Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '19

 
Kategori
İlişkiler
 

Kadın-Erkekte Cehalet, İnat(1)

Kadının “Beni anlamıyorsun!” iddiasının arkasının ne kadar boş olduğu, aşağıdaki açıklamalarda açık olarak görülmektedir. Bununla birlikte kimsenin üzerinde anlaşamadığı ve nerede ise insanlık tarihi kadar eski olan konuyu açmak adına  aşağıdaki listenenler arasında, dünyanın en zeki insanı kimdir ? Sorusunu soralım:

1. Prof. Nadia Camukova, "199,37" IQ ile dünyanın en üstün zekálı insanı unvanını taşıyor. Dağıstan Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Camukova’nın hafızasında tam üç bin kitap bulunuyor. Yedi dil biliyor.

2. Philip Emeagwali, Nijeryalı mucit ve bilim insanı. IQ’su 190 olarak kaydedilmiştir ve gelmiş geçmiş en iyi Afrikalı Bilim İnsanı kabul edilmektedir. Emeagwali’nin matematik çalışmalarının internetin yaratılmasında etkili olduğu düşünülüyor.

3. Gary Kasparov, gelmiş geçmiş en iyi satranç oyuncularından birisi olduğu düşünülmektedir. 22 yaşında dünya şampiyonluğunu kazanmıştır.

4. İbn-i Sina, İslam’ın Altın Çağı’nın en önemli düşünürlerinden biri olarak kabul edilir. Felsefe, tıp, astronomi, simya, mantık, fizik, psikoloji ve farklı birçok konuda yazı yazmıştır. 700 yıl boyunca Avrupa'nın "Tıp Hocası" oldu.

5. Nikola Tesla, Sırp mucit. Alternatif akım, Tesla bobini, akıllı telefon, drone ve diğer teknolojilerde kullandığımız telsiz enerji aktarımı, en çok bilinen icatlarıdır. Tahmini IQ’su 195’tir.

6. Elon Musk, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde doğmuş, dahi bir yenilikçidir. SpaceX’in kurucusu ve Tesla Motors ile PayPal’ın kurucu ortaklarındandır.

Sorunun doğru cevabı: Gerçeğinde bugüne kadar yaşamış insanlar arasında en zekileri seçmek akıllıca bir iş değildir. Bunun nedeni, zekanın bir çok farklı yöntemlerle ölçülmesidir. Kimi insan IQ testinde (düşünme - akıl yürütmede) başarılı olurken, kimileri duygusal zekada (EQ) (duygularını yönetmede) başarılıdır.

* * *

'IQ' ile ölçülen zeka (düşünme ve akıl yürütme yeteneği), insanların okul ve iş yaşamındaki başarısını belirleyen değişmez bir etken midir ? Öyleyse, neden yüksek IQ'lu çocuklar, ortalama IQ'ya sahip arkadaşlarına göre hayatta daha başarısız olabiliyor ?

Psikolojide çığır açan Dr. Daniel Goleman: 'EQ' nun (İnsan duygularını yorumlama, yönetme ve kontrol altında tutma becerisinin), 'IQ' dan daha önemli olduğunu kanıtlıyor. 'Duygusal zeka'yı; özbilinç, azim, dürtülerini frenleme, başkalarının duygularını paylaşabilme gibi özellikleri içeren bir zeka olarak tanımlıyor.

Araştırma bulgularına göre duygusal zeka yoksunluğu, kişinin aile yaşamından mesleki başarısına, toplumsal ilişkilerinden sağlık durumuna kadar birçok alanda çok kötü sonuçlar doğurabiliyor. Ancak, Dr.Goleman'a göre, duygusal zeka doğuştan gelen bir özellik değil. İnsan beyninin yapısı dolayısıyla, çocuklukta alınan duygusal dersler, yaşam boyunca davranış tarzını belirliyor.

Çok önemli bir toplumsal mesaj : "Demokrasinin, topluma ne ölçüde mal olduğu, bireylerin duygusal zeka düzeyiyle doğrudan bağlantılı” olduğudur. (1)

Yukarıdaki açıklananlardan: İnsanların çok erken dönemde, aile-çevre (ve öğreniminden) aldıklarının (Kültürünün) onun yaşamı boyunca davranışlarında çok etkili olduğudur. Kadının,"Beni anlamıyorsun!" serzenişinin arkasında, aslında anlaşılmamazlık değil, bilgisizliğin bulunduğu anlaşılmaktadır.

