Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '21

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Kazancı TÜRKMENLERİ

  • ’KAZANCI TÜRKMENLERİ
  •  
  • Kazancı adı, tarihte, Kazancı, Kazgancı, Kazancılı, Kazancık, Kazanculu ve  Kazancıklı  adları ile bilinen, Osmanlı Kaynakları ve Türk Tarih Kurumu belgelerine göre Yörükhan Taifesinden bir Türkmen Boyundan gelmektedir.

Kazancıklı bölgesi Türkmenistan’da kayalık bir bölgenin adı olup; Türkmenistan’dan Anadolu'ya göç eden Kazancılı Cemaati, Adana (Feke), Maraş, Kırşehir, Karahisari, Mersin(Gülnar), Samsun, Ermenek (Kazancı) bölgelerine yerleştirilmiştir. Halen, Anadolu'da, Çankırı, Erzurum, Kocaeli, Tokat, Aydın, Isparta, Zonguldak, Kayseri ve Sivas, Manisa illerinde de Kazancı adını taşıyan kasabalar, köyler ve mahalleler vardır.’

Demirci kazancı köyünde1842 yılında yapılan sayımda 17 hanede 35 erkek nüfüs yaşamaktadır. Tahminen toplam köy nüfusu kadın ve çocuklarla 100 civarındadır.

Kazancı'da  öztürkçe bir dil kullanılmaktadır. Ağız ve lehçe olarak hiç değişmemiş ve bozulmamıştır. Ünsüz harflerle başlayan isimlerin başına bir ünlü harf getirilerek konuşulur. Recep-Ercep; Rukiye-Urgiye gibi. Köyümüzde bir cami (Kazgancı vakfıyesi olarak kayıtlı) ve bir oda mevcut olup; oda da uzun kış geceleri meclis kurulur. Dışardan  gelen misafirler, garipler ağırlanır ikramda bulunulur. Aileler bu konuda yarışırlar. Mevlüt  cemiyetleri, düğün sünnet törenleri, hıdırellez  ve yağlı güreş etkinlikleri yıllardan beri süregelmiştir. Bu şenliklerde, Milli yemeğimiz olan, kazanlarda pişirilmiş keşkek, nohutlu pilav,etli bamya el ile tulukta yayılan yayık ayranı, süt kaymağı, saç böreği, su böreği, bazlama, kavurmalı pilav, un ve irmik helvası ve kızılcık – erik hoşafı hazırlanarak ikram edilmektedir. Ayrıca ramazan ayında evlerde, terskulak  mantı, yufka kabartması (Soğan, kavurma, salça ve tereyağlı) bayramlarda; baklava ve susamlı tatlı çörek hazırlanmaktadır.

 

Köy iki büyük aileden oluşur. 1.Hacıoğulları 2.Hacıkadirler. Ayrıca yakın köyler; Astepe, Öksüzlü, Sayık, Yeşildere, Çiftlik ile çok sıkı ilişkiler kız alıp vermelerle akrabalıklar bulunur. Köyün tarihinde mollalar hatıplar ve şehitler vardır. Molla Kadir, Molla Ahmet, Küçük Ali Molla, Hatıp Ali ve Hacıkadirin oğlu Çanakkale şehidi Hüseyin bunlardan en bilinenlerdir.

Eskiden Hıdırellezlerde yağlı güreş etkinlikleri düzenlenirdi. Bir seferinde dışarıdan meşhur Arap pehlivan bu güreşlere katılır. Köyün Gençlerinin sırtını yere vurur. Herkes birbirine bakar köyün şerefini kim kurtaracak manasında. Molla Kadir'in oğlu Hacı Kadir orta yaşlarında olmasına rağmen kolları sıvar ve kendine has bir oyunla Arap pehlivanı yener. Köylü derin bir ohh çeker. Köyün şerefi kurtulmuştur. Yıllarca anlatılır bu hatıra.

Köyde  cami ve oda mevcut olup ;oda da uzun kış geceleri meclis kurulur.Dışardan gelen misafirler,garipler ağırlanır ikramda bulunulur.Aileler bu konuda yarışırlar.Camide çocuklara mutlaka ücretsiz namaz ve kuran dersleri verilir.Mevlüt cemiyetleri,düğün sünnet törenleri,hıdırellez ve yağlı güreş etkinlikleri  yıllardan beri süregelmiştir. Bu şenliklerde silah atışları yapılır,oyunlar oynanır,

 Milli yemeğimiz olan, kazanlarda pişirilmiş keşkek, nohutlu pilav, etli bamya  el ile tulukta yayılan yayık ayranı, süt kaymağı, kavurmalı pilav, un ve irmik helvası ve kızılcık –erik hoşafı hazırlanarak misafirlere ikram edilir.

Ayrıca  ramazanlarda , terskulak mantı,yufka kabartması(Soğan,kavurma,salça ve tereyağlı) saç böreği,su böreği,bayramlarda; baklava ve  susamlı tatlı çörek hazırlanıp köy odasında misafirlere davetler verilir.

Köyden Çanakkale ve kurtuluş savaşı gazi ve şehitleri bulunmaktadır.

Komşu köyler;Astepe,Öksüzlü,Sayık,Yeşildere,Çiftlik ile ilişkileri kız alıp vermelerle akrabalıkları vardır.Birbirlerinin düğün sünnet,mevlüt cemiyetlerine giderler.Cenazelerinde bulunup köy odalarında muhabbet edilir.

Kazancı köyü Hacıkadirler ve Hacıoğulları adlı iki aileden müteşekkildir.

Hacıkadirler-Molla Ahmet,Hatıp Ali,Çanakkale şehitleri Hüseyin Çetin(Şehit Kayıtlarında Manisa ili Demirci ilçesi Kadir oğlu Hüseyin Piyade onbaşı 27.4.1915 Conkbayırında şehit düştüğü)ve Halil İbrahim Doğruyol, Eğitmen Kadir Yılmaz ailelerinden oluşur.Aileye ismini veren Molla Kadir(1800) oğlu Hacı Kadir(1850) deve ile 6 ayda hacca gidip gelmiştir ve pehlivandır.

Hacıoğullar ise Koca Ali,Arif Ali,Köroğulları,Sayıklı Mustafa.Kel Bayram,Ahmet Çavuş, Duraliler,Ali Osmanlar’dan oluşur.

Köyün gençleri içinde kendi davarlarına çobanlık edenler  olduğu gibi rençberlik yapanlar,odun kesip şehire  ürettikleri peynir,yoğurt,tereyağı götürüp satma işleri ile uğraşanlar,av meraklıları da mevcuttur.Keklik,bıldırcın,tavşan avlarına gidilir.

70li yıllarda halı dokumacılığı  da hanelere gelir olarak  girmiştir. Son yıllarda ise okuyup, öğretmen,polis,astsubay,hemşire,imam mesleklerini yapanlar artmıştır.Köy devamlı büyük şehirlere göç verir.Bayramlarda dışarıdakiler  sıla-i rahim yapıp köyü ve kabristanlığı ziyaret ederler.

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..