Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '12

 
Kategori
Trafik
 

Kazada Kaza'nma şansı

Kazada Kaza'nma şansı
 

Trafik Kazasında Kaza'nma Şansınız Şans Oyunlarından 6 Kat Fazla


Herkesin içinde bir umut vardır, umut yoksa yaşam da yoktur. Bu umut bazen bizleri şans oyunlarına yönlendirir. Herhalde hayatında şans oyunu denemeyen kimse yoktur. Herkes en az "bir kez" şansını dener. Çoğunlukla birşey çıkmaz, bazen bir amorti, bazen teselli, bazen iyi bir ikramiye, çok nadir de olsa büyük ikramiye çıkar.

Eskiden 9-19 ve 29'unda olan Milli Piyango'nun yerini hemen her gün yapılan sayısal, şans topu, on numara gibi piyangolar aldı. Artık her gün çekiliş var, "bugün bana para lazım" deseniz akşam çekilişinden kazanabilirsiniz.

Her gün bir milyoner çıksa ülkede toplamda 365 kişi milyoner olur, biraz daha abartırsak 500 diyebiliriz. Ülke nüfusu 73 milyon, oy verebilecek (yani 18 yaşından büyük ve reşit olan) kişi sayısı 50 milyonu geçiyor. Yani 50 milyon kişide yıllık 500 kişi milyoner oluyor. Yani bir şans oyunu oynadığınızda yılda 100 binde bir şansınız var.

Bunun yanında kaza'nma konusunda Trafik Kazalarında daha çok şanslıyız! Son on yılın istatistiklerine baktığımızda (www.trafik.gov.tr) yaklaşık 800 bin kazada (son yıllarda bu rakam 1,300,000 olmuş durumda) ortalama 4,300 kişinin öldüğünü görüyoruz.

Yani bir yıl boyunca şans oyunlarında kazanma şansınız yüzbinde bir iken, trafik kazalarında kaza'nma şansınız onyedibinde bire çıkıyor. Diğer deyişle şans oyunlarında yüzbin kişiden bir kişibüyük ikramiye kazanırken trafik kazalarında onyedibin kişide bir kişi kaza'nıyor! Eğer amorti olarak yaralanmaları ve sakat kalmaları sorarsanız  425 kişide bire kadar düşüyor, yani kaza'nma şansınız 40 kat daha artıyor!

Bu durumda Trafik Kazalarında ölümü kaza'nma şansınız şans oyunlarına göre altı kat,  yaralanma kaz'nma şansınız ise 235 kat daha fazla... Şans oyunlarına para yatıran bazı insanların trafik sigortasına, ferdi kaza sigortalarına para yatırmadığını söylemek için sanırım müneccim, yenilerin deyimiyle kahin olmaya gerek yok.

Trafik kazaları kısa vadede önlenebilecek bir durum değil, ben işin sigorta kısmını ele alıyorum. Yaralanma, sakat kalma durumlarında size, ölüm durumlarında ise yakınlarınıza kalacak tazminatlar için trafik sigortanızı mutlaka yaptırın, ferdi kaza sigortaları için sigorta acentelerine danışın. Yaptırdığınız sigortalarınızı da yaptırdığınızda (yani her sene) mutlaka baştan sona en az bir kez okuyun.

Trafik Sigortalarının Trafik Polisine gösterip de cezadan kurtulmak için değil, kaza durumunda size veya geride kalan yakınlarınıza tazminat ödenmesi için düzenlenmiş olduğunu unutmayın!

Çevremizde 10 yıl içinde trafik kazasında vefat etmiş ve bundan parasını alması gerektiği halde bilgisizlikten alamamış o kadar çok insan var ki gördükçe, duydukça ve karşılaştıkça üzülüyoruz. Kazaları önlemek çok kolay değil ama çevrenizde bu tür kazalarda vefat eden veya sakat kalanlar varsa www.rtbhasar.com.tr adresinden bilgi alın.

İyi Yolculuklar...

(Bundan sonraki yazılarımda bunlardan örnekler vermeye çalışacağım)

 
Toplam blog
: 64
: 968
Kayıt tarihi
: 28.10.07
 
 

Mülkiye İşletme mezunuyum ve aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Maliye Bömlümünde doktora öğrencis..