Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Temmuz '13

 
Kategori
Mizah
 

Kavramlar. 1 : Merbutiyet!

Kavramlar. 1 : Merbutiyet!
 

 “Ulan bu adam da bu lafları nereden çıkarıyor?” diyeceksiniz… Elbette dersiniz. Ama işte size  alın Osmanlıca, çok meraklısınız ya… Söyleyin bakalım  bu sözcüğün güzelim Türkçe’sini… Kolay değil, değil mi?

Aslında Osmanlı da, Osmanlıca da geçmişte kaldı ama mazide yaşayan bazıları hala , Osmanlıca’nın peşinden gitmeyi marifet sayıyorlar. Ama değildir. Bitmiştir. Zaten ölü bir dildi. Zaten ölmüş gitmiştir… Ama o Osmanlıca tutkunları farkında değil…

Lafı kısa keselim : “Merbutiyet”, bugünkü Güzel Türkçe’yle “aşırı ilgi” demek ; tam karşılığı, yerine göre “bağlılık ya da bağımlılık” olabilir.

Eee… Bayram değil, seyran değil, eniştem beni niye öptü?

Elbette her şeyin bir yeri var… Biz de yeri gelince taşı koyacağız.

Lafın gelişinden, “Merbutiyet”in bir kişiye alışkanlık, bağlılık olabileceğini de görebiliriz, anlayabiliriz. Kısaca, insanlar nasıl bir “madde”ye çok kısa zamanda alışabiliyorlarsa, bir kişiye, öndere de belli bir süre içinde alışabilirler ve ondan artık ayrılamazlar, O önder, o lider onlara işkence bile etse, çıksa, analarına bile küfür etse … Eee.. büyüğümüzdür, bir bildiği vardır.. diye, sineye çekerler de yakınmak akıllarından bile geçmez.

Bu iş esrar, eroin gibidir.. Adama bir alışmaya görsün, her gün o adamı, önderi karşısında, televizyonda göremezse bayağı rahatsız olur… “Bugün adam bize bağırıp, çağırmadı, “ulan çapulcular” bile demedi… Bu ne haldir. Acaba adam hasta mı ?” diye merak etmeye başlarlar.  Yani o adamın artık toplumda, “hastaları” oluşmuştur… Görmezse yaşayamazlar ; ve adam isterse canlarını bile verirler ha.. işte size :”ALTIN VURUŞ !” Gördünüz mü sonucu.

Bu büyük önder Türk milletine neler kazandırmadı ki, ne gibi merbutiyetler; itiyatlar vermedi ki?

Bu Osmanlıca alışkanlığı, merbutiyeti nedir?

Bu İstanbul merbutiyeti nedir? Herkes, kilimini yorganını toplayıp İstanbul’a koşuyor..

Bu “içkisizlik, sigarasızlık” merbutiyeti nedir? Millet buna da alıştı..

Ve her şeyden öteye “Kredi kartı” alışkanlığı… Zırt pırt, hemen cebinden kredi kartını çıkarıyor ve onunla gurur duyuyor… Çağdaş olmanın, batılı olmanın sanki bir özelliğiymiş gibi… Diğer yandan Bankacıların, bu kart dolayısıyla nasıl anasını bellediklerinin farkında bile değil. Ama işte bu da kuvvetli bir “Merbutiyet”… Öyle değil mi? Alması çok kolay, geri vermesi bir bela… Bankacılar, öldür Allah geri almıyorlar.

Hele bir de artık yeni bir alışkanlığımız , “Merbutiyet”imiz var ki, düşman başına… Şu AVM’lere alışkanlık … Gidip, gidip gerekli gereksiz para harcama, hovardalık etme… Ama nasıl Merbudiyet” Tam bize göre..

“Ayranı yok içmeye, atla gider ..maya”  derler ya… Bir de şu “arabaya” merbudiyetimiz var. Gavur arabalarına binip, şarıl şarıl benzin akıtıp, oradan oraya koşturmak… Nedir bu? Türk işi mi, diyelim, Arap işi mi diyelim.. Çünkü onlar da pek meraklı… Tam bir “Merbutiyet”… Tam bir aptallık, ama ne yaparsın? “Merbutiyet” işte!

“Merbutiyet” sıkmaya başladı değil mi? Aslında Osmanlıca sıkıyor ama yeni Osmanlıca meraklıları o kadar çoğaldı kı, onların yüzünden sesini çıkaramıyor millet.

Siz  her çeşit “Merbutiyet”e boş verin; bu  yazıdaki  bütün “Merbutiyet”leri  kaldırıp yerlerine “Bağımlılık” lafını koyabilirsiniz… Çok da iyi olur.

Ama ben bu “Merbutiyet” sözcüğüne çok bağlandım; kullanıp gideceğim, diyorsanız, o da size bağlı… İnsan nelere alışmıyor ki…

Hele bir de alıştı mı, “Esrar” gibi , “Eroin” gibi insanın kanına işliyor, kolay kolay vazgeçemiyor. Bu bir lider de olabilir ve bir kadın da olabilir… Bilirsiniz. Bazı şeylerden vazgeçmek hiç de kolay değil.

Sigara, rakı alışkanlığından kurtulmak kolay mı… Alışkanlık bu be… Anlasanıza!

Anlasanıza! Şimdi bir de yukardaki resime bakanlar : " Ne alaka ! " diyecekler.. Elbette kel alaka! Ne resmi koyacaktım? Dedemin sakalını mı?

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..