Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '11

 
Kategori
Aile
 

Kadınlar neden ölüyor...

Kadınlar neden ölüyor...
 

Bu konuda yazdığım belki de üçüncü yazı. Türkiye’de kadınlar durmadan öldürülüyorlar… Daha doğrusu Türkiye’de öldürülen insanların haddi hesabı yok ama; bu günlerde kadın ölümleri daha çok dikkati çekiyor  

Gün geçmiyor ki bir, iki, üç kadın kocası ya da sevgilisi tarafından öldürülmesin. Cinayetler birbirini kovalıyor. Kadınlar daha çok bıçakla öldürülüyorlar. Öldürülen kadınlar, ya ayrılmış bulunuyor veya ayrılma arifesinde kocasından ayrı yaşıyor. Kadın öldürülmeden önce mutlaka defalarca şiddet görüyor. Öldüren ve öldürülenlerin sosyal durumlarına bakılacak olursa:  

1. Katil ve maktulun her ikisi de alt gelir grubundan. Yani çoğunlukla yoksul sayılabilir.
2. Eğitim durumları ortanın altında.
3. Adamın daha önce karakolluk olma durumu fazla.
4. Kadının gelir durumu ve eğitimi adamınkinden az…
5. Olaylar genellikle fakir semtlerde; veya gecekondu semtlerinde işleniyor..
6. Cinayet olayı olmadan önce kadın belki de birden fazla kere savcılığa korunması için başvurmuş oluyor.
7. Kadınlar, koca evinden kaçak durumda. Çoğu kez çevresine “Bu adam beni öldürecek” diyorlar. Ölümün geleceğini tahmin ediyorlar.
8. kadın daha önce bir çok kez kocasından şiddet görmüş oluyor.
9. Adamın daha önce suç işleme vukuatı görülüyor.
10. .Çoğu kez polis yapılan başvuruları nasihatla geçiştiriyor.  

Niye böyle oluyor? Niye kadınlar sürekli ölüme gidiyorlar. Erkekler hapishaneye gitmeye gönüllü. Türk toplumunda neler değişti ki, insanlar birbirinden nefret eder hale geldi?  

Belli ki Türk toplumu bazı yönlerden hızla değişiyor ki, insanlar bu değişen koşullardan müthiş etkileniyorlar ve toplumsal birliği, yani aileyi yürütemiyorlar. Üzülecek çok şeyler var. Fakat bu değişen koşulları yansız olarak, toplumsal olarak incelemek gerekir. Burada sadece, yüzeysel gözlemlere dayanarak bazi tahmini söylemlerde bulunabiliriz. Toplum nasıl değişiyor ki bu toplumun bireylerini ve aileyi son derece ciddi bir şekilde etkiliyor? Bunları görmeye çalışalım. Söylediklerimin tümü de kuşkusuz tartışmaya açıktır; ve ciddi olarak araştırmaya değerdir.  

Adalet Bakanlığı 2009 yılında TBMM Genel Kurulu'nda, kadın cinayetleri ile ilgili olarak bir soru sorulması üzerine şu açıklamayı yapmıştı:
'Türkiye'de kadınlara yönelik cinayet oranı son istatistiklere göre 2002 ile 2009 yılları arasında yüzde 1400 artış gösterdi. 2002 yılında 66 kadın öldürülürken 2009 yılının ilk yedi ayında bu sayı 953'e çıktı.'  

Yukarda görülen cinayetlerin bir görünür nedenleri vardır. Bir de bu görünür nedenlerin ötesinde sosyo-kültürel nedenler ortaya konulabilir. Bu görünen nedenlerin bir bölümünü kaynakların yardımıyla şöyle ortaya koyabiliriz. Cinayetler neden işileniyor?  

