Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '07

 
Kategori
Haber
 

Kariyerin ve paran kadar yaşa....

Kariyerin ve paran kadar yaşa....
 


İngiltere ulusal istatistik bürosu tarafından yapılan bir araştırma da, meslek gruplarına göre insanların yaşam süreleri araştırılmış. Bu araştırma sonucuna göre üst düzey yöneticilerden, işçilere doğru bir sıralama yapıldığında, yaşam süresinin kısaldığı gösterilmiş(1).

2001 ve 2003 yılları arasında yapılan çalışma da, üst düzey yönetici ve daha alt kademelerde çalışanlar arasındaki ölümler kıyaslandığında 100,000 kişide yönetici sınıfında 182 iken, daha alt kademelerde bu sayı 513 olmuş.

Araştırma yaş grubuna göre değerlendirildiğin de, 25-64 yaş arasında olup, düzenli bir iş sahibi olmadan yaşam sürdürenlerin ölme olasılığının, aynı yaş grubundaki üst düzey yöneticilere göre 3 katı fazla olduğu gösterilmiş. Bu oran daha genç yaşlar 25-29 yaşlarında 4 kat olmuş.

Yine bu çalışma da bu oran farklılığının nedeni olarak, özellikle alt kademelerde çalışanların iş ortamı nedeniyle fiziksel ve ruhsal etkilenmeleri, iş kazaları gösterilmiş. Sanıldığının aksine üst düzey yöneticilerin stres ve büyük sorumluluk taşımalarının sağlıklarına olumsuz etki göstermediği vurgulanmış.

Yüksek mevki tatmini ve rahat harcamalar yapılması, yöneticilik stresinin olumsuz etkilerini giderebiliyor demek ki.. ‘Para saadet getirmez’ genel kanısının aksine, paranın finansal getirisi dışında, uzun yaşam ve mutlu getirisinden de söz edilebileceğini görüyoruz.

İngiliz’ler paranın saadet getireceği konusu ile çok ilgileniyor olacaklar ki, sürekli araştırma yapmışlar.

İngiliz Daily Mail gazetesin de , mutlu bir yaşam geçirebilmenin en temel kuralının zengin olmak ve zengin biriyle evlenmek gerektiğini belirtilmiş. Zengin erkeklerle evlenen kadınların uzun yaşamalarının en önemli nedeni de daha iyi sağlık hizmetlerine sahip olmaları gösterilmiş(2).

Yine İngiltere’de yayınlanan başka bir araştırmaya göre, komşularınızdan daha çok kazanıyorsanız ve mutluysanız yaşam süreniz uzuyormuş.

İngiliz The Times Gazetesi'nin haberine göre, yaklaşık 30 yıldır uzun ömür üzerine bir araştırma yapan London College Üniversitesi İnsan Sağlığı ve Epidemoloji bölümü Öğretim Üyesi Sir Michael Marmot, eski İngiltere başbakanlarından Winston Churchill'e dayandırdığı ve Churchill Etkisi diye adlandırdığı araştırmasında, başarılı ve mutlu hayatların daha uzun sürdüğünü kanıtlamış(3).

Hayatlarını Churchill gibi yaşamayı başaranların, yani başarılı ve özgür bir hayat yaşayanların da, uzun ömürlü olacağı iddia ediliyor.

Kazananlar

• Yüksek hayat standardında yaşayanlar

• Kariyerlerinin zirvesindekiler

• Komşularından daha fazla para kazanan ev sahipleri

• Yüksek öğrenim görenler

• Evliler

• Zekiler

• Paylaşımcı bir hayat yaşayanlar

• Arkadaşları olanlar

Kaybedenler

• Sosyal hayata çok dahil olan insanların çevresinde yaşayanlar

• Kronik stresten mustarip insanlar

• Aşağı seviyede işler yapanlar

• Hayatlarını kontrol edemeyen insanlar

• Komşularından daha az para kazananlar

Parasızlık yaşamı güçleştirebilir belki ama fazla paranın da her zaman mutluluk getirdiği söylenemez bence. Her şeyden önce derin bir nefes alabilmeyi başarabilmeliyiz ve bir tas çorbamızı ağız tadıyla içebiliyorsak, mutlu olmanın ilk kuralını yani sağlıklı bir bedene sahip olmayı başarabilmiş oluyoruz. Bundan sonrası düşünebilen bir beynimiz ve sevdiklerimizin olması. Geçinebilecek bir iş, biraz da özel zevklerimiz için paramız olsa fena olmaz. Daha da fazlasını isteyenler olabilir, bundan mutlu olanlar da… her şey gönlünüzce olsun.

    http://www.statistics.gov.uk/cci/nugget.asp?id=1899 http://www.istegundem.com/news_detail.php?id=15665 http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2004/06/08/dunya/dunya7.html

http://sparklette.net/archives/403/3.jpg

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..