Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '09

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Kelimelerin gücü

Kelime deyip geçmemek lazım. Bazı kelimeler insana kurşundan ağır gelir. Bazı kelimelerse insanı mutluluktan havaya uçurur.. Bazı kelimeler yaşam enerjisi verir, bazıları ise depresyona sokar… Annem hep” İki laf bir büyü yerine geçer” der..Ağzımızdan çıkan kelimelerin kendi hayatımızda ve başkalarının hayatında ne denli önemli olduğunu vurgulayan bir söz bence..
Kelimeler bir işarettir.. Bir durumu, bir duyguyu ya da bir düşünceyi işaret ederler..”Mutluluk” bir kelimedir, ama anlamı kişiye göre değişen çok büyük bir açılımı vardır.

”Mutluluk”sözcüğünü kullandığımız zaman hem kendimizin hem de dinleyen kişinin beyninde o sözcüğü anlamlandıran olaylar ya da duyguları harekete geçirmiş oluruz. Böylece ruh halini de değiştirmiş oluruz..

Bazı kişilerle konuşurken; kendimizi çok iyi, mutlu, huzurlu veya güçlü hissederiz. İçimiz aydınlanır. Bazılarıysa ise tam tersi, karamsar, sıkıntılı, çaresiz ve zayıf hissederiz. İçimiz kararır…

Bu iki kişi temelde aynı şeyi anlatıyor dahi olsalar kullandığı sözcüklerden dolayı ruh halimizi dolayısıyla da hayata bakışımızı tamamen etkilerler. Kullanmayı tercih ettiğimiz kelimeler ile bir bakıma hem kendimizin hem de karşımızdaki kişilerin beynini programlıyoruz. Ruh halini değiştirerek verecekleri kararda etkili oluyoruz. Zira insan ruh haline göre durumu algılar, seçimlerini yapar ve kararlarını verir. Bir anlamda büyü yapmış oluyoruz..

Karanlık, umutsuzluk, kapalılık, üzüntü, hastalık, sıkıntı, bunalım, nefret, şiddet, sorun, aldatılmak, ağlamak…….Bu kelimeleri okuduğumuzda aklımızdan geçenler ve ruh halimizle; Sevgi, neşe, gülmek, eğlenmek, aydınlık, güneş, çiçekler, çözüm, mutlu olmak, heyecan, kavuşmak.. Sözcüklerini okurken aklımızdan geçenler ve ruh halimiz tamamen farklıdır.

En çok kullandığımız kelimeler, aslında bizim hayata bakış şeklimizi ve ruh halimizi anlatan işaretlerdir. Eğer kendimizi depresif, mutsuz ve çözümden uzak hissediyorsak kendimize ya da başkaslarına karşı kullandığımız kelimelere dikkat etmemiz lazım. Böyle durumlarda hangi kelimelerle anlatmayı seçiyoruz? Kelimeleri değiştirdiğimizde ruh halimiz nasıl değişiyor?

İnsanın kendi ruh halini dolayısıyla hayatını kontrol edebilmesinin yollarından birisi; kullandığı kelimeleri ve ifadeleri kontrol edebilmesinden geçmektedir. NLP nin kurucularından Richard Bandler ilk etapta sadece olumlu kelimeler ve ifadeler üzerine çalışmış. En zorunun ve de en etkilisinin bu yöntem olduğunu yazar..

Dilimizde hüzün ve kederi anlatan 100 den fazla, sevinç ve mutluluğu anlatan ise 30 civarında kelime varmış…Bu da neden bu kadar karamsar ve hüznü seven bir toplum olduğumuzu anlatıyor sanırım..
Kelime deyip geçmemek lazım. Hangi kelimeleri sık kullandığımız öncelikle bizi anlatıyor. Olumlu kelimeler kullanıp olumlu cümleler kuralım ki, hayatımız da olumlu olsun…

 
Toplam blog
: 117
: 2437
Kayıt tarihi
: 07.02.09
 
 

1970 Tokat doğumluyum. İstanbul Tıp Fakültesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar bölümü mez..