Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '09

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'de Nisan 2009 Etkinlikleri

İzmir'de Nisan 2009 Etkinlikleri
 

27. İzmir Tiyatro Günleri için gelen oyunlardan 39 Basamak, Koca Bir Aşk Çığlığı, Deliler Boşandı ile Sivas 93'te yer bulamayanlardanım ben de... Yetişebildiklerimden, Tiyatro Pera'nın, bir Brecht metinleri uyarlaması olan Rahat Yaşama Övgü adlı oyunlarına daha bir hafta varken, Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu'nun, Mahagonny Kentinin Yükselişi ve Düşüşü adlı oyunlarını duyup 31 Mart gösterilerine koştum. ''Yaşasın Mal Mülk!'' diyen Mahagonny korosu, borcu yüzünden idamla cezalandırılacak kişinin bu borcunu ödeyip kapatabilecek gücünüz varken bile paranızı çok daha değerli bulduğunuz için yardım edip onun canını kurtarmak istemeyeceğinizi, başlarını ağırbaşlılıkla sağa solla sallayıp çıkçıkçıklayarak acı bir gerçek olarak yüzünüze çarpıyor...

Topluluk daha önce de Bertolt Brecht'in Kafkas Tebeşir Dairesi'ni oynamış (geçen yıl Devlet Tiyatroları programındaydı), iki tane de Ionesco'ları var. Bu ay Mahagonny Kentinin Yükselişi ve Düşüşü'nü üç kez daha oynayacaklar. Bu temsil için Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evi'ne girerken siz para vermiyorsunuz, onlar elinize yemyeşil bir ''Yüz Mahagonny Doları'' veriyor. Paranın egemenliğini eleştiren ve Lidyalılara çok kızan Laz Marks Amca da uğradı geçen hafta Ionia'ya. Tiyatro Günleri programı sonrası bu ayın sonuna doğru Dostlar Tiyatrosu'ndan Marx'ın Dönüşü'nü izlememek zaten olmaz, böylece dersimi çalışıp gitmiş olacağımı düşünüyorum temsile.

Ege Üniversitesi MÖTBE, AKM, Kültür Sanat Evi, 50. Yıl Köşkü programı http://sksdb.ege.edu.tr/egeli_kultur/?page=program 'da. AKM programında görünen Güzel Sanatlar Oyuncuları'nın oynayacağı (Nazım Hikmet'in yazdığı) Kuvay-i Milliye adlı oyunları iptal edilmiş; AKM içindeki kendi gişelerinde Okşan Hanım'dan öğrendim, yalnızca Yunus Emre Salonu'nda, çocuk müzikallerini sürdürüyorlar.

Ama Nezihe Araz'ın yazdığı Kuvayi Milliye Kadınları'nı bu ayın son haftasında Devlet Tiyatroları Konak Sahnesi'nde izleyebilirsiniz: http://www.mybilet.com/dtgm.php?eventcity=119

Mart ayı etkinlikleri arasında sözünü ettiğim Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Sahne Sanatları Deneme Topluluğu'nun Lorca'nın Kadınları adlı oyunu, 2009 Lions Ensemble ödülünü aldı. Fakülteden arkadaşıma oyunu ne denli çok beğendiğimi hemen bildirmiştim. Umarım çok İzmirli izlemiştir. Hele Narlıdere'de oturup da Özdemir Nutku Sahnesi'ndeki temsilleri kaçırmak hiç olmaz. Son sahnede gelinin tam karşısındaydım, karşılıklı ağladık. Hatta arkadaşıma sordum, eğitimcileri ne diyor, diye: Rolün gereği ağlamaya başlayıp da kesmen gerekirken kesemezsen bir tür sarhoşluk gibi bir şey midir bu? Kızcağız selam verirken de ağlamasına engel olamıyordu (ben de bir yandan)... Kanlı Düğün, Yerma ile Bernarda Alba'nın o beş kızı... Kadın olmak; evet, insan olmak işte!.. O teknik soruyu sorduğum arkadaşım, yazar Bahar Akpınar. 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde, fakültenin bu güzel sahnesinde, Suat Taşer ödüllü Başka Topraklar Üzerinde adlı oyunu sahnelendi. 1 Nisan'da ve 3 Nisan'da üç kısa oyunla birlikte yine oynanacak. Lorca'nın Kadınları'nın ardından Özdemir Nutku'da Bir Yaz Gecesi Rüyası izlenecekti ama bir değişiklik olmuş, sanırım önümüzdeki akademik yıla kaldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Desem Sineması ile Sinematek'in yeni film programı çıktı: http://www.deu.edu.tr/DEUWeb/Icerik/Icerik.php?KOD=8473

Desem dışındaki salonlara, geçen aylarda verdiğim adresten bakıyorum yine.

