Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Kadınlar neden yüzmede avantajlı?

Kadınlar yüzmede erkeklere oranla birçok avantaja sahipler. Belki bu yüzden yüzmeye ilgi duyanların çoğu ve yüzme havuzlarında düzenli yüzenlerin yarıdan fazlası kadın.

Diğer sporlarda durum tam tersine; basketbol, futbol gibi topla oynanan sporların yanısıra koşuda da erkekler sayıca çok daha fazla. Örneğin geçen sene geleneksel 28. Avrasya koşusunda 15 kilometrelik yarışa 1, 200 erkek, 160 kadın atlet katılmış. Maratonda da rakam 500 erkeğe 80 kadın atlet. Neredeyse tamamen yüzmeye adadığım blog'larımın düzenli okurlarının da yarısından fazlası kadınlar. Bu konuyu irdelemenin zamanıdır. Haydi başlayalım:

1. Yüzme güçten ziyade tekniğe dayalı bir spordur (önceki bloglarımda bu konuyu detaylı olarak irdeledim). Yüzme tekniğini geliştirmek de emek, sabır ve inceden inceye çalışma gerektirir. Bu konuda kadnların üstünlüğünü kabul etmek gerekli.

2. Erkeklerin çoğu bir fiziksel efor harcamak için dış etkenlere yani dışsal motivasyona ihtiyaç duyarlar. Onlar için rekabet, mümkünse göğüs göğüse mücadele, topla oynanan adrenalin seviyesi yüksek oyunlar, gösteriş vs. daha cezbedicidir. Yüzme ise içsel motivasyon gerektirir, çok gösterişli değildir, en azından her yerde hünerinizi sergileyip başkalarına hava atamazsınız. Çoğu erkek yüzmeyi yeterince gösterişli bulmuyor olabilir.

3. Yüzme bir denge sporudur. Kadınların vücudundaki kas ve yağ dağılımı erkeklere oranla daha dengelidir. Bu da suda vücutlarının daha dengeli durabilmesini sağlar. Formda bir erkeğin vücudunda yağ azdır, bacakları ve kalçaları tamamen kas ve kemikten oluştuğundan suda batar. Kadınların ise çoğunun kalçaları ve bacakları yüzer. Böylece fazla çaba harcamadan vücutlarını suya paralel tutabilirler.

4. Kadınların vücudu daha pürüzsüzdür, suda kayarak ilerler. Profesyonel yüzücü erkekler işte bu yüzden önemli yarışlardan önce tüm vücutlarını traş etmek zorundadırlar.

5. Kadınların vücudu erkeklere oranla daha esnektir. Yüzmede esneklik çok önemlidir. Kulaçların ileriye uzatılması, ayağın bilekten kırılması, omuz ve kalça rotasyonları esnek bir vücutla çok daha kolaydır.

Bir erkek olarak hemcinslerime yüzmeyi tavsiye ediyor, kadınları ise bu doğru seçimlerinden dolayı kutluyorum.

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..