Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '09

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'in Kuşları eve döndü

İzmir'in Kuşları eve döndü
 

Tam on iki senedir, işim gereği, Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne gidip gelirim. İlk yılları hatırlarım ki özellikle, bölgeye Mavişehir tarafından girilen bölümdeki sulak alanlarda envai çeşitlilik ve miktarda kuş yaşardı. Sabahları oralardan geçerken, bu sevimli kuşların harikulade görüntüsü içinizi ısıtır, kent dokusu içerisindeki, hem de bir sanayi bölgesindeki bu enfes doğal fotoğraftan inanılmaz haz alır, mutlu olurdunuz.


Malum bizler tarafından, insanlık eliyle yapılan bilinçsiz doğa talanı, çevre tahribatı önce yağışları azalttı. İklim değişti. Fauna ve floranın genetik kodları dejenere oldu. Ve bizim kuşlar da bu duruma pek bir içerlediler ve terk-i diyar ettiler.


Meşhur <ı>Sasalı Kuş Cenneti’nin –ki yakın zaman önce açılan <ı>Sasalı Doğal Yaşam Parkı ile daha bir tanınır oldu- sınırları aslında bu bahsettiğim alanlardan başlıyor. <ı>Sasalı Kuş Havzası yani. Böyle bir bölgede koskoca sanayi bölgesinin ne işi var diyeceksiniz, o da bizim eblehliğimiz işte.


Bu bölge, belki de dünyada bir ilk ve numuneliktir. Birinci dereceden doğal sit alanı ilan edilen bir lokasyonla; her türlü zararlı atığa, zehirli baca gazı emisyonlarına sahip anlı-şanlı sanayi tesislerinin bu şekilde dip dibe, kucak kucağa olmasından bahsediyorum.


Neyse malum bu kış, tüm ülke genelinde olduğu gibi, bizim güzel İzmir ve çevresi de son yıllarda eşine rastlanmayan oran ve nitelikte yağış aldı. Bazen de aklıma, ulan acaba bu kriz nedeniyle sanayi üretimi bu kadar düştü, neredeyse çark-dişli dönmez noktaya geldi, yağışlar da bundan dolayı mı arttı sorusu gelmiyor değil.


Ve birkaç haftadır dikkatle gözlemliyorum gelip geçerken. Karabataklar, bembeyaz tüylü balıkçıllar, kırmızı ayaklı ve pembe gagalı flamingolar ve adını-türünü bilemediğim onlarca çeşitteki yüzlerce kuş; Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin Mavişehir tarafındaki son açılan giriş yolunu, sağlı-sollu çevreleyen sulak alanlarda arz-ı endam etmekte.


Vallahi insanın inip aracından, bata çıka suya dalıp, her birini kucaklayıp öpesi, tüylerini, o pembe gagalarını okşayası geliyor. Su hayattır, siz hayatsınız nidalarıyla.


Hoş geldiniz dostlar. Ne olur bırakıp gitmeyin bir daha bizi. Bak bu son bayram, Bostanlı Balıkçı Barınağında, o her zamanki yerimizde ve kızıla boyalı sabah saatimizde bayramlaşmaya geldim, bulamadım yerinizde sizi.


Hoş geldiniz dostlar, hoş geldiniz.



@Yazı fotoğrafı www.panoramio.com adlı siteden alınmıştır.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..