Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '11

 
Kategori
İzmir
 

İzmir turizminin parlayan yıldızları

İzmir turizminin parlayan yıldızları
 

İzmir'in güzel ve yüzünü gelişmeye dönmüş turistik beldelerinden Özdere ve Gümüldür'de son zamanlarda gerçekleştirilen projeler dikkat çekiyor.

Özellikle belde halkına yönelik, yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun şekilde akın ettiği bu bölgede gerçekleştirilen bir eğitim ve altyapı projesini dikkatle izledim ve son derece başarılı buldum. Proje faaliyetleri belli bir süre hizmet verse de, sürdürülebilir hale getirilmiş. Sürdürülebilir olması projeyi cazip kılan etkenlerden.

Bu proje, Menderes Belediye Başkanı Ergun Özgün’ün başkanlık görevini yürüttüğü Özdere - Gümüldür Turizmini Tanıtma Altyapı Hizmet Birliği’nin başvurusu sahipliğinde İzmir Kalkınma Ajansı Turizm ve Çevre Mali Destek Programı tarafından finanse edilen "Turizmin Parlayan Yıldızı Temiz Gümüldür Temiz Özdere" projesi.
 

Projenin ortaklıklarını Menderes Kaymakamlığı ve İzmir Üniversitesi paylaşıyor. İştirakçiler ise, Menderes Belediyesi ve Özdere Tahir Çamur Anadolu Meslek Lisesi. Dikkat edilirse, eğitim kurumları hem ortak hem de iştirakçi. Bunun nedeni, projenin turizm ve çevre konusunda bilinçlendirme faaliyetlerini gerçekleştirmiş olmasından kaynaklanıyor. Özellikle beldedeki turizm ve otel işletmecilerine, esnaflara ve hatta taksi şoförlerine kadar konusunda uzman akademisyenler tarafından turizme daha profesyonel yaklaşımlar konusunda eğitimler verildi. Bu eğitimler pansiyon türü otellerden 5 yıldızlı otellerin yönetici ve personellerine kadar geniş çaplı bir kitleyi kapsadı.

Gerçekleştirilen eğitimler turizmde iletişim, çevre bilinci, hijyen gibi konuları kapsamasının yanı sıra temel İngilizce'de faaliyetlere dahil edildi. En güzel tarafı ise, bu eğitimlerin ilköğretim öğretmen ve öğrencilerine de verilmiş olması. Çünkü, geleceği inşa eden öğretmenlerimize verilen bu eğitimler sayesinde geleceğin büyüklerine çevre bilinci konularında ve turizm hakkında sorumluluk üstlenmelerini sağlamak adına bir hamle yapılıyor. Bu düşünce gerçekten takdiri hak ediyor. İşte bu sayede de proje sürdürülebilir bir hale geliyor ve belde halkında farkındalık yaratıyor.

Asılan afişler, bayraklar, panolar, dağıtılan broşürler hep belde halkını turizmde çevre bilinci konularında yönlendiriyor. Özellikle yaz döneminde yerli ve yabancı misafirlere de sağlıklı bir çevrede yaşayabilmek adına işbirliği içinde olmak gerektiği konusunda önemli mesajlar veriyor.

Projenin etkinliği bununla da sınırlı değil. Ayrıca gerçekleştirilen altyapı faaliyetleri, diğer tüm faaliyetleri tamamlar nitelikte ve somut adımlar atıldığının göstergesi. ÖZGÜ Birliği tarafından gerçekleşen ihale sonucu Türkiye'deki kıyı bölgelerinde az rastlanan bir sahil temizleme aracı satın alınmış. Bu araç, Özdere ve Gümüldür sahil alanları boyunca, yaklaşık 40 km.lik bir alanda sahil temizliği yapıyor ve zararlı atıkları bertaraf edebiliyor. İstihdam edilen çevre kontrol timleri sayesinde atıklar toplanıyor, gerekli uyarılar yapılıyor ve halk bilgilendiriliyor. Bu timlerde İzmir Üniversitesi tarafından bilinçlendirilmiş.

Proje 15 ay sürdü ve bu süre içinde izlediğimiz ve tespit ettiğimiz kadarıyla önemli bir gelişme ve dönüşüm sağlandı. Şimdi turizm ve çevre konusunda daha bilinçli ve ayakları yere sağlam basan bir Özdere-Gümüldür göreceğiz. Ancak gerçekleştirilecek diğer projelere de emsal teşkil edecek bu projenin devamında da yeni projelerin desteklemesini de bekliyor olacağız.

Projeye öncülük etmiş ÖZGÜ Birliği ve Menderes Belediye Başkanı Sayın Ergun Özgün'ü bu projeye sahipliğinden ve katkılarından dolayı tebrik etmek gerekir. Uzun yıllardır Özdere ve Gümüldür turizminin gelişmesi adına yapılamayanları, bu beldeler Menderes Belediyesi'ne katıldıktan sonra birer birer gerçekleştiriyor. Üstelik belediye özkaynaklarının yanı sıra finansal desteklerle ve ortaklıklarla hem eşgüdüm içinde çalışıyor hem de yönetişim alanında örnekler veriyor.

Projenin başlangıcından sonuna kadar görev alan ve projenin tüm faaliyetleri ile ortaklarını yönetip koordine eden, bugüne kadar ulusal ve uluslararası projelerde yer almış deneyimli Proje Koordinatörü Başak Buket Işık, projenin belde halkı ve gençleri için önemli olduğunu ifade ediyor ve ekliyor: "Projemiz sadece günümüzün değil, geleceğin projesidir. Turizmin Parlayan Yıldızı Temiz Gümüldür Temiz Özdere projesinin sürdürülebilir turizm kalkınma modeline ve gelecekte gerçekleştirilecek projelere emsal teşkil edeceğini düşünüyorum."

Bundan sonra Özdere ve Gümüldür'de olup bitenleri hep birlikte göreceğiz. Yerli ve yabancı misafirlere cennetten bir köşe yaratan Özdere ve Gümüldür'ün İzmir turizmine de yaratacağı katma değerde kuşkusuz büyük olacak. Şimdi gelin, otelleriyle, altın gibi kumsalıyla, sıcakkanlı ve güleryüzlü insanlarıyla temiz bir çevre ve sağlıklı bir yaşam vaat eden bu güzel tatil beldelerimiz Özdere ve Gümüldür'ün tadını çıkaralım.


Çağrı Gruşçu,
Milliyet Blog, İzmir Yazarı

 
Toplam blog
: 12
: 792
Kayıt tarihi
: 20.11.11
 
 

DEÜ Kamu Yönetimi mezunu. EXPO 2015 İzmir Yürütme Komitesi Uzmanı olarak görev yaptı ve Proje Dan..