Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '21

     
    Kategori
    Deneme
     

    KENDİNE OLAN AŞK

       Ekho çok güzel bir peri kızı. Tabi gençlik ve güzelliğin vermiş olduğu şımarıklıkla, kendine aşık olanlara yüz vermez ve her defasında karşılıksız bırakır.

       Gel gelelim işler tabi bir gün değişir. Genç ve güzel kızımız, ormanda gezintiye çıktığı sırada Narkissos adında çok yakışıklı bir avcıya ilk görüşte aşık olur. Tabi bu kez Narkissos bu sevgiye karşılık vermez, oradan uzaklaşır.

       Ekho günden güne erir, kara sevdaya tutulur ve ölür. Kemikleri kayalara, sesi de yankılara (eko) dönüşür.

       Olimpos dağındaki tanrılar bu duruma çok kızarlar ve Narkissos’u cezalandırmak isterler.

       Yakışıklı Narkissos, başına geleceklerden habersiz bir şekilde yine ava çıkmış, gezmiş, tozmuş, çok susamış ve gördüğü ilk nehrin kenarından su içmek için eğilmiş. İşte ne olduysa o zaman olmuş. Suda kendi yansımasını gören Narkissos kendisine aşık oluvermiş, adeta büyülenmiş, gözlerini kendi görüntüsünden alamaz olmuş. Kendi seyrederek günden güne erimiş ve öldükten sonra vücudu nergis çiçeğine dönüşmüş.

      Narsisizm ( özseverlik) kısaca kişinin kendine aşırı tapması, kendisine aşık olmasıdır.

       Freud Narsisizmi şöyle açıklıyor : “Dış dünyadan soyutlanan libidonun, egoya yönlendirilmesi.”

       İnsanın kendisini sevmesi, koruması, çıkarlarını düşünmesi tabi ki bir noktaya kadar, hayatını devam ettirebilmesi adına gerekliliktir. İşin özündeki dengeyi koruyabildiğimiz sürece narsist duygularımızda fayda sağlar.

        Sorun şu ki, bu dengeyi koruyamayan, kendisine taparcasına aşık olan insanların diğer insanların hayatlarını etkilemesi. Diğer insanların da “insan” olduğunu unutmaları.

       Ailede, iş hayatında, arkadaşlıklarda bu yüzden pek çok insan hak etmediği şekilde zarar görüyor.

       Kendilerini aşırı önemseyen, diğerlerinden daha zeki, güzel, yakışıklı, farklı sanan, insanları nesne olarak gören, hiç kimsenin fikrine, yaşantısına saygı duymayan, eleştirilmeye gelemeyen, en doğrusunu bildiğini sanan insanlar…Boy aynasında kendisini dev sanan cüceler…

    Belki de biz izin verdiğimiz için bu şekilde davranıyorlar.

    Ne olursa olsun sonuç olarak; hiçbir insan, kendi bencilliği yüzünden diğer insanların varlığını görmezlikten gelme lüksüne sahip değil….

     

     

     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 56
    Kayıt tarihi
    : 27.05.08
     
     

    ..