- Kategori
- Yöresel Yemekler
Unsuz peynir helvası

Unsuz Peynir Helvası
Unsuz Peynirli Helva ilk defa Elazığ'da tattığım bir lezzet. Yapılışında un kullanılmasına rağmen, rengi beyaz olduğu için un kullanılmamış gibi bir görüntüsü var. Unsuz diye anılmasının sebebi bu olsa gerek. Yapılışı el ve göz melekesi isteyen müthiş bir tat. Haziran sonu _ Temmuz başında elde edilen koyun peynirinden yapılır. Yapılışını görmeden ve bir kez tatmadan aynı lezzeti, tadı yakalamak zor olsa da, aslına yakın bir lezzet yakalayabilir ve bu lezzetin meftunu olabilirsiniz.
MALZEMELER:
1 kg tuzsuz taze koyun peyniri
1 kg 250_300 gr tozşeker
aldığı kadar un
YAPILIŞI:
Peynir küçük parçalar halinde doğranıp bir bakır tencereye konur. Kısık ateşte dibini tutturmadan yavaş yavaş karıştırarak erimesi sağlanır. Şeker eklenir ve şeker eriyip peynirle hemhâl oluncaya kadar karıştırmaya devam edilir. Helvayı toparlamak için üzerine azar azar un serpilerek karıştırılır ve yoğurulmuş hamur gibi tencere içinde toparlanması sağlanır. Servis tabağına alınır ve helva ılınırken el, su ya da zeytinyağına batırılarak üzeri düzeltilir. Çatal veya kaşık batırılarak şekil verilir.
Yoğurtlu Köfte, Işkınlı Yumurta, Tatar Böreği, Bacaklı Çorba ve Broş kurabiye yazarın diğer yazılarındandır.