- Kategori
- Tiyatro
KARAGÖZ’DEN ANTRENÖR OLURSA!

KARAGÖZ'ÜN ANTRENÖRLÜĞÜ/TRABZON SANAT TİYATROSU
Trabzon Sanat Tiyatrosu (TST) 17.yılında “Karagöz’ün Antrenörlüğü” oyununu sahneledi.
Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde 19 Ocak 2010 Salı günü saat:20.00’de ilkgösterimi yapılan oyunu, başta Of Kaymakamı Tuncay Sonel, Eski Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu olmak üzere kalabalık bir sanatsever topluluğu izledi.
Aziz Nesin’in Geleneksel Türk Tiyatrosu’na kazandırdığı müzikli komedi “Karagöz’ün Antrenörlüğü”, hem mizahın hem de toplumsal eleştirinin özgün yapıtlarından biri.
Oyundaki tiplemeler bize oldukça tanıdık.
Karagöz; Türk halkının okumamış ama saf, temiz, muhalif, zeki, cesur, alaycı, patavatsız yönlerini ortaya koyar.
Hacivat; biraz okumuştur, ağzı laf yapar, tam bir düzen adamıdır, nabza göre şerbet vermeyi bilir; başkalarının sırtından geçinir, iş takipçiliği yapar, kısacası çıkarları için yaşayan ve bu uğurda her renge girebilen karakteri canlandırır.
Bu iki temel karakterin yanı sıra, Anadolu kültüründeki din, yöre, meslek, ahlak farklılıklarının hemen bütün renkleri geleneksel tiyatroda yer alırlar.
Türk kültür yaşamında özgün bir yeri olan bu ikilinin maceraları hem komiktir hem de düşündürücüdür.
Onun için “Karagöz ve Hacivat” tiplemeleri, yüzyıllar boyunca kuşaktan kuşağa, yenilenerek, yeniden üretilerek varlığını sürdüregelmiştir.
Büyük güldürü ustamız Aziz Nesin, bu cahil ve dalgacı Karagöz’ü bir futbol antrenörü olarak huzura çıkarınca, ardından yaşananların bir güldürü nöbetine dönüşmesi kaçınılmazdır.
Futbolun “f”sinden anlamayan Karagöz’ün; Hacivat’ın kendisine bulduğu antrenörlük işinde karıştıracağı ”halt”lar, kıracağı potlar ama aynı zamanda futbol üzerinden getirdiği toplumsal eleştiriler, güldürürken düşündürmeyi bir kez daha başardığını gösteriyor.
Oyunun yönetmeni sevgili Necati Zengin, metne sadık kalmakla birlikte, Trabzon’un bir futbol ve mizah şehri olduğunun bilinciyle hareket ederek, mizah/mesaj güncelleştirmesinde önemli bir performans ortaya koymuş.
TST Yönetmeni Zengin’in oyuna eklediği “emekli” tipi, idareci-sunucu diyalogları, zenne rolünün manken-futbolcu ilişkisini çağrıştıran “Moral Ayten” karakteri, ünlü Avare filminin bıktırıcı sürümlerine bir tepki olarak ortaya çıkardığı kadın tiplemesi, eminim belleklerde iz bırakacaktır.
TST Sanat Yönetmeni Necati Zengin’i ve oyuna emeklerini, yüreklerini veren herkesi kutluyorum.
Çünkü 2, 5 ay gibi kısa bir süre içinde, üstelik Aziz Nesin gibi evrensel bir ustanın kaleminden çıkmış bir geleneksel Türk tiyatrosu oyununu çok az hatayla izleyici karşısına çıkarmak, eğlendirmek, eğitmek ve özellikle de güldürmek kutlanması gereken bir sanat olayıdır.
TST oyuncuları Karagöz, Hacivat, Karadenizli, Kayserili, Azeri, Ermeni, Rum, Emekli, Kocakarı, Zenne, Karagöz’ün Karısı, Hakem gibi birçoğunda özgün oyunculuk gerektiren rolleri başarıyla canlandırdılar.
Sevgili TST oyuncuları Süleyman Sırtkaya, Serkan Serbest, A.Songül Nadir, Serkan Tezgel, Zafer Mert, Suat Kurt, Sevil Arapoğlu, Yıldıray Yıldırım, Suat Küçük, Meltem Ateş, Nevzat Ofluoğlu, Yusuf Küçükosman…
Sevgili TST teknik ekibi; Reji Asistanı:Aygül Güner, Suflöz:Pelin Örseloğlu, Afiş:Yıldıray Yıldırım, Dekor: Nevzat Ofluoğlu, Kostüm: A.Songül Nadir, Işık: Suat Küçük, Oğuzhan İleli, Müzik:Yakup Kalaycı, Fotoğraflar:Metin Öztürk…
Hepinizi yürekten alkışlıyorum.