Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '20

 
Kategori
Anılar
 

Kazmalı efe

Kazmalı  efe

Beş-altı yaşlarında idik. 60 lı yılların haziran temmuz ayları bağ arasında bir Kazmalı efe korkusu başladı. Erkekler aman böyle bir şey olursa ekmek bıçağını alın şöyle kendinizi koruyun böyle defedin eşkiyayı diyerek kadınları uyarırdı. Çünkü erkekler sabah işe gider, akşam dönerler,kadınlar ve çocuklar bağ arasında kalırdı.
Babam bakkal dükkanının yanısıra 55 model  4x4  Land rover cipimizle uzun yani parası kuvvetli iş bulursa dolmuş gibi çalıştırırdı.O aralar eve gelmez oldu.
Soruyorduk anne babam nerde!
Uzun yola gitti gelmesi birkaç gün sürecek der, saklardı bizden gittiği yeri.
Nihayet bir hafta sonra gördük babamızı.
Meğer Jandarma; babamın karakeçili Yörükleri iyi tanıdığı için kiralamış bizim arabayı. Jandarma ile dağlarda Kazmalı Efenin peşine düşmüşler. Bardakçı köyünün Sındırgı’ya uzanan dağlarını, Emet gölcük yaylasını karış, karış aramışlar.
Jandarma ise tanış  oldukları için yörüklerin  babama olayı anlatıp pazarlık yapacaklarını umuyormuş. Nihayet bir gün karakeçili yörükleri babamı çekmişler bir çadıra Efeyi kendilerinin öldürdüğünü, Obadan  bir  kadını kirlettiğini mecbur kaldıklarını anlatıp, seni Jandarma sever, bi konuş da bu işi tereyağından kıl çeker gibi halledelim demişler. Kazmalı Efe namlı Nurullah Kuzu genelde bağ arasında, kırda gezer gözüne kestirdiği kadını alıp dağa kaldırırmış.Bir keresinde Dörtahallı mevkisini gece ciple geçerken babamın önüne çıkmış. Arabanın içini kalabalık görünce ateşin var mı deyip yoluna gitmiş. Herkes çok korkmuş arabada kadınlar da varmış. Jandarma bu olaydan haberli olduğu için özellikle teşhis ettirmek için babamı kiralamış. Uzatmayalım; babam aracılık edip,Türkmenlere bir zarar gelmemesi karşılığında Jandarmayla anlaşmış Jandarma demiş ki cesedi bir eski kilime sarıp hep beraber tutup bir yardan aşağı atsınlar, biz Savcıya izah ederiz.
Emet savcısı gelip olaya el koymuş. Savcıya böyle ifade verip şuçu elli kişi üstlenmiş.Savcı iyi insanmış acımış zavallılara. Yörükleri kurtaracak bir zabıtla dosyayı kapatmış.
Böylece  Demirci,Emet, Sındırgı, Simav havalisi rahat bir nefes almış oldu. Rahat ve endişesiz bağlara çıkmaya başladı .

Bağ arası eski neşesine kavustu.

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..