Fransız Kültür Merkezi'ne, Aysa Organizasyon da güzel filmler getirmiş, 3 Nisan-16 Nisan arasında, Lamartine Salonu'nda izleyebilirsiniz: http://www.frkultur.com/program.html

11 Nisan, değerli yazarımız, yazı çalıştayı öğretmenimiz Hidayet Karakuş'un imza günü. Yakın Kitabevi'nde kitaplarını imzalayacak (Kıbrıs Şehitleri Caddesi No:104/A).

2 Nisan Perşembe akşamı İFOD'un panel konusu "Neden Fotoğraf Çekiyoruz?". Lütfü Dağtaş ve Tayfun Kocaman'ın panelistliğindeki etkinlik saat 19:00'da dernek merkezinde (http://www.ifod.org Gazi Kadınlar Sokağı Antalya Apt. 16/2).

Ocak ayında yitirdiğimiz değerli fotoğraf sanatçısı Olcayto Caneri anısına düzenlenmiş olan fotoğraf sergisi, 9 Nisan-28 Nisan 2009 tarihleri arasında İBB Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde görülebilir.

TAD
'nin Nisan ayı programı http://www.izmir-taa.org.tr/tur/programtr.htm 'de. Üner Birkan'ın sunacağı Haydn ve Mendelssohn konulu açıklamalı müzik dinletisi, o gününüzü akşama bağlayan saatlerde size çok iyi gelecektir.

İZDSO programı AASSM'nin http://www.aassm.org.tr/programlar.html sayfasında. Bu ayki dört konserde İbrahim Yazıcı'dan başka Ender Sakpınar ve Erol Erdinç de orkestramızı yönetecek. İdil Biret ve Fazıl Say'ın solist olarak katılacağı programlara bilet bulunabileceğini umuyorum. Rengim Gökmen'in yönettiği Mahler'in İkinci Senfonisi'ni soluk soluğa izlediğimizde de salonda boş koltuk sayısı az değildi.

İZDOB Elhamra Salonu'ndaki Barok Gecesi, Cinderella Balesi, Mozaik Topluluğu Konseri, Yaz Geceleri Konseri, Saraydan Kız Kaçırma Operası, Korsan Balesi, 2. Genç Solistler Yarışması ile İspanyol Bestecileri Gecesi için en kolay https://secure.dobgm.gov.tr/dobgm.asp adresinden bilet almalısınız.

İzmir Sanat, http://www.izmirsanat.org.tr/rmenu.asp?menu=6 sayfasını, İzmir 27. Tiyatro Günleri için hazırlamış. İzlenecek 13 oyunun oyuncularıyla söyleşiler de programın içinde; bildirilen gün ve saatlerde bir üst kata, oditoryuma çıkacaksınız. Fuayedeki Dekor Eskiz Maket Sergisi ilginç olmalı, ben de bu hafta göreceğim.

Tiyatro Günleri'nin hemen ardından İzmir'i başka bir ekinsel yoğunluk bekliyor: 18-26 Nisan 2009 tarihleri arasında on dördüncü kez düzenlenecek olan İzmir Kitap Fuarı. Onur konuğu Tarik Dursun K. Etkinliğin programına http://www.tuyap.com.tr/webpages/izmir_kitap/index.php?main=etkinlik bağlantısından ulaşılabiliyor.

Tiyatro sanatçısı Melek ve Fikret Tartan'ın oğulları Dr. Hakan Tartan, İzmir Konak Belediyesi yeni başkanı oldu. Özellikle sanatçı bir aileden geliyor olması nedeniyle, değerli başkanımız Muzaffer Tunçağ kadar toplumsal, kültürel ve sanatsal etkinlikleri destekleyeceğinden eminiz, başarılar diliyoruz. Belediyemize bağlı kültür merkezlerindeki Nisan 2009 programı http://www.konak.bel.tr/haberler/nisankulturrehber.htm sayfasından okunabilir.

Güzel, aydınlık İzmir'imize yine pırıl pırıl günlerle dolu bir ay dilerim.

 
Toplam blog
: 101
: 2403
Kayıt tarihi
: 18.11.07
 
 

İzmir'den merhaba! İzmir'de, Göcek'te, Marmaris'te, Milas'ta, Söke'de, Bodrum'da sonra yine İzmir..