Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '08

 
Kategori
Sinema
 

Kahraman çocuklar 120 filmiyle geliyor

Kahraman çocuklar 120 filmiyle geliyor
 

Van'da Karlara Yazılan Destan, 120 Filminin Afişi


Van, 1915 Ocak. Kış.
1. Dünya Harbi’nin ilk ayları. Ermeniler isyan eder. Rus birliklerine katılır, işbirlikçiliği yapar. Ruslar İran üzerinden Van'a saldırır. Eli tüfek tutan Vanlılar Ruslarla Kafkas ve diğer cephelerde ölüm kalım harbindeyken sınır birliklerinde (Hoy) askerlerin cephanesi tükenir. Van şehiri yaşlı, kadın ve çocuklara kalmıştır.

Vanlı kahraman, çılgın 12 - 17 arasında değişen 120 isimsiz kahraman çocuk. gönüllü olarak cephaneleri sırtlanarak yola koyulurlar. Karlı dağlarda günler, geceler yürürler. Dönüş yolunda 98 Vanlı kahraman çocuk donarak şehit olur. İsimleri unutulmuş olsa da bu büyük yolculuğu gerçek bir kahramanlığa dönüştürerek körpe bedenleri, dağ gibi güçlü yürekleriyle destan yazar çocuklar.


Anneler,
Babalar,
Öğretmenler,
Çocuklar,
Gençler,
Eğitimciler,
Psikologlar,
Sosyal Bilimciler,
Tarihçiler,
Siyasetçiler,

Gerçekleri;
Anlamak, Anlatmak, Anmak-Unutmamak-Unutturmamak (3A-2U) istiyorsanız. 120 filmini mutlaka izleyin-izletin.

Ülkemizin doğusunda karlara yazılan, unutulan bir kahramanlığa tanık olun.
120 filmi; çocuklarıyla, kadınlarıyla, yaşlılarıyla, öğretmeniyle, askeriyle, köylüsüyle, şehirlisiyle Vanlıların emperyalizme, işgalcilere meydan okuduğu, onurluca verdikleri mücadelelerinin simgesidir.

120 Vanlı Kahraman Çılgın Çocuk; 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşında vatan için çarpışan, cephelere cephane - erzak taşıyan, Adana, Gaziantep, Tokat, Erzurum, İzmir, İstanbul ve diğer yörelerdeki Anadolunun bütün isimsiz
evlatlarının da adıdır.

120 ülkemizin tarih sayfalarında kalmış gerçeklerini beyaz perdeye aktaran dönem filmidir. Tarih, kitaplarda okunur, sanatsal ürünlerle öğrenilir-öğretilir. 120 bu açıdan öğretici bir yapımdır. Filmin birçok sahnesi Van da orjinal mekanlarında çekildi. Van da çekilen donma sahnelerinde rol alan çocuklardan Vanlı Anıl DEMİROĞLU' nun ayağı donma tehlikesi geçirerek acilen hastaneye kaldırıldı. İki gün yaşam tehlikesi nedeniyle hastanede gözetim altında tutuldu.

200 sinemada birden gösterime girecek olan 120 filmi daha çok besteci kimliğiyle tanınan Özhan Eren yapımıdır. Çok satanlar listesinde yer alan, ''Sarıkamış'a giden yol'' kitabının da yazarı olan Özhan Eren, ilk kez senaryo yazmış, yapımcı olmuş, yönetmenlik yapmıştır. 120 filminin müziğini de kendisi hazırlamıştır. Usta oyuncuların yer aldığı filmde; izleyiciler hüzünlenecek, ağlayacak, düşünecek tarihten önemli dersler çıkaracaktır.

Bir ailenin Birinci Dünya Savaşı'nda geçen hikâyesini anlatan ''120'' filmin başlarında her şey güllük gülistanlık, nişanlısıyla (Cansel Elçin) büyük savaşları geride bırakıp mutluluğa kavuşacağı günleri bekler. Derken Ruslarla çıkan savaşta, Ermeni çeteleriyle çatışmalarda Van savunmasız kalır. Velilerden biri, 'Bizim çocuklarımız ne güne duruyor?' der, böylece Vanlı çocuklar cephane taşımak için gönüllü olur. Askerden dönecek nişanlısıyla evlenmeyi bekleyen Münire (Özge Özberk) ağabeyini savaşta kaybetmiştir. Kardeşi de cephanelik taşımak üzere yola koyulan 120 çocuğun içinde yer alır. O kadar alışmış ki her şeye, duygusal olamıyor, çünkü vatanını, Van'ı çok seviyor. Çok metanetli, ümidini yitirmiyor. Aslında '120' geride kalan kadınların hikâyesi. Hepsi gerçek. Dolayısıyla inanılmaz bir dram.

Yönetmen Murat Saraçoğlu, Özhan Eren
Senaryo Özhan Eren
Oyuncular Özge özberk, Cansel Elçin, Burak Sergen, Emin Olcay, Oytun Öztamur
Filmin Türü Drama
Orijinal Adı 120
Yapımcı Firma Posta Film
Yapım Yılı 2007
Yapım Ülkesi Türkiye
Orijinal Dili Türkçe
Filmin Süresi 120 dakika
Resmi Sitesi http://www.120filmi.com/
Dağıtıcı Firma Özen Film
Vizyon Tarihi 15.02.2008

Eski Van şehrinin 1915 te Rus işgali ve Ermeni Taşnak-Hınçak-Ramgavar-Karahaç gibi işbirlikçi çeteler tarafından yakılıp yıkılması, Van 'da o yıllara ait tarihi mekan, sokak kalmaması nedeniyle 120 filminin çekimlerinin bir bölümü Eski Van şehriyle ile mimari benzerlik gösteren Karabük'ün Safranbolu ilçesinde çekildi.
Donma ve kış sahneleri ise Van'da, Van halkının özverili içten katkıları , Valiliğin, Belediyenin, kamu kurum ve kuruluşlarının yakın destekleriyle tamamlandı.
Soğuklara rağmen geçmişe olan saygıları çreçevesinde, Vanlı çocuklar, yaşlı erkekler- kadınlar 120 filminde gönüllü olarak rol aldı.
Tarihe ışık tutan, dönem filimlerinin önünü açacak olan, 120 filminin gişe rekoru kıracağı inancındayım.

 
Toplam blog
: 41
: 2320
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

Van'da doğdu. Anadol Üniveristesi Sosyal Bilimler, İşletme Fakültesi mezunu. Gazeteci,araştırmacı..