Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '16

 
Kategori
Özel Günler
 

Karadeniz köpürecek, çıldıracak gibiydi. Mavi gözler, dalgaların içinde parıldıyor, yanıyordu.

Karadeniz köpürecek, çıldıracak gibiydi. Mavi gözler, dalgaların içinde parıldıyor, yanıyordu.
 

Şimşekler çakar üstünde, güneş sökülürcesine ışığını salar, kızıl bulutlar dağılır gökyüzüne, cephelerden top, tüfek sesleri...Bir ulus dökülür Anıtkabir'e. "Ulus". Bir millet koşar çığlık çığlığa, kimisi delikanlı, kimisi yaşlı, kimisi kız, kızan, efe. Kimisi Mehmetçik sedaları yükselir. Mustafa Kemal Atatürk düşer kalplerine, seslerini sel olup akıtırlar Anıtkabir'e. Diz çöker efeler haydi Ulusum, milletim uyan, Ata'm der. Benimse heyecanım sesime coşku, içime o “eşsiz ve benzersiz sevgin Ata'm”  dökülürken gözlerime, Sen'i seyrederim o tepelerden, sana bakarım. Kalbim ve nefesim sonsuza dek akacaktır, göklerden... Yüzüm Sen olacaktır, çağlarca... Mustafa Kemal Paşa'm.(N.K)

Bugün kalpler Anıtkabir’de, Samsun’da atıyor. Büyük Atatürk’ün kalbinin attığı yerde geçİyor duygular. Anıtkabir’in o görkemli binasını ve  Mustafa Kemal Atatürk’ün ruhunu yaratan ve  yaşatan mimari projesinin sahiplerinin ismini anımsayalım şimdi de, Emin Onat ve Orhan Arda. Dünya ülkelerinin kalbi atmıştır bu ulu ve yüce günde. Anıtkabir gönülleri yakmaya, yüzyıllarca devam edecek, gelecek yerli -yabancı binlerce insanı kucaklayacak, bağrına basacaktır her büyük günde.

Mustafa Kemal Atatürk’ün milletinde gönül ateşini yaktığı gündür, Samsun’da gün.

Mustafa Kemal Atatürk “ Bandırma” adlı  vapurla yola çıkmadan önce, Vahdettin’i ziyaret eder. Vahdettin’in Mustafa Kemal Paşa’ya “Paşa paşa ...devleti sen kurtarabilirsin” dediği, bir de altın saat hediye ettiği bilinmektedir.

Mustafa Kemal’a verilen görev yöredeki ahalinin isyanın ı bastırmak olduğu halde O’nun bunu tersine çevirerek ulusal direnişi başarıyla örgütleyerek sonuçlandırdığı ve taçlandırdığı  tarihsel  bir gerçektir. Bandırma vapurundan ve kaptanından da söz etmek gereklidir şimdi.

Mustafa Kemal Atatürk daha sonra bu görevlendirmeyi uzun uzadıya yanı başındaki adam Falih Rıfkı Atay’a   ayrıntılarını anlatır.

“Bandırma  vapurunu üç gün üç gece süren maceralı yolculuk sonunda Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkmasını ve milli mücadelesini başlatan o yolculuğun kaptanıİsmail Hakkı kaptandır. Gemi yola çıkmadan haftalar önce bakıma alınmıştır. Bir gece yarısı gizlice değil, güpegündüz  sarayın bilgisi dahilinde yola çıkmıştır. Sarayın merdivenlerinden heyecanla iner, Mustafa Kemal Paşa. Samsun’a çıkan yalnız Mustafa Kemal Paşa değildir. Ve, yanında on sekiz silah arkadaşı vardır. Anadolu’da milli mücadele çoktan başlamış, kongreler ve Cumhuriyet’e varan süreçler ve savaşlara girilmiştir.

İsmail Hakkı Kaptan 1940 yılında yaşama veda etmiştir.  Samsun’a çıkarken Bandırma  vapurunun kaptanı İsmail Hakkı beyin o dönemde 28 yıllık deniz deneyimi vardır ve Karadeniz’i avucunun içi gibi bilmektedir.

Bu büyük yolculuğun ardından çıkar Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a bugün. Gözleri masmavi ve bakışları keskindir. Ufuklardan alev alev bakmakta ve yanmaktadır ülküsü.

Ard arda büyük eserlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında toplayan ve adım adım ülkesini zafere, barışa ve dostluğa götüren bir Büyük Mustafa Kemal Atatürk bugün kalplerde yaşatılacak... Daima her gün...

Egemenliği kayıtsız şartsız Ulusa dayandıran Sen oldun Ata’m....

Bugün tüm kalpler Sen’in için çarpıyor. Güneş yeniden ufuklardan Sen’in için doğuyor... Ruhun şad olsun sevgili Ata’m. Sevgim çağlayacak, akacaktır çağlarca. . Takvimler 19 Mayıs 2016’yı göstermekte. 97 Yıl geçti üstünden. Her 19 Mayıs’lar, 23 Nisan’lar, 29 Ekim’ler, 30 Ağustos’lar Sen’inle ve eserlerinle kurduğun Cumhuriyet’le özgür yaşadı ülken, çocuklar  ve gençler... Tüm sevinç çığlıkları ile... Ve Atalarının”  vakur ve gururlu”  duruşlarıyla kazanılan ülkende.

Özlüyorum 19 Mayıs’ları, Yerkesik lisesi öğrencilerine yıllarca açtığım o kompozisyon heyecanlarını. “ Atatürk ve Gençlik”,”  Gençliğin Atatürk’e Bakışı” ve  “Atatürk deyince ne anlıyoruz.” “Atatürkçü  Düşünce sistemi”  Ödül törenlerini, Ata’mıza saygıyı.

Karadeniz köpürecek, çıldıracak gibiydi. Mavi gözler dalgaların içinde parıldıyor, yanıyordu. Samsun bir büyük kurtuluşun, milletin bağımsızlığının ilan edildiği, adım atıldığı o şehirdir. Samsun tarihe altın harflerle, çağlar ötesine yazdırmıştır adını. Tarihin sayfalarına.

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..