- Kategori
- Sinema
Kemal Sunal neden çok seviliyor?
Kemal Sunal tartışmasız Türk sinema tarihinin en çok sevilen komedi oyuncularının başında geliyor. 70'li ve 80'li yıllarda sinemada tüm filmleri gişe rekorları kıran, ardından televizyonlarda gösterilen tüm filmleri reting listelerinin hep zirvesinde yer alan Sunal'ın sırrı ne?
Kemal Sunal'ın bu kadar sevilmesi ve ilgi görmesini açıklamakda zorluk çekenleri en çok yoran soru da, "İnsanlar aynı Kemal Sunal filmini bıkmadan nasıl tekrar tekrar izleyebilirler?" oluyordu. Bunun cevabı basit, İnsanlar bu komik adamı seyretmeye doyamıyorlardı. Doyamıyorlar.
Kemal Sunal zaman zaman tamamen ticari komedi filmler yapmakla eleştirilmiş, filmlerinde ele alınan konuların toplumsal derinliği olmadığı savunulmuştur. Bazı entelektüel eleştirmenler Kemal Sunal'ı sinemaya hiç bir katkı sunmayan basit filmler yapmakla suçlamışlardır. Bu tamamen yanlış ve haksız bir eleştiridir.
Dünya sinema tarihinin ve gerek sessiz sinema gerekse ilk sesli filmlere geçiş döneminin unutulmaz oyuncusu Charlie Chaplin tartışmasız sinemadaki mizahın da en büyük devidir. Şarlo tiplemesiyle tüm dünyada büyük üne kavuşan Charlie Chaplin filmlerinde güldürürken mizahı ezilenin ezene karşı en büyük silahı olarak kullanmıştır. Şarlo hemen hemen tüm filmlerinde biraz saf ve yoksul bir adamdır. Ama saf ve yoksul olmasına rağmen çoğu kez şansıyla güçlüleri alt eder.
Peki ya Kemal Sunal? Kemal Sunal da İnek Şaban tiplemesiyle hep yoksulu, ezileni oynamamış mıdır? Ve İnek Şaban, Şark Bülbülü'nde, Korkusuz Korkak'ta, Yedi Bela Hüsnü'de, Umudumuz Şaban'da hep ezilenin ezene karşı olan mücadelesini anlatan hikayelerde oynamamış mıdır?
Kemal Sunal'ın bazı filmlerinde Charlie Chaplin sinemasından bire bir alıntılar bile mevcuttur. Charlie Chaplin'i hemen bir kenara bsırakıp gelelim edebiyat dünyamıza. Aziz Nesin Türk Edebiyatı'nın dünya çapında ün kazanmış bir mizah yazarıdır. Aziz Nesin de Charlie Chaplin gibi mizahı güçsüzün güçlüye karşı silahı olarak kullanır.
Kemal Sunal'ın yolu Aziz Nesin'le de kesişmiştir ve Sunal, Nesin'in Zübük adlı eserinde de başrol oynamıştır.
Kemal Sunal sinemasının öyle iki cümle eleştiriyle bir kenara fırlatılamayacak kadar özel olduğunu yukarıda somut örneklerle anlattıktan sonra gelelim Sunal'ın çok sevilmesinin sırrına. Aslında bu sırrı da yukarıda verdik. Sunal filmlerinde onu izleyenlerin yapamadıklarını yaptığı için sevildi.
Gerçek hayatta patronundan ödü patlayan insanımız İnek Şaban'ın filmde patronunu tekme tokat dövmesine, hatta onu eşek yapıp sırtına binmesine bayıldı. Gerçek hayatta ülkeyi çeteler sarmışken Sunal filmlerinde çeteleri tek başına dize getirdi. Hepsini hakkından geldi.
Kemal Sunal kullandığı argo dil, sosyal durumu, tavırları, her şeyiyle bu ülkenin halkının arasında yoğrulmuş bir insandı filmlerinde. Kemal Sunal'ın portresinden bir Türkiye fotoğrafı çıkarabilmek mümkündü...
İnek Şaban hemen her filmde sevdiği kızın kalbini çalmayı bir şekilde başardı. Yoksul ve ezilen kesimler Kemal Sunal'da kendilerini buldular. Kemal Sunal'la ortaya koyulan İnek Şaban ile bütünleşip kendi hayatlarında alt edemedikleri kim varsa yerle bir ettiler.
Şimdi biri çıkıp, "Kardeşim iyi de Kemal Sunal'ı sadece yoksullar, ezilen insanlar mı izliyor? Adama bal gibi zenginler de patronlar da gülüyor. Ee bu nasıl oluyor?" diye sorabilir.
Onun da cevabı basit. Çünkü Kemal Sunal çok izlenmesinin altında yatan sinema anlayışı ve filmlerindeki doğru hikayelerin dışında inanılmaz başarılı bir aktör. Rolünü çok iyi giyen, inanılmaz sıcak oynayan ve herşeyiyle komik olan, sempatik olan Kemal Sunal'a değil sıradan bir zengini Bill Gates'i getirin o da kahkahalarla güler.