 

* * *

Yazının ilk cümlesindeki iddia için, konunun biraz derinlere inmeye çalışalım :

Kadın “Beni anlamıyorsun!” dediğinde, aslında bununla ilgili söylemek istediği : “Üzerimde korku ve baskı varsa, beni (aklımı) okuyamazsın. Beni özgür bırak, demokratik bir ortam oluşsun, bak bakalım o zaman benden (istediğin-istemediğin) neler duyacak, beni çok net ifadelerimle nasıl da hemencecik anlayacaksın" dır.

Kadın ile erkek arasında geçen bir konuşmadan aktarırsak :

"Kadın : Ben bugün bu etkinlik için ne giymeliyim ?

Erkek : Bir şort giyebilirsin.

Kadın : Ben etekle daha rahat olabilirim.

Erkek: Bana göre şort olabilir.

Kadın : (kendi kendisi ile konuşur) "...Benim özel durumumu anlamıyor, bunu kız arkadaşlarımla daha rahat konuşabilirdim. Bizim erkeklerle konuştuklarımız karmaşık değil. Sadece bizim kadın tarafımızı bilmiyorlar (öğrenmemişler). Bazen huysuz olmamız veya aşırı ruh hali dalgalanmalarımızın olması bizim suçumuz değil. Böyle durumlarda duygularımızı kontrol edemiyoruz. Kadınlarla konuşmak bu nedenle bizim için daha rahat..." (dedikodu bu nedenle kadınlar için "gerekli" olsa gerek !)

* * *

Yukarıda anlatılmak istenen (Karşı cinsi şekil olarak) : Bilmek ve öğrenmek; onu anlamak için yeterli olmamaktadır.

Çocuğunun (EQ) eğitiminde başarılı olan aileler, bilinçli olarak çocuklarını "gör, uygula ve anla" anlayışıyla eğitirler. Bu eğitim anlayışı, onların yaşamında başarılı olmaları için nerede ise her kapıyı açan bir anahtar misalidir.

Bu çeşit insanların evlilikleri de genellikle uzun ömürlü, kaliteli ve başarılıdır.

www.canmehmet.com

 

Devam edecek...

Her şeyin başı sağlık. Sağlık da; sanki  (Kadın-Erkek ilişkilerinde) eğitim, daha da öne çıkarılmalıdır.

-Mesele: Kadın - Erkek (cinsiyet) farkından değil, mesele; bilgisizlikten (yani her iki tarafından yanlış eğitiminden ve öğreniminden, şartlandırılmasından) birbirlerini doğru olarak tanımamasından kaynaklanmaktadır.

- Kadınlar tartışmasız (daha) zekidirler. Bu nedenle kadınlar daha fazla hata yaparlar. Bunun nedeni ise zeki insanların kendilerine güvenmeleri ve (olası) riskleri çok fazla dikkate almamalarıdır.

- Atı suya götürürsünüz, ancak ona zorla su içiremezsiniz. (Kadına (insana) zorla bir şey yaptırılmaz)

- Kadınlar kayısı, erkekler erik meyvesi misalidir. Farklı olduklarından ötürü; hiçbir zaman birisi diğeri gibi olmayacak ve diğeri gibi düşünemeyecektir. (Suyu döğmekle -süt misali- yağ elde edemezsiniz.)

- “İnat”, bir davranış biçimi değil, bir tepki (muhalefet) çeşididir. Yaptırım gücü olmayan kadının (kadına göre) elindeki nükleer silah! "İnat" tır.

-Kadın, her insan gibi ihtiyaç sahibi; aynı zamanda iyi bir gelecek beklentisi içerisindedir. Kadın değerlendirilirken (onu anlamak adına) bu da değerlendirilmelidir.

 

KAYNAK

 (1)Duygusal Zeka - Neden IQ'dan Daha Önemli”. Daniel Goleman.

 

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..