Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '08

 
Kategori
Felsefe
 

Justitia, Gates ve Derviş

Justitia, Gates ve Derviş
 

Microsoft'tan emekli B. Gates Davos'ta Kapitalizmin yaratıcılığından bahsedip, artık insancıl kapitalizme geçişi önermiş.. Justitia Davos'tan geçerken.. Gates yoksullar için derin üzüntü duyuyormuş, emekliliğinde yoksullukla mücadele edecekmiş.. Kapitalizm yoksullara da hizmet etmeli demiş, İnsancıl!!. Bu laflar Davos'ta bayağı yankı yapmış..

Bu laflara kulak kesilen Justitia açıkçası o an aslında Gates'in paçasındaki tozdan rahatsız olduğunu anlamış, ve içinden şöyle geçirmiş; bu iyi niyetli zeki en zengin çocuğun, üstelik hepimize hızlı bilginin kapılarını açan bu muhteremin şirketleri krizden etkilenmeyen tek sektörün; silah firmalarının bilgisayar sistemlerini ve yazılımlarını üretiyor, bilindiği gibi bu sistemler daha çok insan öldürmek için geliştiriliyor, ve bu işten çok para kazanıyorsun bu ne iki yüzlülük!..
Yine geldik kapitalistlerin çalıştıranların ve sistemlerinin ahlakına neyse..

Diğer yanda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı (UNDP) Milli Gururumuz Kemal Derviş kolay mı bu kurumun başında olmak.. milli gururumuz olması için mutlaka gol atması mı yada tuş etmesi mi gerekiyor..
Justitia onu görünce birazcık umutlanmış..

Derviş'le Justitia'nın göz göze geldikleri bir andan sonra, Derviş sözü alarak Gates'e çatmış.. Çekmiş kılıcını aynı mekanda kolay tabii.

'Sermayenin değil insanların hakim olduğu bir toplum modeline inanıyorum demiş, işte Justitia ile gözgöze geldikleri an bu anmış, cesaretle devam etmiş, sermayenin hakimiyetini bir toplum modeli olarak hiç bir zaman kabul edemem, diye tamamlamış.

Sonra rekabetin düzenlendiği denetleyici bir kamu otoritesinin önemine işaret etmiş.. Krizden zenginlerin değil her zaman yoksulların zarar gördüğünü söylemiş..
Justitia Deviş'ten etkilenmiş gecikecekmiş..

Peki dedim bende Justitia'ya sitemle ve ekledim her şeyi sermaye belirliyor olsa da kendi ahlakımı ben belirlerim ve aramaya devam edeceğim..

Justitia gönlümü almak ister gibi gülümseyerek kapitalizm sermayenin hakimiyetidir, dedi gitti..

Sanki biz bilmiyoruz beceriksizliğin kaynağını, insanlığın tarih öncesinin sorumlularını..!!

Kapitalizmin başarısızlığı geçici bir durum değil, kapitalizmin ortak ahlakı yok: hem bireyleri aynı ahlakta buluşturacak, hem de devleti aynı ahlaka getirecek ortak bir ahlak! Üstelik şimdi bambaşka bir durumla karşı karşıya Küreselleşme..
Bütün ülkelerin çalışanları, çalışmayanları birleşiyor..

Justitia’ya göz kırpıp Derviş’e bir soru iletmesini istedim..
Küresel piyasada rekabeti kim düzenleyecek, kim denetleyecek?
02.02.2008

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..