Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '08

 
Kategori
Deneme
 

Kaderci insanlar, hayatlarında çoğu şeyi yapamazlar

Kaderci insanlar, hayatlarında çoğu şeyi yapamazlar
 

Nostalji her zaman iyidir. Mutluluğa ve hoş bir duyguya neden olur. Pişmanlığa eden olduğu da söylenir ama bunu kabül etmek zordur.


Yaşanan iyi ve kötü olaylar, tecrübeler hayatımızı oluşturur. Bizi kıran, bize kötülük yapan biri, o şekilde hayatımızda yer edinir. Her bir insanın iyiliği de kötülüğü de kendinedir.


Nostalji, nostos Yunanca'dan gelir. Dönüş demektir. Algos da keder anlamına gelir. Milan Kundera’nın dediği gibi nostalji, “Bir dönüş arzusundan kaynaklanan keder” olabilir mi?

Olmaz çünkü bence nostalji, keder de değildir. Geçmişte yaşananlara dair hoş bir duygudur. Ama bir yere, bir insana, bir zamana geri dönüş her zaman mümkün olmaz. İnsana dönüş mümkün olsa da, o insanı bıraktığımız gibi bulamayız.


İnsan olarak, ne uzaktaysa, onu isteriz. Çocukluğa özlem, gençliğe özlem, geçmişe özlem duyarız.

Neden geçmişi isteriz. Geçmişteki seçimlerimiz, bu seçimler sonucu kaybettiklerimiz bizleri düşünceye sevk eder. Bu nedenle nostalji yaşarız. Bana kalırsa, insan hem duygusuna hem mantığı ile haraket etmelidir. Seçimlerini sevebilmeli, ya da seveceği seçimler yapabilmelidir. O zaman mutlu oluruz. Seçimlerimiz her zaman doğru da olmayabilir. İyi de kötüde, olsa onlarla yaşayabilmeyi bilmeliyiz.


Şimdi yaptıklarımız, gelecekte anlamsız ya da yanlış olabilir. Bu nedenle pişman olmamak gerekir. Yaşananlar iyi ya da kötü bir şekilde yaşanmıştır. Geleceğin bize ne getireceği belli değildir. Ayrıca, insan gelecekte ne olacağını, ne düşüneceğini bilemez. Ancak bu anda yaşadıklarımız, yaşandığı anın duygularıyla, ortamlarıyla ve koşullarıyla yaşanmaktadır ve bu andaki yaşadığımız hayat gerçektir..


Keşkeler olmasın hayatımızda. Yaşadıklarımızın sorumluluğunu üzerimize alabilmeliyiz. İnsan olan bunu yapabilir.


Kaderci insanlar, hayatlarında çoğu şeyi yapamazlar. Her şeyin ayaklarına gelmesini, kendi kendine olmasını isterler. Bunlar, kaderlerini severler ve de yaptıkları hatalardan kendileri değil, kaderleri sorumludur. Yani mutsuzluğu o seçmiyor. Kaderi ona mutsuzluğunu sunuyor. O da alıyor ve razı oluyor. Ona da pişman olmak kalıyor. Pişmanlık, insanın kendini korumaya aldığı bir yöntemdir. Hatalarımızdan pişman olarak, onları bir daha tekrarlamamaya çalışırız.


Seven insan, kaderini iyi yapmaya çalışır. Her insanın iyi bir kader için yapabileceği bir şeyler mutlaka vardır. Yoksa, her şeyi kadere ya da akışına bırakırsak, kader hayatımızı alt üst, kişiliğimizi de yok olur. Ezilir, bunalırız.


Her şey elimizdedir. Nasıl istersek öyle yaşarız.


Bize yardımcı olacak olan da, ne psikolog, ne psikiatristtir.


Bize yardımcı olacak, ancak bizlerizdir.


Unutmayın, “meme istemeyen çocuğa meme verilmez.” O zaman iyi bir kader isteyin, bir şeyler yapın. Mutlaka sonuca ulaşacak ve mutlu olacaksınız.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..