- Kategori
- Yöresel Yemekler
Karalahana yararları ve Diblesi

görsel netten
Karalahana her ne kadar Karadeniz sebzesi olarak bilinse de Akdeniz bölgesinde de yetişir. Fethiye’de komşumun bahçesinde bu sebze bol miktarda var, ara sıra bana da veriyor. İçerisinde C, A, B, E, U vitaminleri bol miktarda bulunduğu için sağlığımız açısından önemli bir sebzedir. Ayrıca kalsiyum, potasyum, kükürt, selenyum, demir, bakır, magnezyum mineralleri içerir.
Bu mineraller ve vitaminler de sağlığımız açısından çok yararlıdır şöyle ki: cilt, diş ve kemik dokularını sağlamlaştırır, kalp krizini önler, gözün görme gücünü arttırır, mide ve bağırsak kanserlerini önler, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, astım, romatizma siyatik, sarılık hastalıklarında yararlıdır, kan şekerini düşürür, kabızlığı giderir, iştah açıdır. Yalnız içindeki U vitamini dolayısı ile iyot emilimini azalttığı için haftada 2-3 defadan fazla tüketilmemesi gerekir.
Karalahanadan çeşitli yemekler yapılır örneğin: Dolaması, çorbası, diblesi, musakkası vs.
Bugün sizlere karalahana diblesi tarifini vereceğim:
YAPILIŞI
1 kg karalahana ayıklanıp yıkanır, sirkeli suda bekletilir ve ince ince kıyılır. Bir tencere 2 kaşık sıvı yağ konur 1 baş soğan ayıklanır ince, ince kıyılır ve yağda çevrilir. İçine önceden düdüklüde pişirilen tavuk etleri didiklenip koyulur, üzerine karalahanalar eklenir hep birlikte çevrilir ve içine yıkanmış bir avuç pirinç veya bulgur konulur. En son olarak isteye bağlı tuz, 1/2 çay kaşığı kırmızıbiber ve 2 bardak tavuk suyu konulur tencerenin ağzı kapatılır. Piştikten sonra servis tabağına alınır yerken üzerine sarımsaklı yoğurt konulabilir. Afiyet olsun.
NAHİDE ÇELEBİ