Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '08

 
Kategori
Kitap
 

Kanuni / Padişahlar da Ağlar-biyografik roman

Kanuni / Padişahlar da Ağlar-biyografik roman
 

Muhteşem Süleyman


Babası Yavuz Sultan Selim Han öldüğünde Avrupalı devletlerin “kurt öldü yerine kuzu geçti” dedikleri veliahtın yaşam öyküsü. 46 yıllık iktidarı süresince Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını 2 katına çıkaran, Yavuz Sultan Selim Hanın oğlu, imparatorluğun 10. padişahı, iki cihanın hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman. Kör aşkıyla kafalarda bıraktığı soru işaretleri, yalanların, iftiraların, aşkların döndüğü bir yaşamın içinde yalnız bir padişahtı o. Çok sevdiği Gülbahar’ın üzerine aldığı, büyük bir sadakatle bağlandığı büyüleyici aşkı Hürremli yaşamlar, entrikalar...


Hayatının ilk kadını, dostu Gürcü kızı Gülbahar, ardından Rus kızı Hürrem. Yaşamını değiştiren bu iki kadın arasında taht mücadelesi içindeki oğullarını gönlü istemese de öldürtmesi ve yine padişahlığını istemediği oğlu Selime bırakmak zorunda kalması acı verici olayların yaşandığı bir hayat. Bunun yanında hayatının en yakın destekçisi, sırdaşı, arkadaşı Yunan genci Veziriazam İbrahim. İbrahim’e imparatorlukta verilen yetki, güç ve İbrahim’in Hürrem’le olan büyük mücadelesi. “Tek adam, tek amaç!” sözleriyle Kanuni’nin aklına kılavuz olmaya çalışan İbrahim’ li geçen yıllar... Kızıl sakal lakaplı Barbaros, Piri Reis, Turgut Reis, Sokullu, Mimar Sinan, Baki, Pir Sultan Abdal gibi büyük kişilerle büyük başarılar sağlamış, Osmanlı ordusunun yenilmez gücü Yeniçerilerle birlikte Avrupa’da Viyana’ya kadar, güneyde Fas-Cezayir sınırına kadar, Hicaz dahil, Basra, doğu’da İran sınırı, kuzeyde Rusya sınırına kadar uzanmış imparatorluğu deniz ve kara seferleriyle kıskanılacak derecede büyütmesi.


Hayatında inanmak istemediği ve çok güvendiği Hürrem’in ona da ihanet edebileceği gerçeğiyle de tanışması. Gerçekten ihanet etmiş miydi? Hürrem’in ölmeden önce söylediği şu sözler; “Tahta Selim geçmelidir, Selim senin oğlundur. Lakin Bayezıt İbrahim’in oğludur...” sözleriyle Sultan derinden yıkılması gerçekle yalan arasında gidip gelmesi.


Savaşı sevmeyen karakter yapısına rağmen savaş alanında güçlü bir lider olmuş, 46 yıl bir devleti yönetirken bu sorumluluğun altında ezilen vücudu hastalığına yine savaş alanında yenilmiştir.

Ölümünden kısa bir süre önce yazdığı:

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi.
Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi.

Saltanat dedikleri bir cihan kavgasıdır.

Olmaya baht-u saadet dünyada vahdet gibi...”


Bu şiirinde sağlığın her şeyden önce geldiğini, bir kere ağız tadıyla nefes alabilmenin güzelliğini, saltanatın boş, dünyada Cenab-i Hakk'ın birliğine iman etmek gibi bir mutluluğun var olduğunu anlatmaktadır.


Adalet ve kanunu seven Kanuni Sultan Süleyman 1566 Eylül ayının 7’sinde 46 yıllık sultanlığını oğlu Şehzade Selim’e bırakmak üzere hayata gözlerini yummuştur.


Buraya kadar anlattıklarım bir kitaptan “Padişahlar da Ağlar/Kanuni” Biyografik roman. Yazar Erdem Sabih ANILAN’ a ait. Kitap sürükleyici olduğu kadar düşündüren, gerçekle yalanı ayırt etmekte insanın beynini zorlayan bir anlatımla yazılmıştır. Tabiî ki kitabı okuduktan sonra yine incelemeler yaptım, yazılanların benzerlerine başka kitaplarda da rastladım. Sizde bu muhteşem İmparatorluğun güçlü ve kıskanılan 46 yılını merak ediyorsanız bir okuyun derim. Sevgiyle kalın.

(*)http://www.tdk.gov.tr

(*) Muteber:

1 . Saygın, itibarı olan, hatırı sayılır, sözü geçer:
"Selanik'in en varlıklı, en muteber, en güzide ailelerinden sayılıyor."- A. İlhan.

2 . İnanılır, güvenilir.

3 . Değerli:
"Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi."- Muhibbi.

4 . hukuk Geçerli.


Baht-u saadet: Mutlu talih

(*)Vahdet: Birlik olma, tek olma, birlik , teklik.

 
Toplam blog
: 82
: 1963
Kayıt tarihi
: 13.10.06
 
 

Müzik ve amatör fotoğrafçılıkla ilgileniyorum. Yazma isteği içimde vardı. Mutlaka bir gün düşünce..