Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

05 Kasım '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kene

Kene
 

kene (alıntı)


Yerde yaşayan çeşitli hayvanların kanlarını emerek beslenen keneler, bu hayvanlardan almış oldukları virüsleri vücutlarında taşır ve bir başka canlıdan tekrar kan emdiği sırada vücudunda bulundurduğu virüsü bu yolla diğer canlıya aktarır. Aynı şekilde kenenin insanı ısırmasında da virüsler insan kanına karışırlar. Hayvancılıkla uğraşanlar ve kırsal alanlarda yaşayanlar kene ısırmasına karşı büyük risk altındadır. Fethiye’deki evimin bahçesinde, çimenleri biçerken kesinlikle çıplak ayakla çimenlere basmıyorum uzun çoraplar giyip, pantolonun paçalarını çoraplara sokuyordum. İlaçlama yaparken eşime çok dikkatli davranmasını tembihliyordum. Şükür hastalığa yakalanmadan geldik ANKARA’YA... Kene ısırdığı zaman belirtiler ne olur:

Kene ısırması belirtileri en geç dokuz güne kadar ortaya çıkmaktadır. Bazen ilk gün, bazen üç gün sonra ama genellikle dokuz gün içinde kene ısırması belirtileri görülür. Kene ısırmasının yol açtığı kırım Kongo kanamalı ateşi Hastalığından geçmiş senelerde ölenler oldu. Bu hastalığın belirtileri ise şöyledir: iştahsızlık, ateş, halsizlik, baş ağrısı, bulantı, kol ve Bacaklarda şiddetli ağrı, karın ağrısı, gözlerde kızarma, göğüs ve yüzde noktasal kanamalar, burun kanaması, diş eti kanaması, vücudun çeşitli bölgelerinde kanamalar Bu belirtileri görüyorsanız size en yakın sağlık kuruluşundan yardım isteyiniz. Aksi takdirde istenmeyen sağlık sorunları ve ölüm ile sonuçlanan bu hastalıktan nasiplenebilirsiniz.

Mera ve meskenlerde yerleşik keneler kan emerek beslenirler. Hayvanları kenelerden uzak tutarak kenelerin yayılmaları engellenmelidir. Yeşil ve piknik alanlarına gidildiğinde (su kenarları, otlaklar, çalılık ve yüksek otlu alanlar) uzun giysiler giymeli, bacakları açıkta bırakmamalı, paçalar çorap içine konulup kenenin vücuda ulaşması arlaştırılmalıdır. Dönüşte tüm vücut kontrol edilip yapışık kene olup olmadığına bakılmalıdır. Yeşil alanlara giderken böcek kaçırıcı sıvı ve jeller cilde sürülebilir veya giysilere emdirilebilir. Bu maddelerin az da olsa sağlık sakıncaları olduğu dikkate alınmalıdır. Hayvan besliyorsanız hayvanlarınızı dolaştırırken onlara da bu sıvılardan sürebilirsiniz. Vücuda yapışık kene tespit edildiğinde keneyi çıkartmak için fazla zorlamamalı, halk arasında yaygın olduğu şekliyle sigara veya kibritle yakma, kenenin üzerine kolonya, alkol veya diğer kimyasal maddeler uygulanmamalıdır. Bu maddeler kenenin daha erken aşamada kusmasına ve enfekte sıvıyı vücudumuza salgılamasına neden olabilir. Vücuda yapışık kene tespit edildiğinde eldiven takarak ve bir cımbız ile kene vücuda yapışık ağız kısmından tutularak yavaşça sağa-sola sallanarak bir vida gibi çıkartılmalı veya bir sağlık kurumuna başvurularak çıkartılması sağlanmalıdır.

Hasta kişiler ile temasta vücut sıvıları aracılığıyla bulaşma olabileceği unutulmamalıdır. Artık piknik yapmak da riskli hale geldi. Son günlerde internette dolaşan : “keneyi girdiği yerden çıkartmak için, o bölgeyi sıvı sabunla kaplayıp kenenin çıkmasını bekleyin.” Gibi yazılara itibar etmemek gerekir. Sağlıklı, mutlu güler dileklerimle.

NAHİDE ÇELEBİ

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara