Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '11

 
Kategori
Spor
 

Kadıköy'de kapalı; Trabzon'da açık futbol

Kadıköy'de kapalı; Trabzon'da açık futbol
 

Maçın hemen başındaki görüntü Bursaspor’un iki hafta önce Fenerbahçe karşısında oynadığından farklı bir anlayışla açık futbol oynayacağının sinyalini vermişti. Dünkü yazımda da bunu tartışmaya çalıştım, eğer her iki takım da futbol oynamak için sahadaysa o zaman şanslar eşitleniyor, daha az hakem hatası oluyor. Seyir zevki de artıyor.

Bursaspor, Trabzonspor’a karşı futbol oynamak için gelmişti ve bu belki de Trabzonspor’un işini kolaylaştıran bir sonuca dönüştü. Çünkü Bursaspor’un hatları arasındaki mesafeler artmış, Trabzonsporlu oyunculara da çok rahat top dolaştırabileceği boşluklar kalmıştı.

Gol öncesindeki dizilişe bakılırsa bu boşluk net olarak görülür. Bu golün hemen öncesinde Ömer Erdoğan ve İbrahim’in zamanlama hatası yapmaları, Umut ve Burak’ın paslaşma trafiğine izin vermeleri, forvetlere müdahalede uzak durmaları, Burak’ı bir anda İvankov ile karşı karşıya bıraktı.

Burak Yılmaz konusunda birkaç şey söylememiz gerekiyor. Burak denilince aklıma gelen ilk şey Beşiktaş’ta oynadığı sene ceza sahası içinde topu eliyle düzeltip attığı gol oluyor. Burak’ın sonraki takım değiştirme trafiği baş döndürücüdür. Şenol Güneş’e ne kadar teşekkür etse azdır. Çünkü bir başka teknik adamın Burak’ta ısrar edip, sürekli forma giydireceğini hiç sanmıyorum. Ancak Burak Yılmaz bu şansını çok iyi kullanarak Türkiye’nin yeni yıldız futbolcusu konumuna geliverdi. Bu paragrafın girişinde yazdığım olaya bakmayın, geldiği noktayı hak etmiş bir futbolcudur. Bir sporcunun spor yapmak için her türlü özveride bulunuyor olması, ısırarak top oynaması bizim için makbuldür.

Şenol Güneş geçen sene bu dizilişte Burak yerine Gökhan Ünal’ı oynatıyor, verim alamıyordu. Sezon ortasında bir değişim oldu, Gökhan Fenerbahçe’ye, Burak da Trabzonspor’a geldiler. Biri takımını şampiyonluğa götürürken, diğeri kiralık olarak dolaşıyor. Demek ki taktiğin ötesinde hangi futbolcunun ne şekilde oynuyor olduğunun futbolda önemi büyüktür.

Aynı şansı Umut Bulut’a da verdi Şenol Güneş. Ancak Umut insanın saçını başını yolduracak bir futbolcu kimliğiyle sahada duruyor. Dün bütün maç boyunca bir gol pasında vardı bir de oyunun son bölümünde kaleciyle karşı karşıya kalıp dışarı attığı pozisyonda. O dururken Jaja’yı çıkarması çok ilginç bir tercihti.

Trabzonspor’un ne oynuyor olduğunu anlamak çok kolay değil. Belirgin bir taktikleri olduğunu bir türlü gösteremiyorlar. Tolga ve Giray isminin öne çıkmış olması aslında Şenol Güneş’i rahatsız etmelidir.

Alanzinho ve oynadığı süre boyunca Jaja’nın orta sahada top taşımaları bir taktik olmasa gerekir.

Örneğin dün karşılaştıkları Bursaspor geçen sene şampiyonluğa giden süreçte çok önemli kanat akınları geliştiriyordu. Volkan Şen kopuk da olsa Trabzonspor karşısında geçen seneyi anımsatır ileri çıkışlar yaptı. Ancak geçen senenin kahramanlarından Ozan İpek sol kanatta beklenenin çok altında kaldı.

Aslına bakılırsa Bursaspor’un dün tercih ettiği futbol tarzı Miller için de idealdi. Ancak Miller’ın hemen arkasında oynayan Batalla çok kötü bir günündeydi. Ne ileriye doğru dürüst bir top atabildi ne de takımı adına en önemli gol fırsatını sonuçlandırabildi.

Yine Bursaspor’a can veren duran top organizasyonlarından, Ali Tandoğan’ın etkili ortalarından eser bile yoktu.

http://twitter.com/uzaygokerman

uzaygokerman@gmail.com

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..