Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '08

 
Kategori
Deneme
 

Kadın neden kadın üzerine...

Kadın neden kadın üzerine...
 

ladylilith


LİLİTH DE VARDI...

İnsanlığın öyküsünün Adem ve Havva ile başladığı bilinir. Ama bir Yahudi efsanesi vardır ki, buna göre Adem’in ilk eşi Lilith isimli bir kadındır. (Aslında o hep aramızdadır!) Bu efsaneye göre; Tanrı topraktan Adem ve Lilith’ i yaratır. Mutlu olmaları için ikisini de cennete yerleştirse de bu çift bir türlü huzur bulamaz. Huzursuzlukları hala günümüzde kimi çiftlerin yaşadıkları huzursuzluklardır. Adem ilişkide söz sahibi olmak ister, o bir erkektir. Özellikle cinsel birlikteliklerinde her zaman bu yüzden sorun yaşarlar. Lilith, Adem’in tavırlarını kabullenemez. Kendisininde Adem gibi topraktan yaratıldığını, birbirlerinden bir üstünlükleri olmadığını iddia eder.

Hatta denir ki, Adem kendisini bağışlayıcı ve gökyüzü gibi bereketli, Lilith’i ise ürün veren toprak gibi görmektedir. Bu anlaşmazlıklar sonucu Lilith Tanrı’ nın söylenmemesi gereken isimlerini anar ve gökyüzüne yalnızlıklarına terk edilmiş dışlanmışların yanına gider. Orada Samael (Şeytan) ile ilişkiye girer. Ve ondan çocukları olur. Hatta yine efsaneye göre bu birleşmeden olan çocukların cinler olduğu söylenir.

Adem çok pişman olur, Tanrı’ ya Lilith’ i geri getirmesi için yalvarır. Bunun üzerine Tanrı, Semangelof, Sanvai ve Sansanvai isimli melekleri Lilith’ e gönderir. Melekler onun Adem’e dönmesini söylerler. Eğer dönmezse her gün yüz çocuğu öldürülecektir. Lilith kesinlikle geri dönmeyeceğini söyler. Ve Tanrı’ nın emri yerine getirilir. Lilith korkunç bir acı duyar, acısı nefrete dönüşür. O andan itibaren tün hamile, yeni doğum yapmış kadınlara ve bebeklere musallat olacağını, onların düşmanları olacağını haykırır. Erkek çocuklarının doğduktan sonra ilk 8 gün içinde, kız çocuklarının ise ilk 20 gün içinde canını alacaktır. “Elçiye zeval olmaz.” söylemi çerçevesinde sadece yukarıda adı geçen üç meleğin isimleri ya da şekilleri yakınlarında duran bebeklere dokunulmayacaktır. Lilith bu meleklere şöyle der:

"Ben çocuklara zarar vermek üzere yaratıldım, doğumdan sonraki ilk sekiz gün içinde erkek çocuklarına, yirmi gün içinde de kız çocuklarına. (Ama) Yemin ederim: Sizi ya da görüntünüzü bir muska ya da tılsım üstünde görürüsem, o çocuğa hiçbir zarar vermeyeceğim." O günden bu yana çeşitli kültürlerde, yeni doğan çocukların kötü kalpli Lilith'e karşı korunması için özel tılsımlar kullanılmaya başladı.

Ve mavi nazar boncuğu geleneğinin de buradan geldiği söylenmektedir.

Burada belirtmek istediğim bir şey var. Toplumumuzda hala yeni doğum yapmış kadınları ilk kırk gün yalnız bırakmazlar. Lohusa dönemini yaşayan kadınların yalnızken, uzun kızıl saçlı iri yarı beyaz tenli bir kadın gördükleri ve korkutucu olduğu rivayet edilir hep. Kadın hastalanır, korkar, sütten kesilir, ateşlenir... hatta bu loğusa hastalığına halk arasında “albastı” da denir.

Tanrı Adem’ in kaburga kemiğinden Havva’ yı yaratır. Havva erkeğin kendinden bir parça olduğu için her zaman ona uyacaktır.

Lilith hakkında yazılmış pek çok hurafe vardır. Talmud’ da (Tevrat’ ın sonradan yazılan ikinci bölümü) Lilith’ ten dişi şeytan olarak bahseder. Kadın ve çocuklara zarar verir. Erkekleri baştan çıkarır. Hep insanların arasındadır. Bazen kadınlara hükmederek, kadın erkek eşitliğini savunan feminizm dalgalarını yayar. Bunlar günümüze kadar gelir.

Aslında çok tanrılı dinler döneminde de Mezapotamya uygarlıklarında Lilith tarzı kadınlara rastlanır. Örneğin Sümer ve Babil uygarlıklarında Lilitu isimli bir rüzgar tanrıçası vardı. Lil rüzgar anlamına geliyordu.

Ayrıca Babil’ in kötü tanrıçası Lamatsu’ da da Lilith’ in özelliklerini görebiliyoruz. Lamatsu daha o dönemde halk arasında albastı hastalığına sebep oluyordu. Lamatsu Babil kültüründe kötü tanrıça, dişi şeytan olarak görülüyordu.

Lilth’ le ilgili söylemler, efsaneler, hurafeler bitmez. İnternette bile onun hakında bir sürü bilgi bulabilirsiniz. Ancak neticede hepsini birleştiği nokta binlerce yıldır değişik rollerle aramızda olduğu, kötülük getirdiği, feminist olduğu, vs. dir. Lilith iyi midir? Kötü müdür? İrade sahibi midir? Neden böyle bir tercih yapmıştır? Yoksa bunların hepsi aslında insanlığın karşılaşacağı kötülükler için bir kılıf mıdır? Bu pare ilk Lilith’ e biçilmiştir. Tüm uygarlıklarda onu örnek alıp kendilerine uyarlamışlardır. Kim bilir...

Şimdi biz kadınlar, bi kısmımız asi lilith'den geliyoruz sanırım, diğer çoğunluğumuz havva'dan..
bir hadis_i sahih buhari der ki: "Bana cehennem gösterildi, çoğunluğu kadınlar oluşturuyordu."
İslam peygamberi Muhammed böyle bir şey demiş midir, demişse neden demiştir:(
bilemem...
okuyun lütfen
ve işte sonuç; ve tanrı kadını yarattı...

 
Toplam blog
: 30
: 1362
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Antalya'da yaşıyorum, bir dönem İzmir'de de bulundum, iyi ki bulundum. Türk Dili ve Edebiyatı mezunu..