Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '07

 
Kategori
Futbol
 

Kartal'ın şarjı bitti

Kartal'ın şarjı bitti
 

Liverpool önünde aldığı galibiyetle takdir toplayan Beşiktaş’ın bugün Belediyespor karşında neden tökezlediğini analiz edeceğimiz yazımızdan önce, son dönemlerin popüler tartışması hakkında bir iki kelam edelim. Türkiye’de Belediye destekli takımların profesyonel liglerde mücadele etmesi doğru ve mantıklı mı? Bence hayır. Belediyelerin görevleri arasında her ne kadar yetkili bulundukları hinterlandın sportif ihtiyaçlarını karşılayabilecek çözümler sunmak bulunsa da kurdukları spor tesislerinden kendi takımlarını çıkarmak gibi bir misyonları yok. Olmamalı da.

Bu misyon futbolumuzun özerkleşmesinden sonra siyasetin futbol camiası içine yaptığı başarılı sızma girişimlerinden birisidir. Bölge halkına şirin gözükerek, tribünleri dolduran taraftarları “futbolsever” değil “seçmen” kimliği ile değerlendiren çarpık bir zihniyetin neticeleri bugün bu noktalara kadar geldi. Tabi bu konuda “Belediye takıma sahip çıksın” söylemleri ile biz futbolseverlerin de hata içine düştüğünü görmek gerekiyor. Belediyespor’a vatandaşın bütçesinden yapılan yatırımlar Kasımpaşa’ya haksızlık anlamına gelir mi? Gelmez mi? İşte problemin düğümlendiği nokta.

Bu genel özetten sonra İstanbul Büyükşehir Belediyespor özelinde konuya yaklaşacak olursak, yukarıda yansıtmaya çalıştığım temel unsurlar baki kalmak koşuluyla bu takımın Turkcell Süper Lig’in en diri ve en pozitif oynayan ekiplerinden biri olduğunu söylemem gerekiyor. Bilhassa Türk futbolunun geleceğini parlak gördüğüm hocalarından birisi olan Abdullah Avcı’nın emekleri sayesinde oluşturulan bu takım gerek Fenerbahçe gerekse Beşiktaş karşısında rüştünü ispat etmiştir. Hem mücadele gücü yüksek hem de ayağa oynama becerisine sahip bu takım, lig başından bu yana muzdarip olduğu deplasman hastalığından kurtulabilirse ligi umulmadık derecede başarılı bir sırada bitirebilir.

Peki, Beşiktaş bugün neden puan kaybetti? Beşiktaş mı kötüydü yoksa Belediyespor mu oyuna damga vurdu?

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, Beşiktaş’ın bu beraberliğinde birinci etken Liverpool karşılaşmasıdır. Daha maçın başlamasıyla fark ettik ki siyah-beyazlılar İngiliz ekibiyle oynadıkları 90 dakika sonunda fiziken ve ruhen deşarj olmuşlar ve maç saatine kadar geçen süre şarj olmalarına yetmemiş. İlk haftadan bu yana belirli bir standardın altına hiç düşmeyen Tello gibi oyuncular bile genç takımdan kadroya alınmış gibiydiler. Özellikle ikinci yarıda kaptırılan toplar ve prese presle cevap verememe gibi emareler de gösteriyor ki, sanki Ertuğrul Sağlam bu maçta rotasyona gitseydi arzuladığı 3 puanı alması daha kolay olurdu. Liverpool önünde verilen üst düzey fizik mücadele bugün Belediyespor gibi sert bir rakiple birleştiğinde Beşiktaş açısından istenmeyen sonuçlar doğurdu. Belediyespor sahanın her alanında yaptığı baskı ile maç boyunca Beşiktaş’ı 60’a yakın top kaybına zorladı. Oysa bu istatistik Tigana’nın Beşiktaş’ında gördüğümüz bir top kaybı istatistiği idi. Siyah-beyazlılar bu sezon –oynadığı rakibe göre değişmekle birlikte- 35 ila 45 arası top kaybı ile oynuyorlar. Ancak Belediyespor özellikle Tjikuzu, Efe, Erman ve İlyas ile çok başarılı bir pres uygulayınca Beşiktaş’ın kalan şarjı zirveyi aramasına yetmedi.
 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..