1. Namus cinayetleri.
2. Aşırı kıskançlık
3. Öfke.
4. Kırılan gurur.
5. Alkol
6. Mutlak egemenliğin ihlali (itaatsizlik)
7. Aşırı cinsel istekler,
8. Erkeklerin başarısızlığında kadını suçlamaları.
9. Erkeğin (veya bazen kadının) aşırı borçlanması, kredi sorunları. Gelir yetersizliği.
10. Erkeğin akıl, ruh sağlığı sorunları; bozuklukları.
11. Alkol, uyuşturucu tutkunu olmak.
12. Erkeğin üzerindeki çevre stresi.
13. Çeşitli nedenlerle sağlıklı iletişim kuramama..
14. Erkeğin yetişme koşulları yönünden şiddet kültürünü benimsemesi.
15. Aldatma kuşkusu veya gerçek aldatma.
16. Erkeğin işini kaybetmesi.
17. Erkeğin yasa dışı işler yapması.
18. Çok çocukluluk; veya çocuklara sahip olamama.
19. Yakın akrabaların getirdiği sorunlar , stres.; aile işlerine karışmalar.
20. Tarafların yalnızlığı. Toplumsal yalıtılmışlık. Vb…(1)  

Bunlar özel olarak gösterilen, spesifik nedenlerden bir bölümü. Bütün bunları sarıp sarmalayan, fakat kişinin farkında olmadığı öyle sosyo-kültürel nedenler var ki, onların farkına ancak, ciddi olarak araştırma yapan kişiler vakıf olabilirler… Bana göre kişileri bu durumlara götüren; aileyi yıkan nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:  

1. Toplum katmanları arasındaki ekonomik ve kültürel eşitsizlik. Bu eşitsizlik çoğu kez ailedeki bireyler arasındaki fark da görülmektedir. Kadının ekonomik ve kültürel statüsünün düşük olması, erkeğin onu ezmesine yol açmaktadır.  

2. Silahlanan toplumun sonuçları. Evde, dolapta daima kullanılmaya hazır bir silah varsa, onun bir gün kullanılacağı bellidir. Bu kullanma çoğu kez aile bireyleri üzerinde olmaktadır.  

3. Televizyon ve bilgisayar, kişileri uyandırmakta, onun ötesinde adeta çıldırtmaktadır. Olağanüstü hayatlar ve bu hayatlara duyulan özlemler. Aile içi isyanlara yol açmaktadır. “Onların var, benim niye yok?”düşüncesi çiftleri, önce borçlandırmaya yol açmakta; sonra da birbirlerine kafa tutmaya yöneltmektedir.  

4. Batı tipi yaşayış tarzı, giderek ahlakın ve değerlerin aşınmasına yol açmaktadır. Bunu dini vaazlarla önlemenin veya toplumu daha tutucu hale getirmenin faydası olmaz. Toplum başka baştan çıkarıcı standartları gördükçe bir gün mutlaka isyan edecektir.  

5. Tutucu bir toplum yaratılırken, kadını ve erkeği birbirinden ayırmanın; her iki cinsi izole etmenin acısı, her iki cinsin birbirine yabancılaşması sonucunu doğururur. Dost, arkadaş olamayan iki cins giderek birbirine kuşkuyla bakarlar ve düşman kardeşleri oynamaya başlarlar. Bunun çaresi “co-education” dır.  

Evlenmeden önce bir “Evlilik Eğitimi” kurumunun olmayışı gençleri, evliliğin sorumluluklarından uzaklaştırmakta; onlar bilinçsizce kendilerini bu kurumun içinde bulmaktadırlar. Ondan sonra stresler, depresyonlar ve kavgalar gelmekte ve sonra silahlar çekilmektedir. Dolayısıyla okkanın altına çoğu kez de daha zayıf olan kadınlar gitmektedir.  

Daha derin, daha ciddi araştırmalar yapmaktan başka çare yoktur.  

Hele bir de şu “Evlilik Eğitimi” kurumu üzerinde düşünelim. Onun üzerinde programlar geliştirelim. Yararlı olacağına inanıyorum.
……  

1.TuncerGünay..http://www.siviltoplumakademisi.org.tr/index.php?option=com_rel content&view=article&id=843:kadnlar-neden-doevuelueyor-ve-oeldueruelueyorlar&catid=44:son-haberler&Itemid=118
2.Gülşah Şimşek. http://www.demokrathaber.net/kadin/kadinlar-neden-olduruluyor-h2195.html

 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..