Kongre kavgaları bir CHP "belgeseli"dir malum olduğu üzere... CHP'nin kavgasız bir kongre yapacağı gün gelecek mi bilmem ama eğer gelirse o parti artık CHP olmayacaktır.

CHP İzmir İl Kongresinde de aynı "belgesel" gösterime giriyor. Bu defa, delegelerin bir kısmı CHP'nin çiçeği burnunda milletvekili Tuncay Özkan'a saldıryor.

Aslında bu saldırı önemli değil... Dediğim gibi dünyada Tayvan Meclisi, Türkiye'de CHP Kongreleri kavgalarıyla ünlendiği için görüntüler artık şaşırtmıyor.

Bu kongre'de asıl önemli olan, kavganın nedeni!... Kavganın nedeni, derken asıl nedeni demek istiyorum, görünürdeki "kontenjan meselesi" ni değil...

İzmir İl Kongresinde kavganın rengi, bir kısım delegelerin "İzmir Aziz'dir, Aziz kalacak" sloganlarına karşı, Tuncay Özkan'ın "İzmir CHP'dir, CHP kalacak" sözleriyle tepki göstermesiyle açığa çıkıyor.

Bu iki slogan, alışılmış CHP kongrelerindeki kavga konularından farklı bir vecheye sahip... Bu defa, sarsıntı bayağı bir temelden gelen sarsıntı...

Ne demek istediğimi açıklamadan önce, benim yıllar önce yazdığım şu yazıya bir göz atmanızı rica edeceğim:

http://blog.milliyet.com.tr/chp-kimin-olacak--alevilerin-mi-sunnilerin-mi-/Blog/?BlogNo=350684

Şimdi, dün İzmir kongresinde yaşanan kavganın neden CHP'nin temeliyle ilgili olduğu açıklık kazanmıştır zihinlerde.

Tuncay Özkan'ın, bazı delegelerin "İzmir Aziz'dir; Aziz kalacak" sloganıyla neyi kastettiğini bildiği ve elbette buna karşılık "İzmir CHP'nindir, CHP kalacak" dediği belli...

Lafı fazla eveleyip gevelemeden "dümdük" söyleyelim: Tuncay Özkan, CHP'de özellikle Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı ile belirginleşen "Alevi renginden" rahatsız...

CHP'nin giderek bir "mezhep partisi" olması, parti içindeki Alevi olmayan klasik CHP'lileri rahatsız eder boyutlara ulaştı. Her ne kadar bu durum, bir "mezhep çekişmesi" temelinde tartışılmıyorsa da işin özünde bu var.

Aslında ta o zaman yukarda linkini verdiğim yazımda da belirttiğim gibi, klasik CHP zihniyetinde en küçük mezhep hassasiyeti olsa, bu kavga çoktan mezhep kavgası şeklini alacaktı.

Ancak, malumdur ki CHP'nin Alevi olmayan Atatürkçü-laik kesimleri kendileri "Sünni" olarak tanımlamak gibi bir kaygı taşımazlar.

Oysa, Aleviler için durum böyle değildir... Siyasallaşmış Alevilik için CHP kendilerini olduklarından çok daha güçlü ve etkili yapacak bir mekanizmadır...

CHP'nin son yıllarda Tayyip Erdoğan'a muhalefet yapmak görüntüsü arkasında Devlet'in kendisine muhalefet yapmak eğilimi, elbette "Devletçi" CHP'lilerin dikkatinden kaçmıyor.

Bu evrilme, CHP'yi Atatürk'ün partisi olmaktan uzaklaştırıp bütünüyle Baaslaşmış bir siyasi hareket haline getiriyor...

Bir grup CHP'li vekilin Esed'in ayağına gidip birlikte fotoğraf vermesi, başka bir vekilin "Türkiye İran'la savaşırsa, ben İran'ın yanında yer alırım" demesi yada Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'ye "küçük kardeş" muamelesi yapması, klasik CHP'lilen kabulleneceği şeyler değildir.

Bu kavga bugün CHP'nin "kalesinde" su yüzüne çıkmışsa bunun arkasının geleceğinden kimsenin şüphesi olmasın... CHP'nin genetik kodları, onu bir "Alevi Partisi" yapmaya izin vermeyecektir.

Deniz Baykal'ın bir "kaset operasyonu" ile alaşağı edilip yerine Kemal Kılıçdaroğlu'nun getirilmesi, aslında CHP'nin o "Devletçi" genini sökmek içindi. Böylece, devletin başındaki Tayyip Erdoğan'a kayıtsız şartsız muhalefet yapan bir CHP elde edilecekti...

Bu yapıldı ve Tayyip Erdoğan'ı devirme aşkına "altı okçu" klasik CHP'liler susturuldu... Ama, bu "devirme" gerçekleşmedikçe, CHP'nin derin kodları harekete geçecekti ve geçmeye başladı.

Mevcut Hükumete muhalefet etmek maskesi artık CHP'nin "tarihi kimliğinden" uzaklaştırılarak, devleti kuran partiyi nerdeyse devlet karşıtı yapan anlayışı gizleyemiyor.

Dünyada ve bölgemizde Türkiye'nin daha fazla "milli duruş" sergilemesini gerektiren gelişmeler olurken, CHP yönetiminin "mezhebi duruş" da ısrar etmesi Tayyipfobya'nın illüzyonundan kurtulan Klasik CHP'lileri harekete geçirecektir.

Bu da gösteriyor ki, CHP kongrelerinde çoğu zaman gözlemlediğimiz "kayıkçı kavgaları"  bundan sonra "kimlik kavgası" olacak.

Siz buna "post kavgası" da diyebilirsiniz... Ancak, buradaki "post"u biraz daha geniş anlamlı düşünmeniz gerekecek...

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..